Pojedini članovi naše redakcije, kao mnogi ljubitelji ove fantastične fajterske franšize imali su priliku da još u avgustu isprobaju stress test Mortal Kombata 1, koji je bio dostupan u trajanju od dva dana. Ovom prilikom, mogli smo da po prvi put zavirimo u najnoviji i dugo očekivani deo ove legendarne i brutalne igre koja je godinama oblikovala ne samo sopstveni žanr, nego i ceo svet gejminga. Avaj, naša ljubav trajala je kratko, i pre nego što smo ljudski uspeli da se upoznamo sa borcima, komboima i fatalitima, stress test se završio a mi smo morali da se vratimo našim prethodnim životima, kao da se ništa nije dogodilo. Ali, nešto se jeste dogodilo, nešto magično, ali sada neopipljivo. Nakon što smo se zakleli na osvetu i revanše, bilo je potrebno strpiti se do konačnog izlaska igre u septembru. Ali svakom čekanju dođe kraj i što je najbitnije, isplatilo se. Zbog toga je konačno iskustvo igranja cele igre učinilo još slađim.

Kako bi najadekvatnije predstavili ovu igru, moramo se ipak vratiti na početak. Kakofonična zvonjava arkadnih mašina i miris uzavrele elektronike prva su asocijacija malo starijih generacija kada im se pomene prvi Mortal Kombat. U moru arkadnih tuča ova fenomenalna igra je isplivala nošena na slapu krvi i nasilja koje je za to vreme bilo neviđeno. Pored izvrsnog endžina i proste, ali kvalitetne mehanike igranja, ovu igru je krasio i čuveni fatality sistem koji je pobednicima omogućavao da protivnika eliminišu na izuzetno brutalne načine. Ovime je Mortal Kombat, ta naizgled bezazlena mala igra još manjeg studija, otvorila… ne, šutnula vrata, pa im onda iščupala kičmu na usta, polomila im karlicu na nekoliko mesta, ruke, noge i trepavice, zauvek ih otvorivši za novi presedan brutalnosti koji je nastupio.

 

Nakon klimaktičnog završetka Mortal Kombata 11, svi smo se zapitali kako će NetherRealm nastaviti priču od papazjanije koja je nastala sa uvodom Kronike, boginje vremena, koja je radnju i vremenske linije zakomplikovala do maksimuma. NetherRealm je uradio ono što se zove ,,Pro-gamer move”, i jednim udarcem ubio dve muve. Radnja Mortal Kombata 1 se nastavlja direktno na kraj prethodnog dela, a u isto vreme pravi i reboot cele franšize, vraćajući priču na sam početak. Da, dobro ste pročitali, Liu Kang, koji postaje novi bog vremena, rešava da vrati stvari na svoj početak i kreira novu vremensku liniju, koje će on biti čuvar. Nakon što je moći kontrole vremena predao Gerasu, posebnu pažnju usmerava na Earthrealm, u kome, iako je peščanik vraćen na početak, mnoge stvari više nisu ostale iste. Novo savezništvo između Zemlje i Outworlda je skovano, pod okriljem Liu Kanga, i Mortal Kombat se nastavlja.

Nova savezništva su bila ključna reč koja je mnogima promakla u trejleru koji je premijerno najavio ovo izdanje igre, ali oni koji su obratili pažnju su mogli da naslute da se sprema nešto prilično inovativno, što još uvek nismo videli u ovom serijalu. Naime, glavna novina Mortal Kombata 1 je dodatak Kameo boraca koji ovoga puta menjaju mehaniku interakcije sa okolinom. U prethodnom delu igre, svog protivnika mogli ste da mlatnete ratnim macolama, bakljama, pivskim flašama, pa čak i nedužnim posmatračima (ne, ne pričam o uličnoj tuči, mada se ista pravila odnose! – prim. aut.). Ova mehanika zamenjena je mogućnošću da iskoristite pomoć prijatelja jednostavnim pritiskom na isto dugme. Ovoga puta ćete pozvati vašeg Kameo borca da udje u ring i interveniše u vašu korist, pružajući vam razne mogućnosti, od kontra-napada do otvaranja za kombo poteze. Čuveni Fatal Blow-ovi, koji su prvi put uvedeni u Mortal Kombatu 9, su dobili redizajn. Sada će i vaš Kameo borac učestvovati u spekakularnim x-ray animacijama, a kako će konkretan Fatal Blow izgledati zavisiće ne samo od izbora vašeg primarnog, nego i od Kameo borca, što obećava jako puno varijacija.

