Proizvođači kućnih i prenosnih konzola su u prethodnim decenijama nekoliko puta pokušavali da preko sudova potvrde svoju totalnu kontrolu nad softverom koji se pravi za njihove platforme, ali to im nije pošlo za rukom. Ovo je omogućilo veliko širenje scene emulatora za svaku moguću konzolu, omogućivši igračima da se ne samo sami brinu o dugoročnom očuvanju skupog softvera kojeg su kupili, već i da taj softver reprodukuju na koji god način to požele.

Najnoviji udar na emulatore je upravo stigao iz japanskog giganta Nintendo koji je u Američkoj državi Rhode Island pokrenuo sudski postupak protiv tima koji pravi i održava popularni Nintendo Switch emulator Yuzu. Ovaj softver je u prethodnim godinama narastao u jedan od najpopularnijih načina za igranje Switch softvera na PC-u, sa velikom podrškom javnošću što preko direktnih finansijskih uplata na njihovom Patreon-u, što preko modova koji se redovno prave za sve popularnije igre.

U ovoj tužbi, Nintendo je naznačio da je Yuzu omogućio kreatorima ovog softvera da direktno zarade zbog “piraterije”, tj, da je njihov Patreon dobio duplo veću podršku u mesecu kada je popularna igra The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom stigla u prodaju. Pre same premijere ove igre, preko milion pirata ju je skinuo sa poznatih Torrent sajtova koji dele nelegalan softver. Ali vredno je spomenuti da Yuzu nije jedini popularni emulator Switch konzole koji može da pokreće nove igre, kao i da je sam Nintendo u prodaju pustio prvu verziju Switch konzole koja je u potpunosti ranjiva pirateriji i jailbreak sistemima koji omogućavaju milionima igrača da direktno na konzoli pokreću nelegalni softver.

Pre više od dve decenije popularni komercijalni PS1 emulator Bleem! (da, igrači su u 90-tim morali da kupe taj komad naprednog softvera!) je bio pod udarom PlayStation-a kome se nije svidelo da se bilo ko usudio da PC igračima (pre PS2 premijere!) ponudi vizuelno bolji način da igra mnoge PS1 hitove. Ali posle dugačkog sudskog procesa koji je bankrotirao Bleem tim, emulatori su ipak pobedili. Sudija je potvrdio da kupci gaming softvera imaju pravo da ga reprodukuju kako god to požele, emulatori mogu da promovišu mogućnost bolje reprodukcije gaming softvera (veća rezolucija, framerate, bolji kvalitet slike), ali da emulatori ne smeju da se promovišu koristeći slike i snimke iz igara za koje nisu dobili dozvolu od kreatora i izdavča tog softvera.

Yuzu emulator je počeo sa radom u januaru 2018. godine kao naslednik popularnog Nintendo 3DS emulatora “Citra“, i danas je besplatno dostupan na Windows, Linux i Android platformama.