PlayStation 4 će uskoro biti poslat ako ne u zasluženu penziju, onda makar na novo lakše radno mesto gde će moći da uživa u svojim poslednjim godinama. Njen naslednik u formi velike PlayStation 5 konzole će za samo sedam dana stići u prodaju na teritoriju Severne Amerike, a nedelju dana posle toga će i Evropski igrači moći da je se dokopaju.

Ponovo dizajnirana od strane iskusnog sistemskog arhitekte Mark Cerny-a, nova konzola cilja do dovede nekoliko novih hardverskih inovacija koje imaju potencijal da totalno promene način pravljenja i uživanja u video igrama. Centralni hardver konzole je baziran na novim Zen 2 i RDNA 2 arhitekturama od AMD-a koje je Sony dodatno modifikovao da se bolje ponašaju u situacijama koje su njima bitne – brzom učitavanju podataka sa SSD-a koje sada kontroliše potpuno automatizovani sistem dekompresije i upravljanja RAM memorijom, veoma moćni audio rendering sistem koji će transformisati način na koji ćemo iskusiti pravi 3D audio sa običnim stereo slušalicama, kao i inovativni gamepad koji će moći da nas još više udubi u igre uz pomoć novih haptic feedback i resistive trigger rešenja. Iako po gabaritima veoma velika, PlayStation 5 konzola će ovaj put u sebi imati jedan od najambicioznijih sistema za hlađenje koji napajaju veliki ali tihi ventilator, ogromni sistem hladnjaka i tečni metal.

Pored hardvera, veliki fokus Sony-a je ovaj put stavljen na rani softver sa kojim ciljaju primame veliki broj fanova konzolnog gejminga. Ove godine su već u prodaju izdali nekoliko velikih naslova za PS4 (Dreams, The Last of Us Part II i Ghost of Tsushima), ali su za PlayStation 5 imali dovoljno prostora da pripreme primamljive igre kao što su Demon’s Souls Remake, Sackboy A Big Adventure i Spiderman Miles Morales, a posao sakupljanja fanova će nastaviti i mnogi naslovi koji ciljaju da izađu pre kraja 2021. godine kao što su Ratchet & Clank Rift Apart, Returnal, Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West, i nastavak God of War-a.  Kao poseban bonus, svi PlayStation 5 korisnici koji su deo premium PS+ servisa će imati pristup bonus katalogu od 20 popularnih PS4 naslova. Sa ovako velikom ponudom ambicioznih i ekskluzivnih naslova, PlayStation 5 se jasno odvaja od svog Xbox konkurenta koji trenutno u svoju korist ima kompaktniju formu malo jaček hardvera i jedinstven ekosistem nabavke igara preko pretplatničkog servisa GamePass.

PlayStation 5 stiže u prodaju u Severnoj Americi 12. novembra i 19. novembra širom Evrope sa dva modela – puna verzija za $500€ i digitalna verzija bez BD disk čitača za $400€. Tačan datum dolaska i cena na našem tržištu za sada nisu poznati.