Svet video igara obuhvata mnoge žanrove, od kojih svaki ima svoju bazu fanova. Međutim, jedan od najpopularnijih i, može se reći, žanr koji je svaki put gurao granice grafike su pucačine iz prvog lica (FPS). Bez obzira koliko to nasilno zvučalo, svi volimo povremeno da uništavamo i divljamo, a pucačine su nam pružile taj doživljaj haosa i uništenja, bar virtuelno. Zavisno od toga kada ste se rodili, svedočili ste različitim fazama evolucije gejminga. Jedan od najvažnijih perioda u gejmingu su devedesete godine. Količina kvalitetnih igara tokom tog perioda je iznenađujuća, gotovo da smo svakih nekoliko meseci dobijali izuzetne naslove. Pre nego što su nam društvene mreže uklonile bilo kakvu misteriju o igri pre izlaska, uglavnom smo se oslanjali na gejming časopise za nove informacije. Istina, bilo je nekoliko foruma, ali to su bili još uvek počeci Interneta. Protok informacija u poređenju sa današnjim vremenom bio je mnogo sporiji, ali je imao tu neku tajanstvenost u sebi, slušanje glasina od prijatelja koji su se zakleli da su čuli kada će biti sledeći datum izlaska igre, koliko će ona biti velika ili časopisi koji su pokazivali “procurelu” sliku misterioznog lika koji se na kraju nije ni pojavio u igri. Često smo morali da čekamo, ali čekanje je gotovo uvek bilo vredno toga. Nestrpljivo smo čekali i ovaj dokumentarac još od trenutka kada su najavili Kickstarter kampanju u Junu 2021. godine. Da li se čekanje isplatilo?

Tim je prikupio ogromnu količinu materijala i informacija o FPS žanru. Da budemo precizni, više od 4 sata, koji pokrivaju period koji se često smatra zlatnim dobom gejminga. To je doba kada se grafika razvijala i napredovala neverovatnom brzinom. Svaki nastavak izgledao je kao da je generaciju ispred prethodnog. Prešli smo od 2D sprajtova i softverskih modova do grafičkih voodoo kartica i pravih 3D okruženja za vrlo kratko vreme. Ništa nije bolje iskoristilo ove mogućnosti od FPS žanra. CREATORVC je sve ovo temeljno obradio u dokumentarcu, darujući nam preko 40 saradnika, neki od najpoznatijih osoba u video gejming industriji poput dvojice Džonova, Karmaka i Romera, Vorena Spektora, Skota Milera, Klifa Blezinskog i mnogih drugih. Svi oni nam slikaju jasnu sliku kako je to bilo nekada, koje izazove su morali da savladaju, ali i kako su se nosili sa neočekivanom popularnošću i slavom. Na kraju dana, ovi razvojni timovi su igrači kao vi i ja, koji su želeli da naprave najbolju igru u tom trenutku, uživajući sa svojim kolegama. Kako oceniti dokumentarac koji traje gotovo 270 minuta? Jednostavno, uzmite kokice i neki sok i uživajte u predstavi.

Dokumentarac prati hronološki redosled izlazaka igara, što smatram odličnim izborom za praćenje priče, jer jasno pokazuje koliko smo napredovali. Kada se govori o nekim od prvih pucačina, većina ljudi bi spomenula DOOM, ali pre DOOM-a, imali smo Maze. Ovo se smatra prvom 3D pucačinom, pionirskom igrom za online igranje, i može se reći da je imala “death-match” pre nego što je to postalo popularno. Godinama kasnije imali smo više igara koje su nadogradile ono što je Maze uradio, kao što je Battlezone, ali sledeći veliki pomak u gejmingu dogodio se kada je izašao Wolfenstein 3D. ID Software je postigao uspeh sa svojim Commander Keen igrama i koristio model “shareware-a” da privuče fanove kako bi kupili više epizoda kasnije. Koristili su isti marketinški pristup nakon što su se umorili od Keena i želeli da naprave 3D pucačinu, koja je na kraju postala Wolfenstein 3D. Ultimativni simulator ubijanja nacista. Ni dve godine kasnije, dobili smo jedan od najvažnijih FPS-a ikada napravljen, DOOM, i ostalo je istorija, kako se kaže. Dokumentarac detaljno prikazuje rane snimke ovih igara, kao i razgovore sa razvojnim timovima koji opisuju proces stvaranja i daju nam još neke neotkrivene informacije o njihovim naslovima i kako su nastali. Na primer, lično nisam znao da je glumac koji daje glas liku Duke Nukem takođe radio i glasovnu glumu za HL: Opposing Force. Dokumentarac posvećuje pažnju svakom malom detalju, kao što su funkcionisanje igara, dizajn oružja i izgradnja nivoa. Ova pažnja prema detaljima čini sve autentičnijim i stvarnijim, što će sigurno obradovati čak i najveće fanove FPS igara.

