Svega tri meseca posle završetka dugog procesa spajanja sa gaming gigantom Activision-om kojeg su kupili za nezamislivih 68,7 milijardi dolara, Microsoft je identifikovao delove ove sada zajedničke kompanije kojima se preklapaju zadatci zaposlenih i zbog toga su poslali masovni talas otkaza koji su dodakli maltene svaki studio ovog ogromnog izdavača zabavnog softvera. Sudeći po prvim najavama posle jučerašnjeg burnog dana kada je 20 hiljada Xbox zaposlenih čekalo da li će dobiti poruke o otkazu, posledice ovog Microsoft-ovog poteza će se verovatno dugo osećati.

Activision kompanije su bile pod primarnim udarcem, gde su velike otkaze dobili studiji kao što su Blizzard Entertainment, Toys for Bob, kao i skoro svi interni studiji koji rade na popularnim Call of Duty i COD Mobile igrama (među kojima se najviše izdvaja Sledgehammer Games koji je izgubio čak oko 30 posto ukuno zaposlenih!). Jedno od navećih posledica će biti i totalno otkazivanje nove Survival igre koju Blizzard Entertainment prvi put najavio javnosti pre 2 godine. Ovaj projekat je ugašen i svih 150 zaposlenih koji su 6 godina radili na ovom projektu su poslati kućama. Overwatch 2 tim je takođe desetkovan, stavljajući pitanje na budućnost ove problematične timske FPS igre.

Pored seče developera koji direktno rade na razvoju novih video igara, udar su osetili i brojni timovi koji rade na dugoročnom održavanju i testiranju raznih gaming naslova. Podrška koja je održavala kontakte sa kupcima Blizzard igara je otpuštena, a navodno je drastično smanjen broj zaposlenih koji se brinu u pravljenju fizičkih bluray diskova za nove konzolne Xbox igre. Sudeći po procurelim informacijama iz nedavne Microsoft-ove sudske sage, Xbox će ove godine povući iz prodaje trenutnu Xbox Series X konzolu i zameniti je sa potpuno digitalnim redizajnom, čime će ovaj gaming izdavač ostati bez ijedne konzole koja prima diskove kupljene u radnjama.

2023. godina je bila rekordna po broju velikih otkaza koje su uzdrmale gaming studije širom sveta (malo više od 10 hiljada, koji uključuju i značajan gubitak zaposlenih iz Halo studija 343 industries), ali već tokom ovog januara otkazi su dostigli neverovatnu brojku od 5600! Najveće gaming firme koje su značajno smanjile svoj broj zaposlenih od početka ove godine su Unity (1800), Twitch (500), Riot Games (530), kao i Embracer timovi Lost Boys Interactive (125), Pirahna Bytes i Black Forest Games.