Ghostrunner (prvi deo) je jedna unikatna video igra gde igrate kao cyberpunk nindža gde prelazite nivoe i velikom brzinom krljate sve oko sebe dok prelazite platforme. Sada, 2023, nam izlazi nastavak te unikatne igre.

Iako imam Ghostrunner (prvi deo) na nekoliko platformi, nikada nisam seo i pošteno je odigrao, iako sam hteo. Tako da sam ušao u Ghostrunner 2 sa hendikepom. Međutim, mogu vam reći da se prijatno iznenađen. Ghostrunner 2 izgleda brutalno, ima fenomenalnu muziku, brz gameplay, zanimljivu priču a komande su… uhhh… pa, dobro, nisu loše, ajde.

Ma kakva priča? Idi kolji!

Nisam siguran da li je bitno znati priču iz prvog dela ili ne. Igra se baš i nije potrudila da im objasni šta su Ghostrunneri. Uglavnom to su vrlo modifikovana ljudska bića sa specijalnim sposobnostima koji se šalju na misije atentata zbog svoje neverovatne brzine i spretnosti. Vi igrate kao Džek. Vi ste na zadatku da sredite bandu terorista na čijem su čelu bivši Ghostrunneri. Ili tako nešto… Igra ima priču svakako, ali ona nije apsolutno bitna. Ono što je bitno brzi nivoi, platformisanje, ubijanje neprijatelja i da sve to uradite bez greške. A kad smo već kod grešaka…

Jedan hitac i gotovi ste

Na svakom nivou u Ghostrunner 2, na vama je da stignete do kraja. Na kraju vas ponekada čeka boss ali najčešće samo treba da stignete do cilja. Dok prolazite kroz nivo, manevrisaćete preko platformi i ubijati neprijatelje i ponekada rešavati jednostavne zagonetke. Koju god aktivnost da radite, ako primite jedan hitac, gotovi ste. E sad, koliko god ovo zvučalo loše, stvarno nije. Da, Jack umire od jednog metka/udarca/strujnog šoka, ali vraća se gotovo instantno na noge. Respawn vašeg karaktera ne traje ni jednu sekundu, muzika se ne prekida a a ako ste bili u dijalogu sa nekim NPC-em putem comm-linka, ni to se neće ponoviti.

Drugim rečima, umiranje u Ghostrunner 2 je vrlo prirodna pojava, baš kao i u Souls igrama. Gubio sam vrlo malo motivacije nakon umiranja jer me je igra tako brzo vraćala u život. I da napomenem da posle svake sekcije, igra napravi lep checkpoint tako da skoro nikada ne morate da ponavljate nekoliko teških delova. Teška? Svakako da je, ali i opraštajuća!

Platformisanje iz prvog lica

Na svakom nivou, imaćete mnogo platofming sekcija. Manevrisanje u Ghostrunner 2 je sasvim dobro. Imate na raspolaganju, skok, dash, klizanje po podu, trčanje po vertikalnim zidovima, penjanje, vešanje i sve što vam je neophodno da prelazite nivoe. Komande reaguju lepo i kada sastavite nekoliko ovakvih pokreta odjednom, osetite fluidnost i potrebu da što brže nastavite i pređete nivo, kao u Sonic igrama, recimo. Samo penjanje me dosta podseća na Mirror’s Edge ako se iko seća te sirote igre. Dash-ovanje deluje malo neprirodno doduše. Imate staminu kojom možete da dashujete nekoliko puta uzastopce, čak i u vazduhu, ali uvek deluje kao da nije dovoljno. Zbog dashovanja sam često promašio ili preskočio platforme.

Takođe imate i grappling hook. Mislim da nije bila u prošlom delu ali ovde radi sasvim solidno. Samo se približite nekom zidu ili ivici, pritisnite kocku, i Jack će se uhvatiti grappling hook-om. Kao i u svim igrama, grappling hook je vrlo zabavna mehanika. Na svakom nivou imate i izazove. Za određeno vreme potrebno je da pokupite određeni broj predmeta ili uništite mete. U zavisnosti koliko brzo ovo odradite čekaju vas nagrade u obliku XP poena i upgrade chipova.

Ovo možete koristiti kako biste dodatno unapredili postojeće sposobnosti. Ovo neće naglo promeniti igru, ali vam savetujem da se malo igrate s ovim sistemom jer znatno može da olakša ovu igru, naročito kod težih novoa pred kraj. A igra bude stvarno teška u nekim momentima, naročito kad je reč o borbama.

Gde je neprijatelj?

S obzirom da vi umirete od jednog udarca, većina običnih neprijatelja takođe umiru na isti način. Nažalost, retko kada će vas napadati samo jedan neprijatelj, te se svaki okršaj sa zlikovcima pretvori u malu zagonetku. Koga prvo, a koga drugog da sredite? Ove sekcije mi nisu bile mnogo zanimljive jer su remetile tok trčanja. Većina neprijatelja u igri imaju jednu slabu tačku koju treba da zloupotrebite. Neke morate da blokirate parry-jem, neke treba da izbegnete i onda udarite, neke zamrznete električnim šurikenom i onda secnete. Borbe sa samim neprijateljima bi trebale da su trivijalne, ali nažalost nisu.

 

Kada se susretnete sa običnim nitkovima, oni će skakati, pomerati se i napadati vas. Ovo može da bude problem jer se brzo pomeraju a vi nekada ne možete da ih pratite. Često mi se dešavalo da se susretne sa neprijateljem koji nekako ode iza mene i ubije me pre nego što uspem da reagujem. Motorički sam pritiskao oba analoga misleći da mogu da upalim lock-on, ali ga nikada nije bilo. Moguće da sam ga propustio u nekom upgrade-u ali čak i da jesam, ovo mi je jako smetalo u ranijim delovima igre, dok se nisam navikao.

Imamo i boss borbe. Za razliko od običnih neprijatelja, boss-evi ne umiru posle jednog udarca. Zapravo, treba dobro da ih sečete dok ne padnu. Srećom, neki od njih isto imaju check-point tokom borbi, a većina ne traje toliko dugo. I dalje ćete umirati ko ludi, tako da se pripremite.

Prezentacija i muzika

Ghostrunner 2, izgleda božanstveno. Ako ste čitali moje bivše recenzije, možda znate da odmah skidam gaće kad vidim nešto puno neonskog osvetljenja ili cyberpunk-ish. Isto važi i za ovu igru. Futuristički cyberpunk svet je tako lepo legao uz ovaj gameplay da mi je stvarno podigao uživanje u ovoj igri.

Isto važi i za tehno muziku koja krene tokom nivoa. Čim muzika krene, želim da trčim i bez greške pređem platforme. Ovo se, na žalost, ne dešava često ali bar mogu da uživam u muzici.

Ghostrunner 2 (2023) PlayStation 5
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Ghostrunner 2 je super. Igra nije skupa, vizuelno je privlačna, muzika je dobra a gameplay je malo težak ali zadovoljavajući. Da su borbe malo bolje urađene još više bi mi se svidela ali čak i sa par propusta, preporučio bih ovaj nastavak svima koji žele da igraju kao brzi robot nindža.

PROS:
– Brz i zabavan gameplay
– Puno checkpointa i brzo oživljavanje
– Odlična muzika i okruženje

CONS:
– Igra može da bude teška
– Borbe mogu da budu dosadne
– Dash komanda ne radi baš najbolje