Uncharted serijal je jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji serijal na PlayStation platformama, pa je bilo pitanje vremena kada bi se pojavio na novoj konzoli koju je tada Sony najavio, PlayStation Vita. Odgovor je bio: odmah. Uncharted Golden Abyss je launch naslov za Vitu, i jedan od retkih naslova koji koristi većinu, ako ne i sve funkcije koje nudi Vita. Na igri nije radio direktno Naughty Dog, već Sonijev studio Bend, pod prismotrom Naughty Doga, koji je u to vreme već završio sa Uncharted 3 i nastavio sa radom na The Last Of Us.

Bend je iskoristio većinu Vitinih funkcija na interesantne načine. Žiroskop se koristi za ciljanje (mada se može koristiti i standardno ciljanje pomoću desnog analoga) i balansiranje u određenim situacijama, touchscreen se koristi za sastavljanje mapa, pravljenje otisaka pomoću uglja, seču granja i tkanine pomoću mačete, itd., ima još dosta primera korišćenja ostalih funkcija Vite, ali bi se tekst onda drastično odužio ako bi svaku namenu naveo, a i deo zabave je da sami otkrijete ostale primere.

Priča Golden Abyss-a se dešava pre prvog dela, Drake’s Fortune i prati Drakeovu avanturu u Panami, koja je u toku građanskog rata, jer ga je tamo pozvao njegov prijatelj Dante. Tamo upoznaje novog lika, Marisu Chase i avantura kreće punom parom. Oni prate trag koji su ostavali za sobom Sete Cidades, hrišćanska sekta koja je tražila Sedam Zlatnih Gradova. Naravno, za njima ne zaostaju ni negativci, na čelu sa Guerrom, vođom pobunjenika koji traži to zlato da bi finansirao svoju revoluciju.

Pored sada već standardnog Uncharted napucavanja i sakupljanja blaga koji su rastureni na sve strane, Drake popunjava svoj dnevnik novim informacijama pomoću pravljenja otisaka sa ugljem, nalaženjem određenog alata i sastavljanjem određenih slika i mapa. Kako popunjava dnevnik, tako se poboljšavaju karte koje su vezane za drugu Uncharted igru na Viti, Uncharted Fight For Fortune, koja je kartaška igra bazirana na Uncharted serijalu. Takođe, svako blago, svaka slika i mapa, sve ima neku svoju priču, koja se otkriva kada se nađu, pokupe i sastave blaga, koja dodatno proširuje motivacije i istoriju likova.

Korišćenje kamere za dešifrovanje poruke pomoću svetla
Korišćenje kamere za dešifrovanje poruke pomoću svetla

U pogledu grafike, igra je na solidnom nivou, pogotovu za prenosnu konzolu. Iako je okolina jednolična, jer se cela igra dešava u Panami, okoline su detaljne i lepe, nisu na nivou ostalih igara koje su na PS3, ali opet, zadovoljavaju. Nolan North je opet fenomenalan kao Nathan Drake, a Christine Lakin daje glas Marisi Chase, dok je za Dantea zadužen Jason spisak, a Guerroa J. B. Blanc. Muzika je takođe na jako visokom nivou, sa nekim orkestralnim melodijama u katakombama prilikom borbe od kojih se oseća jeza i krv greje. Dužina igre je oko 6-7 sati, zavisno od težine i uvežbanosti oko mehanike pentranja po liticama, statuama, merdevinama, i sl., po kojima je Uncharted poznat.

Glavna prednost Golden Abyss-a je to što je u pitanju Uncharted igra na prenosnoj igri, što znači da se može igrati bilo kad i bilo gde, dok zadržava onaj kvalitet koji je učinio Uncharted serijal omiljen među igračima. Iako Naughty Dog nije bio direktno zadužen oko izrade ove igre, Bend je odličan posao, tako da verujemo da možda ni sam Naughty Dog ne bi bolje odradio ovu igru.