Sony je proveo 2021. godinu u problemima dostave svojih novih PlayStation 5 konzola do samih korisnika, kao i odlaganjima nekoliko njihovih velikih gaming naslova koji su prebačeni do 2022. godine. Iako se PS5 prodaje u rekordnom broju, PlayStation je već u februaru počeo da promoviše dolazak naslednika PlayStation VR sistema koji je napravio solidan rezultat tokom PS4 generacije, prodavši se u oko 5 miliona primeraka i okupivši oko sebe zaista impresivni set VR igara koji igračima daju značajno drukčije iskustvo igranja nego na bilo kom televizoru.

Kako je godina odmicala, saznali smo još više detalja o ovoj novoj VR platformi. U martu je stigla potvrda o novim impresivnim ručnim kontrolerima, a na leto su stigle i konkretne informacije o samoj kacigi i hardveru koji se nalazi unutar nje.

Sada na CES 2022 prezentaciji je  Sony potvrdio hardverski sastav novoimenovane PlayStation VR2 platforme koja će nadamo se tokom 2022. godine stići do PlayStation 5 igrača.

Glavne hardverske osobine PlayStation VR2 su:

  • Kaciga sa samo jednim USB C kablom koji se ubada u prednji port na PS5 konzoli.
  • Unutar kacige su dva impresivna OLED 2000×2040 ekrana koja mogu da rade u 90 ili 120fps modovima.
  • Vidno polje je prošireno sa 93 na 110 stepeni.
  • Položaj očiju korisnika će biti praćen preko dve interne IR kamere – ovo omogučava eyetracking input za gameplay kao i foveated rendering opciju za game engine-ove.
  • Praćenje položaja glave u prostoru se automatski vrši preko četiri mini kamere koje su sakrivene ispod površine same kacige!
  • Ručni kontroleri imaju adaptivne triggere preuzete iz DualSense gamepada, kao i kapacitativni senzor za detekciju položaja prstiju igrača.
  • I kontroleri i kaciga imaju hardver za naprednu haptic vibraciju preuzet iz DualSense gamepada.
  • 3D audio je u potpunosti podržan.

Tačni detalji oko premijere ove VR kacige, njene cene, integracije u OS, eventualne PC podrške, i softvera za sada nisu poznati. Prva igra koja je najavljena za PlayStation VR2 je naslov Horizon Call of the Mountain koji će proširiti naš pogled na prelepi postakpokaliptični svet franšize Horizon.