Ako ste iole pratili prošlu generaciju video igara, sećate se Nier Automata. Zapravo, čak i da se ne sećate ovog remek dela, gotovo je nemoguće da bar niste naleteli na likove. Da, da, Nier Automata je ona igra gde igrate kao onaj seksi android sa kratkom belom frizurom u kožnoj kratkoj haljini sa crnim povezom oko očiju i visokim štiklama. Eto, vidite da znate!

Iako je, tehnički, nastavak za igru Nier Gestalt (koji je kasnije rimejkovan pod nazivom Nier Replicant), mislim da uopšte ne preterujem kad kažem da je ova igra probila celu franšizu u popularnost, kao i njenog kreatora: Yoko Taro-a. Nier Automata je prvi put izašla za PS4 još 2017 godine. Nakon toga je izašla za PC i Xbox One u narednim godinama. Od kada je igra izašla, jedinu kritiku koju sam ikada čuo je bila za PC verziju jer je bila loše optimizovana, a Sqaure Enixu je trebalo skoro 4 godine da napravi solidan patch. U međuvremenu su likovi iz Nier Automate gostovali u drugim igrama, kao što su: Final Fantasy XIV: Shadowbringers, Fallguys, Soul Calibur 6 i gomili mobilnih igara. Takođe je u najavi i Nier Automata Anime koji bi trebalo da izađe sledeće godine (2023) na Netflixu.

Da ne dužim više, od kada je igra izašla, svi su odlepili za njom (mi ovde na EmuGlx takođe). Igra je stvarno fenomenalna i mislim da ne preterujem kad kažem da će je igrači i dalje prelaziti 10-20 godina kasnije. Razmislite, koja još igra ima 26 krajeva, poseduje gameplay mehaniku gde vam se trajno briše Save Game i ima priču gde se konstantno pitate “Da li sam JA negativac?”. Samo Nier Automata!

Ono što gotovo niko nije očekivao je, da ćemo 5 godina nakon što je igra izašla dobiti verziju za Nintendo Switch. Da, naš mali Switch je porastao i sad može da tera Nier Automatu. Ne znam da li sam ikada bio ponosniji (suza radosnica).

Naš Mladen Tapavički je još 2017. napisao odličan review za Nier Automatu tako da, evo samo jedan sinopsis:

Nier Automata se odvija na zemlji nekoliko stotina godina u budućnosti. Jednog dana došli su vanzemaljci i napravili armiju mašina koja je celu ljudsku rasu proterala na mesec. Još nekoliko stotina godina kasnije, ljudska rasa šalje androide koji pokušavaju da se bore protiv mašina kako bi preuzeli zemlju natrag, ali bez mnogo uspeha. Mi igramo kao 2B i 9S, dva elitna androidida iz YoRHa jedinice, koji su specifično napravljeni da okončaju ovaj rat protiv mašina i vanzemaljaca.

Iako zvuči kao scenario za Terminator film, igra se upliće u vrlo zanimljive teme. Glavno pitanje koje igra postavlja je: Da li mašine i androidi imaju osećanja? Nier Automata je uglavnom 3D Akcioni RPG ali često menja žanr kako bi držala pažnju. Imamo recimo, space shooter sekcije, hacking puzzle sekcije pa čak i malo 2D platforme i još svašta (da ne spoilujemo).

Najinteresantnija stvar u Nier igrama su, svakako, različiti krajevi. Kao što i sama igra kaže Kraj je samo Početak. Prvih par puta kada pređemo igru, otključavamo nove načine da ponovo igramo igru. Ovo uopšte ne znači da igramo celu igru ispočetka već da je stvarno igramo na drugi način gde dobijamo nove delove priče, nove gameplay mehanike i nove nagrade. U nekima igramo kao durgi likovi, dok u drugim nastavljamo priču a onda imamo i neke playthrough-ove gde igramo samo par minuta pre nego što dobijemo novi kraj. Najbitnije od svega je što Nier Automata motiviše i bodri igrače da je igraju više puta i što ih nagrađuje za svaki otključani kraj. Do današnjeg dana, još uvek ne postoji igra nalik Nier Automati.

Dobro, znači imamo celu Nier Automata igru za Nintendo Switch. Ono što vas verovatno najviše zanima je: kakav je port?!

Dobar je port!

Pre svega, iako je ovo tehnički nova novcata igra za Nintendo Switch, Square je pametno postavio cenu od €40/$40. Uz igru takođe ide i 3C3C1D119440927 DLC koji otključava par arena modova, kao i bespatan DLC sa kostimima za likove i njihove podove. Sve u svemu sasvim korektna cena, koja je jednaka sa postojećim cenama na drugim platformama.

A sada, hajdemo malo da pričamo o lošijim stvarima.

Pre svega, razlog zbog koga nisam očekivao da ćemo ikada dobiti Nier Automatu za Nintendo Switch je zato što je ova igra već bila dovoljno zahtevna za prethodnu generaciju konzola. Čim je ovaj port bio najavljen, već sam počeo da se pitam šta li će sve da žrtvuju da bi igra lepo radila.

Dosta toga ali sve, nekako, umereno.

