Posle dugo vremena saga o Judgment portu na PC platformu je završena. Iako je prezentacija Lost Judgementa svojevremeno napravila talase na State Of Play-u, izdanje za PC platforme je izostalo i skoro se smatralo vaporware-om. Nijedna reč nije bila spomenuta posle izlaska na konzoli zadnje generacije. Posle toga klupko misterije je počelo da se odmotava gde smo mogli iz prve ruke da vidimo kako problematični zakoni o autorskim pravima mogu napraviti zbrku i uskratiti igrače za kvalitetne naslove kao što su Judgement i Lost Judgement.

Dugomesečni spor između SEGE i japanske agencije za talente Johny’s je doveo do toga da se izlazak ove dve igre na Steam-u nikada i ne desi. Za neupućene, spomenuta agencija za talente predstavlja čuvenog japanskog glumca Takuju Kimuru koji je pozajmio lik i glas za sada već voljenog protagonistu Takajukija Jagamija. Malo je poznato da ova agencija ima veoma strogu politiku po pitanju prikazivanja bilo čega što je vezano za njihove klijente. Dok bi neki rekli da je Takuja Kimura u „vlasništvu“ Johny’s-a, PR ove agencije bi samo odgovorio na to da su autorska prava nešto što se mora ozbiljno shvatiti i da ova agencija ponosno štiti svoje klijente. Ako niste do sada primetili u pitanju je težak gatekeeping koji je razvoj ovog serijala zamalo bacio u zapećak.

Tradicionalnost ove medijske agencije je otišla do granice da Johny’s takođe i kasno ulazi u social media trku i da grčevito brani bilo kakve kreativne slobode svojim štićenicima ako ih tako možemo nazvati. Na kraju distanciranje od Interneta im je očigledno omiljena disciplina jer su na taj način uspeli da zaustave sve napore SEGE i Ryu Ga Gotoku studija da izbace ove igre na široko PC tržište. Za konzole su uspeli nekako na mišiće da izvedu ali PC rasprostranjenost (i mogućnost modovanja) je pravno očigledno bila mnogo tvđi orah. Iako je SEGA imala ideju da recastuje Kimuru, kockice su se nekako sklopile i čuvena japanska agencija se dozvala pameti. Dogovor je postignut i zastrašujuće PC tržište je postalo obogaćeno za još 2 sjajne igre iz kreativnog Ryu Ga Gotoku studija. Šansa za “deface-ovanje” Kimure i modding manija i dan danas vise u vazduhu što opravdava nelagodnost određenih pojedinaca. Skoro se čini kao da se san ostvario, ali da li je konačan proizvod tj. port dobar?

Za početak moramo odati priznanje kompaniji SEGA što je na tržište u isto vreme izbacila sve igre i DLC-ove koji su izdati. Judgement (2019), Lost Judgement (2021) i Kaito Files (2022) kao deo neraskidive celine donose kvalitetan moderan noir triller sa svim ludostima koje sa sobom nosi Yakuza svet u doduše blago okrnjenom paketu. Iako je priča skroz nova, svet u kome se odigrava kampanja nije toliko „otvoren“ koliko je u Yakuza igrama. Postoje određena uska grla koja bi možda istinskim fanovima zasmetala ali moramo se okrenuti novim igračima koji ovakav tip igara nisu probali. Za novajlije mislim da je ovo odlično skrojeno iskustvo i nešto što je bilo preko potrebno PC platformi da se malo oporavi od Souls-like ludila i da se ljubitelji misterije i korporativnih zavera osete kao kod kuće.

Dok se prvi Judgement bavi Jagamijevim početkom u karijeri privatnog detektiva, Lost Judgement je dobar i tehnički napredan nastavak priče koji iako je odvojen tematski i dalje odiše kvalitetom i čini dobru celinu sa prethodnikom. Uz sve to Kaito Files kao sjajan DLC upotpunjuje priču drugog dela i samo podiže hajp za nastavkom. Da ne dužim sa zapletom, za Judgement i Lost Judgement imamo recenzije dok Kaito Files ostavljamo vama da iskusite na sopstven način.

U ovom slučaju mogu samo da se okrenem kvalitetu ovih portova koji se na prvi pogled čine zaista dobrim. Kao i uvek SEGA zna šta radi i donosi nam na PC veoma glatko iskustvo koji možda ne izbija oči poput drugih AAA naslova ali zato osvetljenje, animacije i borbeni sistem imaju nešto što ostavljak utisak na ljubitelje posle dugo vremena.

Za početak krećemo sa prvom igrom u serijalu. Iako ne izgleda masivno, download od 22Gb je jedna zdrava porcija podataka koja će možda imati problema na starijim mašinama. Učitavanje tekstura na mehaničkim hard diskovima nije dovoljno optimizovano pa ćete imati možda duži loading time, ali ko ima SSD a danas verovatno samo ga moja majka nema – neće imati problema. Na standardnom hardveru glatko iskustvo od početka do kraja sa povremenim padovima fps-a koji su ispravljeni sa patchom 1.02. Podešavanja su raznolika do granice da ćete polako početi kao svaki entuzijasta ako imate slabiju mašinu da se igrate. Definitivno bolje izgleda nego konzolni rođak sa PS4 i stoji rame uz rame sa PS5 verzijom, ali definitivno postoji blago poboljšanje u osvetljenju i oštrini detalja. Budimo realni da je to nebitno jer se Dragon engine ozbiljno drži kada su u pitanju ovakve stvari.

Podržane rezolucije do 4K su sada standard tako da ni ova igra u tome ne manjka. Pored svega toga ako želite što glaće iskustvo i što više frejmova možete da uposlite i AMD-ov FidelityFX Super resolution sa poslednjom verzijom 2.0. Kvalitetan prikaz je zagarantovan sa odličnim fps-om. Sve u svemu sjajan port prve igre!

 

Lost Judgement je samo nastavak cele priče po pitanju kvaliteta. Iako je druga igra skoro duplo veća i dostiže masivnih 56gb sa DLC-om, kvalitet prikaza nimalo ne zaostaje. Podešavanja su skoro identična, zauzeće hardvera ne dostiže neke astronomske cifre mada može slabije grafičke karte oznojiti ako hoćete da igrate u rezolucijama preko 2K. Na mojoj mašini sa GeForce 1070 sam uspevao da dostignem u 2K 70fps-a što mogu reći da je odličan rezultat i temperatura nije prelazila 70C. Iako se drugi deo dešava većinom u Yokohami a manje u Kamurochu, veća mapa definitivno nije predstavljala kamen spoticanja. FPS je konzistentan sa povremenim padovima u cutscenama što je čudno ali ne menja dobar doživljaj koji ćete imati tokom igranja. Scenario je isto bolje napisan sa povremenim povratnicima iz prethodnog dela i sa proširenim contentom koji će fanove definitivno ostaviti zadovoljnim.

Judgement Collection PC (2022)
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Šta reći na kraju? Jel su SEGA i Ryu Ga Gotoku opet pogodili centar sa portom na PC? Jesu! Judgement kolekcija je odličan STEAM naslov koji ne smete propustiti ako ste gotivili Yakuza igre. Iako se niko nije nadao uspeli su da se izbore sa agencijom za talente, prebacili igru na PC platformu i napravili paket koji zaista vredi svakog uloženog dinara i vremena.