Naruto Anime i Manga su davno prošli ali to ne znači da izdavači neće nastaviti da muzu slavu popularnog serijala. Da li je to preko spin-off anime, preko igračaka (merch-a) ili preko video igara, baš kao i Dragon Ball, i na Narutu će se zarađivati do kraja vremena. Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections je jedna čudna igra. S jedne strane, ovo je najkompletnija Ultimate Ninja Storm igra do sada, ali s druge strane, ovo je jako lenjo osmišljen nastavak.

Naruto i Ja

Sviđa mi se Naruto. U mojim tinejdžerskim godinama, ovo je bila jedna od par animea koju sam voleo da gledam. Pošto kod nas epizode nisu bile dostupne, morao sam da koristim metod o kome ne smem da pričam ovde da bi ih skidao. Dok sam pratio Animeu, upoznao sam i svoju devojku (sada suprugu) koju sam takođe zarazio sa ovom animeom. Nažalost, negde na sredini, ja sam odustao od gledanja jer mi je dojadilo da čekam nove epizode i trpim filere. Međutim, ovo nije sprečilo moju suprugu da ih sve lepo isprati pa čak i mangu pročita.

Iako nisam do kraja otpratio radnju, bilo mi je drago kad sam čuo da se fino završila i da su fanovi generalno zadovoljni krajem. Međutim, onda je došao Boruto. Odmah da vam kažem da ne znam ništa o ovom spin-off-u, osim osnove. U pitanju je nova generacija nindži, među kojima je glavni Boruto, sin Naruta. Pričao sam s mnogima koji su probali da gledaju ovaj spin-off i generalan utisak je da skoro niko ne voli Boruta. Mogu da vam pričam o svemu što sam čuo ali stvarno je neverovatno koliko mali broj ljudi gotivi ovaj oficijalni nastavak. Skoro da je ista situacija kao sa Dragon Ball GT (ako se iko seća te perverzije). Čini kao i da i Masashi Hishimoto ne voli Boruta ali da je već gadno zaglibio u priču i da ne može tek tako da odustane od nje. Kao da hoće da još piše o Narutu ali ne o njegovog sinu. Smešno je zato što se to vidi u ovoj igri.

Čak ni Boruto ne želi da bude Boruto

Da vam budem iskren, kada sam dobio ovu igru, pretpostavio sam da je kolekcija bivših Ultimate Ninja igara, koje su bile vrlo dobre (igrao sam ih davno na Xbox 360). Međutim ovo je samo delimično tačno. U pitanju su:

  • Nova Boruto Priča
  • Sažeta istorija Naruto serijala
  • Online borbe sa mnogo kozmetike

Ok, spremite se, jer ovo je baš glupavo. Znači, nova Boruto priča: Boruto, sin Naruta, kupuje VR headset i počinje da igra MMORPG. Ovaj MMORPG je zapravo nindža MMORPG koji je identično isti kao i svet u kojem se igra odvija. Znači nindža igra nindžu u mmorpg-u, samo što ni ne možete da razlikujete MMORPG od pravog sveta jer su identično isti. Mislim, već mrzim ovu radnju ali jeste spremni za šlag na tortu?

 

Umesto da napravi svog karaktera ili da role-play-uje, Boruto koristi mladog Naruta. Da, isti Naruto kao iz Naruto Shippuuden (najpopularniji). Vidite na šta sam mislio kad sam rekao da se Masashi Hishimoto ne želi više da piše o Borutu.

E sad, dok Boruto igra kao Naruto u ovom MMORPG-u, igrači sa kojima igraju počinju da dobijaju glavobolju i padaju i ovo izaziva posledice u nindža svetu. Ali ne u nindža svetu u MMORPG-u nego u ovom “pravom” nindža svetu. Mislim, ne mogu vam opisati koliko sam brzo zamrzeo ovu radnju. Ne kažem da imam išta protiv da likovi iz Naruta i Boruta igraju video igre ali zašto bi igrali nešto što redovno rade u stvarnom životu? Mi igramo video igre jer većinu stvari u igrama ne možemo da radimo u pravom svetu, oni mogu. Ako hoće da vežbaju nindža veštine i da se bore međusobno, to mogu i u pravom svetu, mi ne možemo.

Borbe i Cut-scene

Da, ovo je sve što imate u ovoj igri. Borbe i cut-scene. Ovo bi bilo OK da je u pitanju fighting igra kao Mortal Kombat ali u pitanju je Naruto. Štaviše, u pitanju je Ultimate Ninja Storm igra. Ja se sećam da sam u Ulitmate Ninja Storm 2 imao svet u kojem sam mogao da se šetam, skupljam predmete, radim side questove i pronalazim predmete. Nije bio open world ali mogao sam da se šetkam.

U Ultimate Ninja Storm Connections, nema ništa od ovoga. Imate cut-scene kroz koje će se odvijati radnja i nakon što se završe sledi borba. To je to. Ovo me je stvarno razočaralo, a bogme i moju dragu. Za nju je priča o Narutu izuzetno bitna i bilo joj je žao što se radnja svela na samo cut-scene.

Još gora situacija je prisutna u sažetoj istoriji Naruta. Ovde imamo isti način gameplay-a. Ali umesto da imamo cut-scene koje su napravljene u engine-u igre (Unreal Engine 4 btw), ovde imamo samo slike iz Anime uz mnogo teksta. Stvarno je jadno. Mogli su bar da nam daju neke kratke videe ili, ne do Bog, neki gameplay.

Najfascinantnije mi je taj nindža MMORPG. MMORPG-evi su masivne igre gde obično imate dosta slobode kretanja a sveli su je samo na cut-scene. Čak je i Sword Art Online: Last Recollection, igra koja mi se nije svidela, imala slobodno kretanje po dosadnom svetu.