Sviđa mi se što su u dokumentarcu obuhvaćene mnoge igre koje su uglavnom bile dostupne na računarima, ali su takođe pokrili i neke od najvažnijih igara na konzolama. Posebno treba istaći GoldenEye za Nintendo 64 i jednu od najuticajnijih pucačina za konzole, HALO. Jedan deo za koji sam posebno bio nestrpljiv da vidim je bila pokrivenost ranih online igara, posebno LAN žurki. Osećao sam se kao da sam se vratio u prošlost, pogotovo kada se uzme u obzir kako danas konzumiramo multiplayer, što je uglavnom svako za sebe, sami kod kuće. Izgubili smo malo tog druženja i šale tokom igranja ovih igara uživo. Imao sam sreću da sam bio tamo i igrao sve ove sjajne igre kao što su Quake 2 i 3, Unreal Tournament i Counter-Strike, ponekad čak i do 12 sati u jednom danu. Internet kafei su nicali svuda tokom tog perioda, pogotovu pored škola. I sam sam kriv što sam preskakao previše časova tokom tog perioda. Bilo bi zanimljivo da su pokrili i kako je sve to uticalo na mlade, jer sam siguran da je došlo do masovnog pada ocena širom sveta u to vreme. Bilo bi uvredljivo tražiti od tima da ima još više intervjuisanih ljudi, s obzirom na toliko sadržaja koji su već dali, ali stvarno mislim da su izostavili jednu vrlo važnu osobu za ovu scenu. Pre Dr. Disrespecta i Ninja, bio je Fatal1ty! Ovo je bio momak koga smo svi mi klinci gledali kao uzor, jer je bio jedan od prvih zaista popularnih eSports zvezda, uglavnom povezan sa Quake franšizom.

 

Dokumentarac je uspešno prikazao evoluciju FPS igara. Obuhvata sve, od ranijih klasika poput Wolfenstein 3D i DOOM do velikih hitova poput Call of Duty i Battlefield. Razgovorima sa stručnjacima i igračima, film pruža jasnu sliku o tome kako su se FPS igre menjale tokom godina. Kada se osvrnem, mogu videti da su ove igre stvorene s puno ljubavi i pažnje. Nismo se suočavali s izlascima igara sa mnogo bagova, mikrotransakcijama ili “battle pass” modelom. Intervjui takođe pružaju uvid u tehnologiju, dizajn i kulturu koja je oblikovala ovaj žanr. Takođe su uključili neke novije naslove koji se vraćaju prošlosti, ili kako deca sada to zovu, “boomer-shooters”. Razgovorima s profesionalnim igračima, organizatorima događaja i komentatorima esporta, dokumentarac pokazuje kako su FPS igre postale značajan spektakl kao sport za gledanje. Jedno prijatno iznenađenje bilo je pojavljivanje popularnog YouTubera GmanLives. Mislim da se on savršeno uklapa u ovu celokupnu priču, jer je jedna od osoba koja temeljno pokriva FPS žanr, kako novi tako i stari. Мoja omiljena knjiga o gejmingu je “Masters of DOOM”, i bilo je divno dobiti uvid i od njenog autora, Dejvida Kušnera.

First Person Shooter - The Definitive FPS Documentary (2023)
  • 10/10
    EmuGlx Score - 10/10
10/10

Finalni utisci:

Dokumentarac uspešno prenosi uzbuđenje, tehničkа dostignuća i kulturni značaj FPS igara. Bez obzira da li ste dugogodišnji fan FPS-a koji želi da se priseti igara koje su ga oblikovale ili novi igrač koji je radoznao o uticaju žanra, ovaj dokumentarac je obavezno gledanje. Tok dokumentarca je vešto orkestriran. Nijedan intervju ili diskusija o igri ne traje predugo, što olakšava gledanje. Vodi nas na napetо putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost pucačina. Ako ikada postoji sveobuhvatna digitalna FPS biblija, ovaj dokumentarac je upravo to!