Tačno godinu dana posle prve najave postojanja naslednika za vremešni ali veoma uspešni PlayStation VR, Sony je najzad javnosti objavio i izgled nove VR kacige koja će moći da se nakači na PlayStation 5.

Proces predstavljanja ovog novog (i ekspertno nazvanog) PlayStation VR2 sistema je bio spor i bez eksplozivnih prezentacija. Uglavnom smo posle par meseci pauze dobijali po jedan novi članak na oficijlenom PlayStation Blog-u koji je bio fokusiran na neki deo novog VR paketa. Modernizovani kontroleri u prošlog marta, detalji ekrana i hardvera u maju, pune specifikacije u avgustu, i oficijelno ime nedavno u januaru ove godine.

Najnoviji PSBlog članak opisuje formu same kacige, sa modernim dizajnom koji naravno podseća na boje i oblik PS5 konzole ali i par zanimljivih detalja. Nova kaciga će biti lakša i manja od prve, imaće slajder za bolje pozicioniranje sočiva ispred očiju, a po prvi put je i dodat mali ventilacioni otvor koji će smanjiti osećaj toplote i nelagodnosti tokom dugih sesija igranja igara koje zahtevaju aktivno kretanje.

Sudeći po ranije izdatim specifikacijama, ova kaciga će sama moći da prati položaj glave (i kontrolera u rukama) igrača preko integrisane grupe malih infracrvenih kamera koje su vidljive na ovoj novoj slici. Unutar kacige se nalaze dva impresivna HDR OLED ekrana visoke rezolucije, napredna sočiva koja će isporučiti široko vidno polje, motor za vibraciju i čak kamere koje nadgledaju položaj očiju igrača i napajaju nove in-game interakcije i foveated rendering efekat sa kojim video igre mogu da neprimetno obore detalje dela sveta u kojeg igrač trenutno direktno ne gleda i time drastično poveća rendering potencijal modernih VR naslova. Kaciga nema direktno integrisane zvučnike ili bubice, ali oni se mogu priključiti preko pristutnog 3,5mm audio porta.

Sony i dalje nije potvrdio kada će PlayStation VR2 stići u prodaju ili kada će ovaj gaming gigant najzad održati neku javnu prezentaciju koja će se posvetiti nextgen VR igrama.