Nova generacija PlayStation VR2 sistema koju napaja mnogo jača PlayStation 5 konzola i unikatni hardver za praćenje pozicije očiju igrača se toliko razlikuju od prve generacije VR igara da one neće moći biti nativno igrane na novom hardveru. PlayStation je potvrdio ovu činjenicu na njihovom oficijelnom podcastu, gde je gostovao jedan od inžinjera ovog novog VR sistema.

Po njegovim rečima, PlayStation VR2 je napravljen od nule da u najboljem mogućem svetlu igračima prikaže detaljne i impresivne VR svetove, i da mnoga ograničenja starog PSVR1 softvera ne bi dovela do dobrog iskustva unutar nove VR kacige.

Mnogi igrači su sumnjali da će ovako nešto da se desi jer su mnoge stare VR igre sa PlayStation-a u svom gameplay-u imale UI ili 3D reprezentacije starog hardvera (Move kontroleri ili DualShock 4 gamepad), a i kontrolna šema starih Move wand-ova ne odgovara onome sa novih ručnih kontrolera (Move je na svakom wand-u imao 4 primarna dugmeta, a novi PSVR2 ručni kontroler ima samo po 2).

Mnogi developeri su već potvrdili da će svoje stare naslove i igre koje su sada u izgradnji optimizovati za novi PlayStation VR2 sistem koji je pre neki dan i prvi put bio testiran od strane novinara i igrača na Tokyo Games Show sajmu igara u Japanu, gde je dobio odlične impresije. Što se ljubitelja starog VR softvera tiče, ostaje im samo da se nadaju da će njihova omiljena PSVR1 igra biti portovana na PS5, da developeri neće tražiti previše para za novu verziju igre i da će besplatno ponuditi nadogradnju.

PlayStation cilja da izbaci PlayStation VR2 sistem u prodaju početkom sledeće godine.