Sa izlaskom nove Nintendo konzole, većina igrača očekivala je da će ona sijati samo kada su poznate Nintendo eskluzive u pitanju. Niko nije mogao da pretpostavi da će malena ”tablet” konzola biti u mogućnosti da pokrene neke Triple A naslove koje su zasenile sve igrače na pravim kućnim konzolama kao što su PS4 i Xbox One i naravno sa PC-a. Od samog izlaska do sada, Nintendo je svakako pokazao da se posedovanje njihove nove konzole zaista isplati, jer su izbacili novu Zelda igru, Super Mario Oddysey, Splatoon 2, ARMS i još mnoge druge manje naslove. Naravno, ponudu je upotpunila i gomila eShop naslova koji su već oduševili publiku na drugim platformama.

Posle letnjeg perioda, Bethesda je poprilično iznenadila sve gaming entuzijaste najavom nekoliko njihovih ”premium” naslova za novu Nintendo konzolu. DOOM koji je godinu dana ranije izašao za PS4, Xbox One i PC platforme kao i nadolazeći Wolfenstein New Colossus za ovu nejaku konzolu. To je bio trenutak kada su počele špekulacije o tome da li ova konzola uopšte može da pokrene ovako jake naslove. Većina nije verovala, ali nekoliko meseci kasnije i posle skoro dvadeset godina, DOOM igra je ipak postala dostupna na još jednoj Nintendo konzoli.

Naš kompletni opis od prošle godine možete pročitati na ovom linku, a mi ćemo se ovde pozabaviti razlikama i kako Switch uopšte pokreće DOOM i da li smo dobili jednu napokon kvalitetnu pucačinu za novu Nintendo konzolu, ili je ovo ipak nesrećni slideshow za sve one koji su sumnjali u snagu ovog ”tableta”.

Pre svega, Panic Button razvojni tim u saradnji sa Bethesda studijom odradio je neverovatni posao. Ne samo da su prebacili totalno funkcionalnu DOOM igru na hardware koji je realno slabiji od većine novih flagship telefona, već im je to uspelo bez uskraćivanja bilo kog sadržaja. Podsetimo se, Doom 3 je bio tehničko dostignuće kada je razojni tim izbacio igru za tada Classic Xbox konzolu, ali u tom slučaju su nivoi bili redizajnirani kako bi stari hardware mogao da sažvaće sve potrebno u igri, ovo to nije slučaj. Svaki nivo, svaka prostorija, svaki neprijatelj kao i sve multiplayer mape su ostale netaknute, praktično samo prenete na Switch konzolu i sve to izgleda poprilično nestvarno u pokretu.

Sa jedne strane, da, rezolucija je primetno osakaćena i igra se pokreće u 540p u portable modu i oko 720p u docked modu. To i ne bi bio toliki problem da u igri nije sve nekako, mutno, makar dok vam je konzola priključena na TV-u. Osećaj je poprilično čudan zbog te mutnine, pa imate osećaj da gledate neki film iz .xvid ere. Pored toga, igra radi zaključana u 30 frejmova po sekundi, koji se održavaju skoro uvek. Problem nastaje ukoliko igrate na većim težinama kada se broj neprijatelja uvećava, tada dolazi do vidljivih usporenja, ali to nije klasično seckanje, nego jednostavno izgleda kao da igrate slow-mo. Zbog dizajna Joyconova, nekako je i nemoguće igrati na većoj težini od Normal (Hurt me Plenty) jer mali analozi malo onesposobljavaju bilo koga da bude precizan u napucavanju, ali pošto je ovo praktično fast-paced twitch shooter, brzina reagovanja je poprilično bitna.

Pored ovih mana, 30 frejmova ne smetaju toliko, jer su većinom vremena stabilni. Veći problem je osećaj lagovanja kontrola, koji je poprilično čudan u nekim scenama. Input lag na kontrolerima koji su praktično prikačeni za konzolu deluje nemoguće, ali ovo je verovatno problem koji se ”lako” da rešiti u budućnosti.

Što se tiče portable moda, nekako je neverovatno da na nekom mobilnom uređaju možemo igrati OVOLIKU i OVAKVU pucačinu. Ne samo da odlično radi, već i odlično izgleda na malenom Switch ekranu. Detalji jesu srozani, ali je neverovatno koliko igra i sa takvim detaljima, izgleda poprilično odlično. Odlična rezolucija tekstura, depth of field (zamućivanje pozadine kada je fokus na neki objekat) efekti, osvetljenje, sve je tu, ne kao na PS4 i Xbox One, ali je ipak tu i izgleda savršeno na slikama, još bolje u pokretu. Animacije su isto netaknute kao i izgled modela koji su ipak sa primetno manje detalja u ovoj verziji. Pored toga praktično ništa više ”ne fali” ovoj verziji igre.

Muke nastaju kada se startuje Online mod. Iako su sačuvane sve mape, modovi kao i oružja, rezolucija je još niža, te je prikaz isuviše mutan. Ne kao u slučaju kada se Switch poveže sa TV-om, već je stvarno jako teško raspoznati neprijatelje ili objective od bilo čega drugoga na mapi. Dobra stvar je u tome što DOOM MP nije ni nešto previše blistao na kućnim konzolama, tako da možemo preživeti bez ovog moda u Switch verziji igre.

doom-sw9

Sa najavom DOOM i Wolfenstein The New Collossus igre, veliki Switch fanovi su očekivali da će motion kontrole biti implementirane u tim naslovima. Nekako je idealno bilo zamisliti da se DOOM igra sa dva razdvojena joyconova dok mašete po vašoj sobi radeći brutalne finishere nad neprijateljima. Najveće razočarenje je to da motion kontrole zapravo nisu uopšte implementirane. Ok, ovo je bila delimična laž. Motion kontrole su tu samo za finishere. Bolje rečeno, kada neprijatelj počne da trepti kako bi ga salomili, mahanjem desnog joycona ukoliko ste u blizini protivnika rezultovatće finisherom. Apsolutno nebitno zar ne, ali ukoliko ste nervozni, nekako dobro dođe kao izduvni ventil. Fanovi se i dalje nadaju da će nekim budućim patchem biti omogućene kontrole nalik Splatoon 2 igri, ali mi nekako mislimo da se to ipak neće desiti. Posle nemogućeg portovanja jedne ogromne i prelepe igre sa konzola na Switch, sumnjamo da će bilo šta modifikovati sem poboljšavanja performansi u igri.

doomswitch_02

DOOM za Nintendo Switch ne samo da je oduševio, već je pokazao da su Switch portovi ogromnih igara itekako mogući. Divna je stvar videti da je DOOM napokon igriv na nekom portable uređaju, praktično u full izdanju, sa punom kampanjom i multiplayerom. Bethesda ima još jednu nemoguću misiju sa Wolfenstein The New Collossus igrom i jedva čekamo da vidimo kako će se još jedna, još lepša igra, preseliti na ovu, sada već sve primamljivijom konzolom.