The Legends of Zelda serijal je jedan od možda najpoznatijih, franšiza koja je ostavila najveći trag u industriji, najuticajnijih za razvoj story driven RPG igara. Od svojih prvih koraka na NES konzoli, svi smo navikli da Zelda igre budu poznate po RPG elementima, sjajnom pričom, prelepim svetom. Sve šta bi svaki gamer mogao da poželi od nekog naslova. Zbog toga, ekskurzija u haotičan Warriors svet (Dynasty, Orochi i tako dalje i tako dalje), je bila po malo čudna biznis odluka ljudi iz Nintenda. Sa druge strane, svi su ipak očekivali igru u serijalu koja je malo više okrenuta akciji.

Upravo zbog toga, ne tako davne 2014. godine, Nintendo je izbacio Hyrule Warriors za svoju opskurnu Wii U konzolu. Naravno, tu igru je igralo možda ukupno 17 ljudi, računajući par naših članova foruma, zbog ”prevelikog” install base-a, te Nintendo ponovo radi ono šta radi najbolje. Izbacuje apsolutno istu igru na svoju novu Switch konzolu.

Hyrule Warriors se tako pridružuje velikom broju naslova na Switch platformi koji su migrirali sa Wii U konzole. Kao što smo već nekoliko puta napomenuli, ovi glorifikovani portovi su samo način da se pokaže kakvu je biblioteku igara imala Wii U konzola. To nisu obavezno loši ili odlični naslovi, već igre koje bi, kako svi mi mislimo, trebalo da odigra više od tri ipo igrača u svetu.

Nego krenimo ispočetka sa igrom koja nam je u rukama ovih dana. Hyrule Warriors vas ubacuje u poprilično nekontrolisani haos hack&slash akcije. Vaša misija je poprilično jednostavna i direktna, pobijte sva čudovišta što vidite na ekranu. Sve je to kul i super, možda tako nešto očekujete od nekih drugih igara, a ne od svima voljene Zelde, ali sa druge strane, nekako iznenađujuće dobro, funkcioniše. Možda baš zbog toga što nam je dosadilo da iz svakog sledećeg naslova, miroljubivi Link koji mora ubijati samo ona zla čudovišta, sada može da istrese svoje frustracije zbog spašavanja Zelde bezbroj puta, na jadna mala čudovišta u Hyrule kraljevstvu, Warriors Style!

Kada ipak pogledamo širu sliku Hyrule Warriors igre, ona uopšte nije tako loša, jer uzima apsolutno svaku dobru i proverenu ideju iz Dynasty Warriorsa. Lik koga vi vodite, nebitno da li je to Zelda, Link ili neko treći, četvrti, ima na raspolaganju armiju koja mu pomaže, time je taktički prilaz dosta bitan. Odlučivanje gde ćete i kada napasti i na koji način doprinosi dinamici i uzbudljivosti igre. Naravno, vaš glavni karakter je ujedno i najjači lik u ovoj neverending borbi, što znači da je na vama da izbalansirate slabe strane bojnog polja. Igra pruža dosta veliku zabavu jer je nekako, mindless fun. Taj taktički deo je tu toliko da igra ne bude apsolutno prosta i jednolična. Drama počinje u trenucima kada treba da odlučite da li bi da osvojite i oslobodite još neko parče zemlje, rizikujete napadom, ili možda se vratiti u vašu bazu i pomognete u odbrani.

Razlika u gameplayu igranja različitim herojima je poprilično raznovrstan. Svaki od ponuđenih heroja ima svoje specijalne pokrete i moći, a Switch verzija vam dozvoljava da igrate sa svim dodatim likovima koji su na Wii U konzoli bili dostupni samo u DLC dodacima. Moramo da napomenemo, da Zelda ovde nije slatkasta princeza koja bespomoćno trčkara okolo trudeći se da izgleda lepo, slatko i nevino. Ona je ovde badass moster slayer koja na bezbroj načina uništava armije neprijatelja. Poprilično zanimljiv spin, morate priznati.

Iako Warriors igre nisu prepoznatljive po dobro razvijenoj priči, ne vode vas u neku epsku avanturu, ljubitelji tog segmenta igre će biti koliko toliko zadovoljni. Kroz single player kampanju ćete prolaziti kroz oblasti iz poznatih skorašnjih Zelda igara, Wind Waker, BotW i Skyward Sword. Tako da, stari fanovi Zelda igara će ipak osetiti nalet nostalgije sa vremena na vreme, a nekada je samo to i dovoljno da uronite u određeni naslov.

Hyrule Warriors ipak ima par problema koji su krasili i Wii U verziju igre. Ovo je direktan port, tako da skoro da nema grafičkih poboljšanja. Iako igra cilja 60 frejmova po sekundi, to često nije slučaj u egzekuciji. Bolje rečeno, igra se bori da održi taj fremrejt, a u Handheld modu je ipak bliže 30 frejmova sa dosta padova. Najviše zbog toga što je rezolucija u Handheld modu apsolutno ista kao i u Docked, tj 1080p, dakle, ne prilagođava niti se renderuje u manjoj, već supersampleuje 1080p na handheld ekran od 720p rezolucije.

Local coop je i dalje tu i odlično funkcioniše, ali je i dalje obavijen fps problemima kao Wii U verzija igre. Akcija dva igrača na jednom ekranu je izgleda previše za ovu malenu konzolu, tako da ćete tada još češće videti seckanja i kočenja na ekranu. Ipak, za mlađe i ne tako zahtevne igrače, ovo neće biti problem, dok mi iskusni, koji brojimo svaki frejm zasebno, ćemo biti malo frustrirani lošim tehnikalijama ovog naslova.

 

Hyrule Warriors dovodi osveženje u Zelda serijalu. Odlična akcija i povremeno taktički prilaz igri se trude da zadovolje sve igrače. One koji su željni dobre akcije u Zelda igrama, kao i oni koji bi tek da uđu u ovaj fantastičan serijal na neka druga vrata. Sve u svemu, Hyrule Warriors je sasvim solidan Switch naslov za vašu biblioteku, a ukoliko ste ga već propustili na Wii U konzoli i ljubitelj ste Zelda igara, ili možda Warriors serijala, onda je ovo obavezno štivo za vas.

Hyrule Warriors: Definitive Edition (Nintendo Switch)

Finalni utisci

Hyrule Warriors dovodi osveženje u Zelda serijalu. Odlična akcija i povremeno taktički prilaz igri se trude da zadovolje sve igrače. One koji su željni dobre akcije u Zelda igrama, kao i oni koji bi tek da uđu u ovaj fantastičan serijal na neka druga vrata. Sve u svemu, Hyrule Warriors je sasvim solidan Switch naslov za vašu biblioteku, a ukoliko ste ga već propustili na Wii U konzoli i ljubitelj ste Zelda igara, ili možda Warriors serijala, onda je ovo obavezno štivo za vas.