Jedina dobra stvar u ovoj igri

Borbe. Borbe su jedina stvar u ovoj igri. Imali smo mnogo Naruto igara u prošlosti ali mislim da ne preterujem kad kažem da je Ultimate Ninja Storm serijal usavršio ove borbe. Borbe su 1v1 u maloj 3D areni. Možete slobodno da se krećete u svakom smeru i na raspolaganju su vam slabi i jaki udarci, kao i range attack shurikeni. Imate naravno i izbegavanje, brzo približavanje protivniku kao i predmete koje možete poneti u borbu.

Svaki karakter se slično igra, ali imaju svoje unikatne sposobnosti pa imate razloga da ih sve oprobate. Najbolje od svega su ultimatni finisher napadi. Kada ovo aktivirate, počne jedna cut-scena gde vaš karakter može da uradi ultimatni napad. Dok se ovo odvija, na vama je da pravilo uradite QTE (Quick-time-event) gde brzo morate da pritisnete dugmad na kontroleru ili tastaturi. Meni ne smetaju QTE-evi u igrama ali znam da ima dosta onih koji ih ne vole. Bez obrzira da li ih volite ili ne, ovi specijalni napadi super izgledaju.

Ako, kojim slučajem, niste toliki fan brzih 1v1 borbi, imate i Simple kontrole. Borbe su znatno pojednostavljene do mere da je dovoljno da samo spamujete jedan napad i povremeno blokirate ili bacate šurikene. Nisam ovo koristio ali je lepo što će i manje iskusniji igrači moći da iskuse ove borbe… a da… i priču… ako baš moraju.

Kad smo već kod toga, borbe iz prethodnih Naruto Ultimate Ninja Storm igara su prisutne i u ovoj. Samo borbe, ne i ostatak gameplay-a.

Zašto ova igra ima login bonuse i weekly challenges?

Drugi put kada sam upalio ovu igru, digla mi se kosa na glavi. Dobio sam dnevni login bonus??? Šta je ovo? Mobilna igra? Pošto smo igru dobili ranije nisam imao mogućnosti da ovo testiram. Naime, online mod još uvek ne radi. Zapravo radi, ali nisam našao nikoga s kim bi mogao da igra, te ne mogu pravilno da istestiram igru u online modu. Mogao sam da prođem kroz sadržaj likova i mogu vam reći da je ovo najkompletnija Ultimate Ninja Storm igra što se tiče izbora karaktera. Znate da su na sve mislili kad imate jedno 6 verzija Naruta.

Ali uspeo sam da otkrijem neke zanimljivosti. Igra ima dnevne login bonuse, koji vas nagrađuju ako je upalite svaki dan. Tu su, takođe, i nedeljni izazovi gde trebate da izvedete određene napade ili se borite sa ili protiv određenih karaktera. Kada ispunite ove zadatke, dobijate Zeni poene. S ovim poenima možete da kupujete kozmetiku kao i predmete koje možete da nosite u borbu.

A da li ste znali da ova igra ima i Season Pass, kroz koje će se otključavati novi likovi. Evo ovako: ako se ispostavi da ovaj Season Pass samo otključa likove, ocena koju vidite dole je validna.
Međutim, ako se ispostavi da je u pitanju battle pass, slobodno smanjite ocenu koju vidite za 2. Takođe pročitajte moju temu o Online multiplayer igrama u ličnom uglu ako vam nije jasno zašto ovo ne valja.

Za sada, ne bih bilo fer da pretpostavljam lošiju verziju, tako da ću pretpostaviti da je u pitanju običan season pass koji otključava DLC likove. Mada, uopšte mi se ne sviđa što igra ima dnevne i nedeljne izazove…

Prezentacija

Baš kao i prošle Ultimate Ninja Storm igre, Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections izgleda bajno. 3D anime stil stvarno lepo stoji ovoj igri. Taman je dovoljno veran animeu dok se jasno vidi da je u pitanju 3D video igra. Likovi izgledaju super a specijalni napadi takođe. Nažalost, ne postoji nikakav svet koji možete da istražujete tako da tu nema šta da se vidi. Što se tiče muzike, dosta je generična. Baš kao i u prošlim Naruto igrama, izdavači nisu uspeli da dobiju pravo za muzičke numere iz Anime, i zbog toga muzika zvuči dosta generično. Pokušaće da vas nahajpuje, ali nije to TO. Srećom, glasovna gluma je super. Svi karakteri iz Animea se vraćaju i pozajmljuju glasove svojim likovima. Imate na raspolaganju američke glasove ali vam toplo preporučujem da prebacite na Japanske jer su stvarno dobro urađeni.

NARUTO X BORUTO Ultimate Ninja Storm Connections (2023) PlayStation 5
  • 6/10
    EmuGlx Score: - 6/10
6/10

Finalni utisci:

Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections ide jedan korak napred ali tri koraka unazad. Iako su same borbe bolje nego što su ikada bile, Narutova istorija kao i nova priča o Borutu uopšte nisu bile zanimljive. Takođe me plaši da će developeri hteti da pretvore ovo u Live Service igru nakon što oficijano izađe. Žao mi je što je toliko malo pažnje posvećeno naraciji, jer sam se nadao da ću dobiti više od borbi i cut-scena.

PROS:
– Odlične borbe
– Ogroman izbor karaktera
– Originalna glasovna gluma

CONS:
– Jadno ispričana istorija Naruto kroz slike
– Boruto-va priča je glupa i dosadna
– Daily i Weekly challenges i season pass