Prvo, neiznenađujuće, dosta grafičkih stavki su znatno smanjene. Senke su lošijeg kvaliteta, predmeti su lošije renderovani i osenčeni, teksture iskaču i tako dalje. Sve u svemu, ništa neočekivano za jedan Nintendo Switch port.

Ono što nas je prijatno iznenadilo je to što igra radi u 1080p rezoluciji (docked) dok je na PS4 radila na 900p rezoluciji. Naravno, u Handheld modu se igra drži maksimalni 720p. Vizuelno, osim ovih navedenih stvari, igra i dalje izgleda božanstveno i stvarno smo prijatno iznenađeni kako su developeri Virtuos uspeli da skroje ovako lep port voljene igre.

ALI

Nažalost, najveća žrtva ovog porta je framerate. Iako je i ovo sasvim očekivano, Nier Automata End of YoRHa radi sa (uglavnom) stabilnih 30 FPS-a. Drugim rečima, ovo je najsporija verzija Nier Automate koju smo do sada imali.

Uglavnom, nemam problem sa ovim kod većine portova pošto je ipak Nintendo Switch znatno slabija konzola od konkurenata i retko kada dobijemo više od 30 FPS-a u ovakvim situacijama. Ali ovo je Nier Automata! Do sada, nikada nismo igrali verziju gde je igra radila ispod 40 FPS, i stvarno su borbe malo usporene. Zapravo kod par borbi framerate ume da padne do čak 20 FPS, ali takvi slučajevi su retki, pa im neću zameriti. Takođe, Nier Automatu su radili Platinum Games koju su nam dali Bayonettu 1,2 (i uskoro 3) gde sve igre rade na 60 FPS, pa sam se pomalo nadao da će i Nier Automata dobiti isti tretman. Znam da preterujem, ali kada igrate istu igru na (skoro) svim platformama gde sve tako glatko radi, imate određena iščekivanja (ma koliko ta iščekivanja bila nerealna). Srećom, moguće je naviknuti se na framerate. Jeste sporo, ali i dalje lepo radi.

Imamo još jednu novinu u ovoj Nintendo Switch verziji ali trebaće mi moje sarkastične naočare za ovo.

*Stavlja sarkastične naočare*

Ono što smo svi oduvek tražili u Nier Automati su bile Motion Kontrole. Da, više nećete morati da se pitate Kako bi bilo lepo da mogu da pomeram rukama i da 2B i 9S takođe zamahuju mačevima. E pa, Square Enix, Platinum Games i Virtuos su nam uslišili molbe.

Ako igrate igru koristeći joy-conove (jedan u svakoj ruci), možete pomerati desni za light attack a levi za izbegavanje napada. Naravno, heavy attack nije mapiran na joyconove (nije kao da iko koristi heavy attack u Nier Automati) a i skoro je nemoguće da izbegavate napade u odrećenom pravcu (ali nije kao da je i to bitno). I ne brinite se, ima i motion kontrola za vreme shooter sekcija gde možete da izbegavate napade tako što mrdnete joycon.

Ako imate Nintendo Switch Lite ili igrate samo u Handheld modu, ne brinite, i na vas su mislili. Možete da pomerite ceo Nintendo Switch u stranu ili gore-dole kako biste izbegavali napade ali, nažalost, ne možete napadati u ovom modu. Čak i da koristite Pro Controller, imate mogućnost da izbegavate napade tako što drmnete ceo kontroler gore ili dole. Ovo je izuzetno od pomoći naročito kad zaboravite da su motion kontrole isključene, pa slučajno drmnete kontroler i izbegnete pravo u napad neprijatelju.

*Skida sarkastične naočare*

Znači, samo idite u opcije i ugasite motion kontrole.

Najveća, i najbitnija, pohvala za ovu igru koju imam sam otkrio kad sam išao na spavanje. Skinuo sam se u pidžamu, legao u krevet i upalio Switch. I baš u tom trenutku sam shvatio šta se dešava. Igrao sam Nier Automatu na Nintendo Switch-u iz kreveta. To je to! Da, dosta toga je moralo da se žrtvuje da bi igra došla na Switch ali činjenica da imamo jednu od najunikatnijih igara prošle generaciju na prenosivoj konzoli sa dobrim komandama i solidnom grafikom je i više nego dovoljno da izmami osmeh na mom licu.

Nier: Automata - The End of YoRHa Edition (Nintendo Switch)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score: - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

I to je Nier Automata: End of YoRHa za Nintendo Switch. Iako je ovo najmanje uglančana verzija koju možete igrati, i dalje je sasvim solidan način da igrate ovu igru. Čak i pet godina nakon što je igra prvi put izašla, i dalje je jedno od najzanimljivijih iskustava koje smo ikada igrali. Ako vam je ovo prvi put da igrate ovo remek delo, zavidim vašim nevinim očima i naravno GLORY TO MANKIND.

Pros:
Zanimljiva priča puna zapleta
– Mnogo gameplay mehanika
– Ogroman replay value

Cons:
Slab framerate koji ume da opadne ispod 30FPSa
– Bespotrebne motion kontrole
– Borbe ponekada postanu repetitivne