Sinonim za RPG igre u Mario svetu nekada je bio Paper Mario serijal. Pošto je Mario u papirnoj formi dobio značajne gameplay promene nakon The Thousand-Year Door igre za GameCube, Mario & Luigi je postao glavni serijal za ljubitelje poteznih borbi sa jednim od najpopularnijih likova iz video igara. Kao i svoj prethodnik DS, 3DS je dobio dve nove igre iz Mario & Luigi serijala, uključujući prošlogodišnji crossover sa Paper Mario franšizom, Mario & Luigi: Paper Jam. U 2017. godini podrška za 3DS i dalje ne posustaje, pa nakon Metroid: Samus Returns prošlog meseca stiže i remake prvog M&L naslova, Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser‘s Minions.

Već na početku, Superstar Saga ruši standardnu formulu, jer je prva borba u igri protiv, ni manje ni više, nego Bowsera. Mesto dešavanja je sada Beanbean Kingdom, gde su Mario i Luigi primorani da jure negativce koji su ukrali glas princeze Peach, nove likove Cacklettu i Fawfula. Bowser nije zadovoljan razvojem događaja, gde on nije taj koji kidnapuje princezu i tako počinje privremeno primirje sa glavnim junacima. Priča je puna preokreta i dijalozi su često duhoviti, ali umeju i da se oduže, zbog čega je ubačena opcija za njihovo brže premotavanje.

Dok se krećete kroz svet u Mario & Luigi igrama uvek upravljate sa više likova u isto vreme. Na početku je moguće samo pojedinačno skakanje braće, ali kako igrate, otključavaju se brojne sposobnosti koje postaju neophodne za napredak. Neke od njih su viši skok, pravljenje tornada kako biste preleteli određeni deo, bacanje vatre i munje, smanjivanje lika itd. U jednom trenutku je aktivna samo jedna sposobnost a osim menjanja na L i R, sada je to moguće učiniti i pritiskom na odgovarajuću ikonicu na touch screenu, koji GameBoy Advance nije imao. Na donjem ekranu mogu biti ili sposobnosti ili mapa, koju je daleko korisnije uvek imati na vidiku zbog orijentacije tokom istraživanja, jer prostori kroz koje prolazite često imaju više izlaza.

Borbe u ovom serijalu nisu nasumične, već počinju kada Mario ili Luigi dotaknu neprijatelja. Ako skočite na jednog ili ga udarite čekićem, borbu počinjete već praveći damage. Pošto je u pitanju potezni RPG, Mario/Luigi i protivnici čekaju na red kako bi napali jedni druge. Ipak, ima i interaktivnih elemenata, jer sa pravim tajmingom pritiska dugmića napadi postaju jači, a protivnički mogu da se izbegnu. Prvobitno ograničene, opcije za napad se šire, pa tako kasnije osim skakanja možete da udarate čekićem protivnike sa bodljama, koji su otporni na udarac skokom, ili da koristite Bros. napade. Ovi posebni napadi zahtevaju korišćenje različitih kombinacija dugmića, kako bi braća sarađivala i zadala jak udarac. Oni troše Bros. Points, ekvivalent MP-u u RPG igrama, ali generalno nije potrebno često koristiti ove napade, osim u boss borbama.

Posle sat-dva igranja otključava se Minion Quest mod, koji se odnosi na Bowsers Minions deo iz naslova remake-a. Ovo nije samo mini igra, kakvih ima nekoliko tokom glavne avanture, već ceo novi mod koji prati jednog Goomba zlikovca. Da, jednog od onih koje zgazite odmah na početku Mario igara. On je u potrazi za Bowserom i na tom putu pronalazi druge likove iz njegove vojske koje more da ubedi da mu se pridruže, kako bi zajedno pobedili protivnike koji su pod uticajem Fawfula. Minion Quest ima potpuno drugačiji gameplay od glavnog moda – to je pojednostavljena strategija u realnom vremenu koja je zasnovana na papir-kamen-makaze principu. Igrač pravi tim sastavljen od tri vrste likova, a svaka ima slabost na neku drugu: Malee pobeđuje Ranged, Ranged je jači od Aerial a Aerial ima prednost u odnosu na Malee.

Direktna kontrola nad jedinicama ne postoji, već nakon napravljenog tima uglavnom gledate kako se on sukobljava sa protivničkim, uz pravovremeno pritiskanje dugmića za posebne napade. Pobedom u borbi vaši likovi postaju jači a dobijate i nove, koji mogu postati deo tima za buduće konflikte. Minion Quest je solidan dodatak originalnoj igri i prati lokacije iz glavne priče, pa može ponuditi još dosta dodatnog sadržaja, ali ipak nije zabavan koliko i glavni mod.

Nakon Dream Teama koji je kritikovan zbog svoje dužine, Superstar Saga je vrlo koncizan deo serijala, sa minimumom suvišnog sadržaja. Uz par sati provedenih u Minion Quest modu, za prelazak je potrebno oko 25 sati, što je kraće nego kod većine RPG naslova. Iako u opcijama može da se izabere Easy težina, izgled Game Over ekrana je ostao nepoznat sve do krajnje lokacije u igri, koja ima malo izazovnije bossove, dok poslednjeg sigurno nećete preći iz prve. Ako izgubite, igra vam nudi savete kako da savladate šefa koji vam je pravio problem, što čini Superstar Saga + Bowser‘s Minions vrlo pristupačnom RPG igrom.

Remake poseduje poboljšanu grafiku, zvuk i kontrole, sve to je sada promenjeno u odnosu na GameBoy Advance original, kako bi ličilo na novije delove za 3DS. Ovo može biti i prednost i nedostatak, u zavisnosti od ličnih preferencija, ali promenom izgleda je definitivno izgubljen deo specifičnosti originala. Jedan od opcionih predmeta koje možete pronaći su kasete sa pesmama iz GBA igre, pa tako iz menija možete da preslušate i njih, kao i nove verzije, i napravite poređenje. Došlo je i do brojnih manjih promena u samom gameplayu a jedna od važnijih je da sada igra može da se sačuva bilo gde, a ne samo na mestima koja su za to predviđena.

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions (Nintendo 3DS)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Dok će stilske promene sigurno odbiti jedan deo fanova originala, Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser‘s Minions donosi mnoge izmene koje poboljšavaju iskustvo i dodatni sadržaj u vidu celog novog moda.