Pre skoro tačno sedam godina, developeri iz studija Media Molecule su tokom prve prezentacije PlayStation 4 konzole predstavili svoj novi projekat – inovativni i lako upravljivi 3D engine sa kojim će čak i obični korisnici koji nikada nisu uspeli da izbace svoju kretivnost u standardnim 3D programima za razvoj zabavnog softvera uspeti da „naprave svoje snove“. Njihov cilj je bio da naprave ne samo 3D engine u maniru Unreal-a ili Unity-a, već jednostavnu platformu koja će samo uz pomoć DualShock 4 ili PS Move gamepada uspeti da igračima da dovoljno alata za pravljenje maltene bilo kog gaming žanra, 2D/3D vizuelizacije i odaška za kreatovnost.

Ali ovaj cilj nije mogao biti ostvaren lako. Sedam godina je prošlo od tada pa do danas, i sada u poslednjoj godini PS4 konzole smo dobili najzad priliku da se oprobamo u finalnoj verziji Dreams-a, unikatnog game-engine paketa koji cilja da igračima ponudi širok spektar zabave. No krenimo redom.

 

Dreams je mnogo toga i uspeva da odjednom zadovolji mnoge vrste igrača. Oni koji traže da odmah budu zabavljeni sa gotovom igrom mogu da se bace na centralnu singleplayer kampanju Art’s Dream (o kojoj ćemo detaljnije pričati kasnije) koju su lično napravili developeri Media Molecule-a, ali odmah ispod površine igre se krije ogromna baza kreacija napravljenih od strane običnih igrača tokom Beta i Early Access testa. Jednostavnim filterima možete potražiti keyword-ove ili naslove igara koji vam se sviđaju, a svakoga dana možete isprobati i nove kreacije za koje je Dreams community podržao sa svojim glasanjima. Pored samostalnih projekata na kojima rade hiljade igrača širom sveta (koji su neretko grubi ali zabavni rimejkovi poznatih starih video igara!), sami MM developeri takođe promovišu i velika takmičenja sa tačnim temama koje radovi moraju da pogode. U ovim takmičenjima možete videti neke od najimpresivnijih radova koje Dreams nudi, i lako možete pronaći inspiraciju (ili ponuđene gotove 3D objekte) da napravite svoje remek delo.

Prva stvar koju ćete morati da naučite je da kontrolišete 3D kursor na način koji je totalno drukčiji od bilo koje druge video igre. Naime, kursor „Impy“ se pokreće pokretima celog DS4 gamepada, koristeći interni žiroskop da bi se pomerao po ekranu. Ako imate PS4 kameru možete preciznije pratiti vaš gamepad ili dva PS Move kontrolera. Impy može ne samo da klikće na odabrane objekte, već i da ih pomera po ekranu (uhvatite ga dugmetom i onda cimnete gamepad u prostoru da bi ih Impy pomerio u vašem željenom pravcu), a ako hoćete da preuzmete kontrolu nad likom koji je pred vama, možete da „uletite“ u njega i prebacite se na redovne kontrole sa pečurkama i dugmadima. Ovakav pristup kontroli gameplay-a omogučava i MM developerima i kreativnim igračima da u svoje igre ubace ne-standardne gameplay momente gde igrač može da na brzaka iskoči iz tela karaktera kojeg kontroliše i izmanipuliše okruženjem na zabavni način pre povratka nazad u standardni gameplay.

Ovaj unikatni sistem kontrole kursora, kao i mogućnosti samog Dreams enginea su najbolje promovisani unutar singleplayer kampanje koju definitivno morate da odigrate.

 

Art’s Dream prati sumorni živog bivšeg kontrabas muzičara koji je izgubio volju za životom, napustio je sve svoje krativne poduhvate i pokušava da se seti šta mu je donosilo sreću u prošlosti. Ova na prvi pogleda odsta mračna i sumorna deonica SP kampanje se izvodi u maniru veoma dobro dizajnirane point & click avanture prepune odličnih scena, dijaloga i humora. Ali ne završava se sve na tome, Art kreće da se seća svojih mladalačkih snova, preciznije fantazijskog sveta prepunog akcije i naučno-fantastičnog sveta u kojem su mašine preuzele svet prirode. Ova dva sveta snova će tokom kampanje koja traje između 2 i 3 sata postajati sve više i više impresivniji, sa konstantnim tranzicijama između modova igranja i gameplay sistema, predstavljajući odličan showcase ne samo svih mogućnosti Dreams editora već i jasan prikaz koliko detaljnu grafiku ova unikatna platforma za razvoj zabavnog softvera može da isporuči. Dok se sami igrači u svojim kreacijama često muče da upeglaju grafiku do savršenstva, developeri iz Media Molecule-a su im sa ovom kampanjom dali jasno predavanje, i sve alatke koje su potrebe da se Art’s Dream uspešno nadmaši.

Spomenućemo ovde da Dreams u sebi podržava tri moda renderovanja svetova. Osnovna PlayStation 4 konzola se u većini slučajeva dobro snalazi sa ambicioznim nivoima koje je MM zamislio, ali u nekim veoma detaljnim deonicama dinamična rezolucija grafike (a ponekad i sam framerate) znaju da opadnu. PlayStation 4 Pro na svu sreću donosi još dva moda rada – Framerate mod koji uspešno održava 1080p rezoluciju uz ponekad i 60fps rendering i Resolution mod koji se drži 30fps moda ali uz lepši prikaz slike.