Osim uvođenja Kameo boraca, stvari se nisu preterano menjale što se samog gejmpleja tiče. Neki od boraca su dobili special moves koji se mogu aktivirati u vazduhu, što čini njihovu igru u vazduhu znatno jačom, kao na primer kod Sindel. Igranjem sa što više različitih likova ubrzo ćete shvatiti da svaki od njih ima neku svoju specijalnost koga ih čini unikatnim, i brzo ćete odabrati vašeg favorita koji vam najbolje leži. Ono što moramo da primetimo je da je većina boraca dovedena do savršenstva što se tiče animacija i osećaja dok ih igrate. Većina kolega iz naše redakcije se slaže da se skoro svaki borac igra mnogo bolje od njihovih verzija iz prethodnih delova Mortal Kombata, što je jako pohvalno. Dok je svakako značajno to što su skoro svi likovi na listi funkcionalni, i sa svakim imate osećaj da barem nešto možete da uradite (dobar primer lošeg lika u prošlosti bila je Šiva, koja je ozbiljan pretendent za najgoreg borca u MK istoriji), ipak nisu svi kreirani isto i među njima ima razlika i nejednakosti. Kao što običaj nalaže, takozvani S-tier boraca i ovde suvereno pripada Raidenu, Liu Kangu i Kung Lao-u, dok je na primer General Shao (pošto je ovo ipak veliki reset, Shao Kahn ovde još uvek nije dostigao svoju čuvenu titulu) postao primetno lošiji za mnogo gorim animacijama oporavka i inicijacije.

Pored Story moda, koji svakako toplo preporučujemo da odigrate i još jednom makar delimično proživite originalnu priču Mortal Kombata u potpuno novom izdanju, glavna novina u modovima igranja čeka vas u Invasion modu. Ovaj mod je duhovni naslednik Krypt moda iz prethodnih delova, gde imate mogućnost da odabranog lika vodite kroz izometrijski prikazanu mapu putem tačno određenih linija. Cilj je da dosegnete portal koji vas vodi na sledeći nivo, dok na putu do te lokacije otključavate razne bonuse, zarađujete poene i iskustvo boreći se sa protivnicima.

Vaša putanja ići će po krugovima, kao u Ne ljuti se čoveče, a svaki krug koji dostignete će imati mini-igru (Test Your Might), borbu ili nagradu. Na putu ćete sretati čak i trgovce predmetima koji vam mogu povećati snagu boraca, otpornost na izvesne elemente i slično. Ovaj RPG sistem uveden je da Invasion mod učini još zanimljivijim, i iako na prvi pogled možda izgleda suvišno u ovakvoj igri, moramo priznati da nam se vremenom uvukao pod kožu. Kandžama kidajući mišićno tkivo, tendone i kosti u procesu. Ovaj mod na prvi pogled možda ne unosi preterano puno sadržaja, ali kako krenete da ga igrate, ubrzo ćete se izgubiti jer su borbe brze, traju samo jednu rundu i koncipirane su tako da imate osećaj kao da ste konstantno na pokretnoj traci uspeha. Invasion će vas terati da igrate još, i bogato će vas nagrađivati za to.

Grafika u Mortal Kombatu 1 je jednom rečiju fantastična. Izgleda da se NetherRealm studios ovoga puta ni najmanje nije stideo da koristi boje pošto je ova igra najšarenija, a samim tim i vizuelno najlepša do sad. Jarki kontrasti i lepo uklopljene palete, u kombinaciji sa brutalno realnim animacijama i modelima visokog nivoa detalja učiniće vaše iskustvo igranja Mortal Kombata 1 najuverljivijim do sada. Od prvog, teatralnog, susreta boraca i obavezne razmene replika, uživaćete u realističnosti i živosti likova, sve dok se dotična živost ne ugasi u spektakularnoj kiši krvi, kostiju i delova tela koje je najbolje ne identifikovati. Svaki borac dizajniran je sa posebnom pažnjom i detaljima koji im daju na autentičnosti, a njihovu anatomiju spolja i iznutra ćete jako dobro upoznati igranjem igre i izvođenjem čuvenih fatalita koji možda nisu toliko brutalni kao što su nekada bili, ali izgledaju lepše nego ikada do sad. Sada, kada smo posle ovakvog komentara sigurno dospeli na liste praćenja organa reda i zakona, moramo napomenuti da je upravo Mortal Kombat igra koja je razlog stvaranja ESRB sistema ocenjvanja sadržaja igara, i kao takva, imala je izvesna očekivanja koja je morala da ispuni kod svoje publike. Mi vam sa zadovoljstvom možemo saopštiti da su ta očekivanja zadovoljena na najvišem mogućem nivou.

 

Igru na test dobili smo od izdavača Warner Brothers Games  preko distributera CD Media

Mortal Kombat 1 (2023) PlayStation 5
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

NetherRealm Studios zna da radi jednu stvar, i radi je najbolje. A to je pravljenje dobre i brutalne tuče. Mortal Kombat 1 nastavlja niz brilijantnih borbenih igara bez presedana i konkurencije. Nudeći najlepšu grafiku do sad, Invasion mod koji se sada menja sa sezonama, kao i online funkcionalnost, ova igra vam može pružiti bukvalno neograničene sate zabave i ludog i brutalnog provoda. Mortal Kombat 1 ovim putem dobija krvavi pečat odobrenja od redakcije EmuGlx!