O fenomenu Yakuza igara pisali smo dosta na EmuGlx, čak i u vreme kada ova legendarna SEGA franšiza i nije bila toliko popularna kod nas. Sa Kiwami rimejkovima i Yakuza 0, kao i prvim ikada PC portovima može se reći da se publika poprilično proširila. I dok se dosta igrača tek od nedavno upoznaje sa Yakuzama ekipa iz Ryu Ga Gotoku studija nije smanjivala svoj tempo. Posle sjajnog Yakuza 6 The Song of Life koji se na zapadu pojavio tek prošle godine, a završen je još 2016, krenuo je rad na nečemu skroz novom kako je tvrdio Toshihiro Nagoshi, producent i direktor mnogih Yakuza igara. U pitanju je bio Project Judge, potpuno novi nazavisni naslov smešten u svet Yakuza igara, gde bi detektivski posao trebalo da zameni uobičajene Yakuza aktivnosti. Iz ovog projekta nakon tri godine rada nastao je Judge Eyes za PlayStation 4, koji je u Japanu sjajno dočekan krajem prošle godine. Nekih 6-7 meseci kasnije pred nama je i zapadna lokalizovana verzija iste igre, samo pod drugim imenom – Judgment.

Još i pre nego što smo imali priliku da odigramo demo verziju japanskog izdanja, jasno je bilo da “nešto potpuno drugačije” od ovog studija nije bilo realno očekivati. Pod parolom zašto popravljati nešto što nije pokvareno, već nekoliko generacija kroz više od šest nastavaka ovaj studio je uspevao da ispočetka učini svoj unikatni Yakuza koncept zanimljivim ponovo i ponovo. Judgment u tom smislu jeste još jedna Yakuza igra, uz minimalna odstupanja. Priča se naravno odvija na istoj lokaciji kao i do sada, fiktivni Kamurocho distrikt je pozornica za još jednu dramu, ali ovoga puta sa bivšim advokatom sada privatnim detektivom u glavnoj ulozi. Takayuki Yagami, koga tumači veoma poznati japanski glumac i pevač Takuya Kimura, bio je i previše dobar u svom poslu. Uspešnim oslobađanjem serijskog ubice na sudu, samo da bi ovaj čim je došao na slobodu ubio ponovo i zapalio jedan stan pride iz zahvalnosti, je poprilično stavilo tačku na svoju advokatsku karijeru. Fast forward na 2018. godinu i Yagami je zamenio odelo kožnom jaknom i sada kao privatni detektiv uz pomoć svog prijatelja bivšeg Yakuze iz Tojo klana Masaharu Kaito-a, kreće da rešava misteriju ubistava Yakuza po Kamurochou. Nova priča iako na istoj lokaciji, u istom univerzumu, ipak je skroz nezavisna i što je najvažnije novim igračima – ne zahteva bilo kakvo predznanje iz ostatka Yakuza serijala.

Naravno, ako ste igrali makar jednu Yakuza igru do sada znaćete tačno šta da očekujete makar kada je osnovno izvođenje u pitanju. Već na samom početku igre kroz upoznavanje sa fight mehanikom, jasno je da ovo neće biti Sherlok Holmes tip detektivisanja. Borbe na ulici, menjanje stilova u realnom vremenu i najkreativniji načini da olomite o glavu protivnicima apsolutno sve što nije zakucano za pod su jedna tekovina Yakuza serijala koja ovde suštinski nije menjana, baš kao ni mnoge druge mehanike na koje smo navikli. Ono što jeste novo su poneke detektivske mini igre gde će biti stealth akcije na kašićicu, traženja tragova po lokacijama i analiza žrtava, obijanje brava, vožnja špijunskog drona i nešto složenije opcije kod razgovora i ispitivanja svedoka. Sve ovo je rasuto po igri u malim dozama dok će centralna akcija biti svedena kao i do sada na prebijanje na ulicama i uobičajeno Yakuza questovanje (Yakuzovanje) koje uključuje čudan mix surove ozbiljnosti i brutalnosti kao i totalne japanske blesavosti, koje hvala bogu i ovde ima na izvoz.

Ono što Judgment odvaja od dosadašnjih Yakuza igara je neverovatan kvalitet produkcije. Nije kao da su prethodne Yakuza igre bile lošeg kvaliteta, naprotiv, samo su stvari ovde otišle na sledeći nivo. SEGIN moćni Dragon Engine vadi maksimum iz PlayStationa 4, sa nivoom grafike za koji se ne bi požalili ni i da je u pitanju launch naslov za PlayStation 5! Kamurocho nikada bolje nije izgledao, sa novim detaljima i osvetljenjem ovaj deo grada deluje najrealnije do sada. Ko god je igrao makar par Yakuza igara i već ima osećaj da je živeo u tom kraju nema šansi da se ne oduševi verzijom iz Judgmenta. Takođe likovi i svi sitni detalji koje možete zagledati su odrađeni sa velikom pažnjom, tako da možda i više nego u Yakuza igrama do sada u ovom naslovu stari Shenmue DNA izbija na površinu. Scene potere po gradu sa obligatornim QTE momentima su takođe sjajan omaž začetniku žanra, što je sjajno.

Lokalizacija je takođe na sledećem nivou sa po prvi put i kompletnim engleskim glasovima. Preporuka je naravno vratiti glasovnu glumu na japanski i uključiti engleske titlove, koji postoje u dve verzije. Jedna je usklađena novim engleskim glasovima, a druga je direktniji japanski prevod, što je takođe sjajan detalj i pokazatelj da se SEGA ovoga puta malo više potrudila oko lokalizacije. Da li će Judgment zahvaljujući tome uspeti da prikupi skroz nove fanove izvan postojećeg Yakuza fandoma ostaje da se vidi.

Iako ovde i pored veoma detaljne priče postoji i mnogo sjajne, veoma raznovrsne akcije prepune SEGA arkadnog duha, kao i tona dodatnih zabavnih sadržaja, taj recept koji je definisao sve igre iz Yakuza univerzuma do sada na kraju dana ipak nije baš za svakoga. Igrači koji ne vole da slušaju duge razgovore i gledaju duge, ali fantastično dobro izrežirane cinematike, nalik nekoj japanskoj TV drami, će verovatno bolje proći sa nekom drugom igrom. Sa druge strane za veterane i nove fanove Ryu Ga Gotoku stila, Judgment će biti prava poslastica dok se ne sazna šta nas čeka u budućnosti – još Yakuza igara ili možda još sjajnih samostalnih spinoffova nalik ovom. U svakom slučaju presuda je izrečena – SEGA vladavina u ovom polju se nastavlja! Nikako ne propustite Judgment, fantastično iskustvo u svetu japanskog kriminala koje nije Yakuza igra, ali je trenutno najbolja Yakuza igra koju možete odigrati!

Judgment (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Judgment na sjajan način donosi skroz novi život predugom Yakuza serijalu. Veterani Ryu Ga Gotoku igara će biti zadovoljni sa izuzetno visokim nivoom produkcije, satima zabave, raznovrsnosti i priče koja će vas držati u neizvesnosti do kraja. Takođe, sa fantastičnom lokalizacijom i nezavisnom pričom predstavlja odličnu polaznu tačku za nove fanove.