Posle ogromnog talasa otkaza koji su zadnjih godinu dana zatresli skoro sve velike izdavače i studije za razvoj zabavnog softvera (među kojima se izdvajaju Microsoft sa 1900 otpuštenih radnika, Riot sa 530, i Unity sa 1800…), nažalost došao je red i na PlayStation koji će smanjiti svoj broj zaposlenih u gaming studijima za oko 8%.

Posle finansijski nestabilnog perioda u kojem su napravili skoro rekordni promet para uz veoma mali profit zbog povećanih troškova rada, svi PlayStation studiji će u narednom periodu morati da se snađu sa manjim brojem zaposlenim. Nekada veliki London Studio iz Engleske (EyeToy, SingStar, Blood & Truth) će biti totalno ugašen, dok će megahit timovi kao što su Insomniac Games, Naughty Dog i Guerilla Games morati da se oproste od dela zaposlenih. Poneki projekti koji još nisu bili javno potvrđeni su u potpunosti otkazani, kao što je to nova Twisted Metal igra koja je bila pravljena unutar studija Firesprite (Horizon Call of the Mountain).

Vođstvo Sonija je potvrdilo da će ova četvrta godina biti “tranziciona” za PS5 platformu tokom pripreme za ulazak u “poslednju polovinu” života konzole (koja bi trebalo da potraje sve do 2027-2028. godine), uz veliku ovogodišnju podršku nezavisnih timova širom sveta ali bez dolaska bilo koje velike igre iz poznatih internih franšiza kao što su God of War, Spider-Man ili The Last of Us.

Krajem godine se takođe očekuje dolazak PlayStation 5 Pro konzole koja će sa svojom jačom snagom privući mnoge nove igrače i dati im šansu da na najbolji način iskuse buduće naslove koji će stići na ovu popularnu konzolnu platformu koja je nedavno prebacila brojku od 50 miliona prodatih kopija.