Nivoi koji su napravili sami korisnici veoma retko mogu da baš teško opterete PlayStation 4 hardver, što znači da ćete definitivno moći da uživate u Dreams-u ma koju verziju konzole imali (a ova igra će krajem godine sigurno stići i na mogo jači PlayStation 5 sa kojim će Dreams kreacije zaista moći da „polete“).

 

Ako ste zainteresovani da sami napravite nešto, igra vam onda može ponuditi nekoliko načina da naučite da budete 3D/game/cinematic dizajner.

Pre svega, poželjno je da se prvo bacite na zaista ogroman i veoma detaljan skup tutorijala koji će vas kroz male mini igre naučiti o kameri, alatima, vizuelnom programiranju, kontroli audio sistema i komponovanju muzike, i mnogim drugim taktikama za pravljenje svega što je potrebno da bi se dizajnirao svet za vašu video igaru. Kada savladate osnove kontrola i mogučnosti editora u tutorijalima, možete se oprobati u vašim prvim kreacijama koje mogu biti napravljene ili importovanjem/pametnim kloniranjem hiljada i hiljada objekata koje je napravio Dreams community, ili ručnim modelovanjem samih 3D objekata koji vam fale. Čak i ako nikada ne napredujete dalje od ovog koraka, kloniranje će vam pomoći da napravite zaista impresivne svetove prepune detalja i gameplay momenata.

Proces kreacije potpuno novih 3D objekata i svetova je (kao i kontrola kamere/kursora) potpuno fokusiran na manipulaciju vašeg kontrolera u 3D prostoru, što je input metod koji je zaista unikatan i totalno različit od crtanja i detaljisanja mišom/olovkom koji je u upotrebi pri izgradnji tradicionalnih  video igara van Dreams-a. Za ovakav način dizajniranja će vam trebati vremena i strpljenja, a najbolje ćete proći ako na konzolu prikačite PS4 kameru i dva PSMove kontrolera sa kojim ćete moći da baratate sa alatkama i objektima mnogo lakše nego sa gamepadom.

Ako ste savladali tehnike kreacije objekata i nivoa, zadnji stepen znanja koje ćete morati da steknete za pravljenje vaše savršene video igre (koja može biti u zaista bilo kom žanru, od 2D platformera do vožnji, FPS igara, point & click avantura i open world igara), je dodavanje (programiranje) gameplay-a unutar vizuelnog okruženja. Ovo ne mora da podrazumeva detaljno programiranje i rešavanje raznoraznih logičkih problema, već za početak samo poznavanje standardnih gameplay trigger-a za stvaranje objekata (spawn-ovanje protivnika ili coin-a), pomeranje/aktiviranje delova sveta (otvaranje vrata/pokretanje lebdećih platformi), rad sa brojačima (radi sakupljanja coin-a i kartica), i drugim sistemima koji su na primer potrebni da bi se napravio jedan jednostavni 3D platformer.

 

Bilo šta da zamislite da napravite, skoro uvek neće morati odmah kretati baš „od nule“ jer je veliki Dreams Communiy već napravio dosta materijala koji vam može poslužiti za početno pravljenje vaše igre. Ovde ne mislimo samo na 3D objekte, već i na komplikovane sisteme logike koje možete da implementirate u vaš nivo, i totalno spremne „template“ objekte koji modifikuju ponašanje kamere i gameplay sistema sa kojima lako možete pripremiti vaš nivo da bude pogodan za na primer trakačku igru ili top-down arkadni shooter. Ako vam na primer fali sistem za kontrolu inventara ili atmosferska muzika za nivo unutar maglovitog groblja, kratka potraga po Dreams bazi će vam brzo ponuditi gotova rešenja.

Na sve ovo može da se doda zaista dosta drugih sistema koje Dreams editor podržava, a koje nećemo detaljisati ovde. Bitno je spomenuti da igra u sebi podržava neverovatno kompleksan i modularan sistem za pravljenje audio kreacija (muzike, zvučnih specijalnih efekata i importovanje zvukova koji se snimaju preko mikrofona na DS4 gamepadu), a tu je i kompleksan sistem modelovanja i detaljnog konfigurisanja ponašanja i animacije karaktera koje možete importovati u vaš nivo.

 

Dreams neće biti igra za svakoga, i obični igrači koji traže jednostavnu zabavu će u ovom početnom periodu biti ograničeni samo na kratku SP kampani i hiljadama manjih nivoa koji imaju diskutabilan nivo finalnog polisha. Na svu sreću pronalazak novog sadržaja je olakšan odličnim UI rešenjima, a igrači takođe mogu da „surfuju“ i tako na brz način pronađu nove talentovane kreatore koje mogu da prate. Ali kako vreme bude odmicalo, Dreams community će nastaviti da sija i ispoljava svoju maštu na neočekivane načine. Dok sada većina usaroa sama prave svoje kreacije, samo je pitanje vremena kada će se oni ogranizovati u timove i krenuti da rade na vecim projektima i igrama koje će po svom kvalitetu moći da pariraju modernim indie igrama.

Dreams je magična igra koja će sigurno uspeti da redefiniše produkciju video igara (pogotovo ako se obistini želja MM tima da se pronađe način da kvalitetni Dreams naslovi dobiju mogućnost samostalne prodaje na PSN-u), ali sada predstavlja samo veliki potencijal koji će rasti u narednim godinama. Mi je preporučujemo iz skoro sve snage.

Dreams (PS4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Magičan proizvod koji svojim alatkama za razvoj 3D okruženja otvara pristup velikom ekosistemu gaminga koji tek treba da zasija.