Prenosne konzole su odavno pokušavale da postanu dom FPS igara. Naravno takvih igara je uvek bilo po malo, ali nedostatak svih potrebnih kontrola (DS, 3DS, PSP) je dovodio do nezgrapnih kontrolnih šema. Takođe prisustvo veoma sitnih thumb stickova ili dugmadi (Vita i Switch) su tražili od igrača da se duže navikavaju na položaj i veličinu dugmadi i pečurki sa kojima upravljaju. Žiroskopsko nišanjenje je bonus koji smo po prvi put videli u akcionim ili FPS igrama tokom prošle generacije prenosnih konzola, mada moramo priznati, to se više dešavalo na Viti nego na 3DS-u (dobre implementacije koje su vredne spomena su bile u igrama Uncharted: Golden Abyss i Killzone: Mercenary). Sa žiroskopom igrač može da lagano rotira konzolu oko svoje centralne ose, što pomerea kameru unutar same igre, time dajući šansu da veoma lako i veoma brzo gurne nišan svog oružja tačno gde želi.

Pošto i Nintendo Switch u sebi ima žiroskop, nije ni čudo da je sve veći broj igara počeo da koristi ovaj senzorski paket počeo da bude iskorišćen u sve većem broju igara. Iako Switch još nije napunio ni godinu dana na tržištu, žiroskopsko nišanjenje možete upaliti u igrama kao što su The Legend of Zelda: Breath of the WildSuper Mario Odyssey, Splatoon 2, Resident Evil Revelations 1+2, The Elder Scrolls V: Skyrim, LA Noire, a posle najnovijeg patch-a, podrška za žiroskop je stigla i u legendarni DOOM!

Ako niste igrali DOOM na Switch-u do sada, ili ste imali problema sa velikim nivoom akcije koju ova igra redovno baca ka igraču, novi sistem nišanjenja će vam ponuditi opciju da duže preživite u borbi protiv armija pakla.

Gamepadovi od kućnih konzola takođe imaju žiroskope, ali spisak podržanih igara koje podržavaju ovaj sistem nišanjenja je veoma mali. Sa druge strane, ako imate gaming PC i Dualshock 4 gamepad, unutar samog podešavanja Steam-a možete podesiti da žiroskop vašeg gamepada bude aktivan i da rotiranja gamepada utiču na pokret in-game kamere u maltene svakoj 3D igri!