Da li znate šta je to Danganronpa? Ako ne znate, čitajte, ali ako ste upućeni, slobodno preskočite (ili ipak čitajte, još bolje). Kompanija Spike Chunsoft pravi vizuelne novele koje uvek u sebi sadrže misterije, room-escape i ubistva. Jedan dan im je pala na pamet jedna vrlo interestantna ideja:

“Hajde da zaključamo 15 tinejdžera u jednu školu i da ih nateramo da se međusobno poubijaju. Onaj ko uspe nekoga da ubije i da ne bude uhvaćen na delu može da ode iz škole. Ali ako bude uhvaćen, i njega/nju da ubijemo. Još bolje, hajde da kad god se dogodi ubistvo da svi ostali rade na tome da otrkiju zlotvora i da ako u tome ne uspeju, svi osim zlotvora budu pogubljeni.

I kao šlag na tortu, hajde da celi ovaj masakr vodi slatki plišani meca”

Malo je reći da sam ja ljubitelj ovog serijala. Zapravo, dok ovo pišem, moj avatar je Monokuma (plišani meca iz Danganronpa serijala). Obožavam tog odvratnog medveda. Nešto što je počelo kao zanimljiva ideja se pretvorilo u serijal. Danganronpa je imao tri oficijalne igre, jednu third person shooter igru (slakto ali nebitno) i čak dve bezvezne Anime (da ja sam sve ovo odgledao i odigrao). Kada je već došao red da se izda treća igra u serijalu (Danganronpa V3), Spike Chunsoft je odlučio da završi priču. A kako su završili ovaj popularni serijal. Bez ikakvih spoilera ali, na najgori mogući način. Popljuvali su sami sebe, celu Danganronpa franšizu, obožavatelje kao što sam ja, i ismevali nas zato što uopšte uživamo u ovakvim igrama. Prava je bila šteta jer sam uživao u ovim igrama.

Danganronpa igre su se vrtele oko toga da počnete sa previše likova ali kako priča ide, bude ih sve manje i manje. I kako ima manje likova, vi počinjete da se vežete za njih i stvarno vam bude žao kad neko od njih strada ili postane ubica. Igre su takođe imale vrlo podla i lukava ubistva. Likovi su bili zanimljivi i pamtljivi a same igre su bile malo više od vizuelnih novela. Uglavnom smo čitali skoro sve što se dešavalo u igri i govorili “dalje, dalje, dalje”. Kada bi se desilo ubistvo, igra bi pokazala svoju najbolju mehaniku, suđenje. Svi preživeli, uključujući i ubicu, bi se okupili u okruglu sobu i pokušavali da otrkiju ko je ubica. Ovi delovi su uvek imali glasovnu glumu i napetu muziku. Takođe su bili i najzabavniji delovi igre. Kada bi se krivac otkrio, bio bi kažnjen pogubljenjem ali na način koji odgovara njegovom karakteru. Bejzbol igrač recimo, bi bio pogubljen tako što bi bio gađan (kamenovan) bejzbol lopticama. Devojčica koja voli gaming bi stradala tako što bi bežala od džinovskih tetris oblika koji bi padali na nju i eventualno je smrskali.

Da, bila je brutalno zanimljiva igra koja je osvojila mnoga srca, kako moje tako i od moje supruge. Mi bismo zajedno igrali i čitali ove igre i čak smo pozajmljivali glasove likovima, stvarno je bilo zabavno. Zapravo, morao sam da kupim baš taj najlošiji treći deo (Danganronpa V3) zato što je moja supruga bila u depresiji zbog mučnina u trudnoći i trebala joj je igra da je oraspoloži; da toliko smo voleli ovaj serijal.

I eto sad, Spike Chunsoft pokušava da obnovi ovu formulu na vrlo sličan način pod imenom Master Detective Archives: Rain Code. Iako postoje mnoge razlike od Danganronp-a igara, ovo je manje-više nastavak na jedan od mojih omiljenih serijala i stvarno mi je drago što baš ja mogu da vam preporučim ovu igru.

Nemamo školu ali zato imamo ceo grad

Baš kao i u prošlim Danganronpa igrama, mi igramo kao vrlo nezaniljiv protagonista, pod imenom Yuma Kokohead. Mi se budimo, i ZAMISLITE, imamo amneziju. Ono čega se sećamo je svog imena i da smo Master Detektiv. Za razliku od običnih detektiva, svaki Master Detektiv ima svoj Forte. Forte je specijalna moć koja vam daje veliku prednost kao detektiv. U pitanju su, uglavnom, pojačana čula i predskazanja.

Vaš Forte je možda najvredniji od svih. Vi ste sklopili ugovor sa Shinigami-jem (bog smrti) da vam doveka bude pratilac i asistent. Cena za ovo je bila, naravno, sva vaša sećanja. Znači, ne znate zašto ste postali detektiv a još manje znate zašto ste potpisali ugovor sa bogom smrti. Ono što znate je da idete u jedan čudan grad kome su očajno potrebni detektivi.

U Danganronpa igrama, bili smo zatvoreni u školi, letnjikovcu ili raketnoj bazi. Ali u Master Detective Archives, mi imamo ceo grad na raspolaganju. I, moj Bože, kako je lep Kanai Ward. Ovo depresivno mesto, gde stalno pada kiša, je pravi raj za oči. Zamislite Night City iz Cyberpunk-a samo što uvek mrak, u pozadini je detektivska muzika i ima previše neon osvetljenja, to je Kanai Ward. Prosto sam uživao dok sam istraživao ovo mesto. Apsolutno je nepotrebno što se tiče Gameplay-a ali toliko doprinosi atmosferi. I za razliku od Danganronpa, niste ograničeni na 15 karaktera, već su sada svi garađani Kanai Ward-a meta za ubice.

Imate čak i side-questove koje možete da radite između slučajeva. Osim što vam razotkrivaju sitnije misterije Kanai Ward-a, ovi questovi vam takođe daju i Detektivske XP poene. Pomoću ovih XP poena, možete da poboljšavate svoje sposobnosti u misterioznom lavirintu (više o tome kasnije).

Ultimatna misterija kišnog neonskog gradića

Nakon što se Yuma Kokohead malo sabere i konačno stigne u Kanai Ward, sreće se sa ostalim kolegama i dobijaju zadatak. Otkrijte ultimatnu misteriju Kanai Ward-a. Zašto je grad otcepljen od ostatka sveta? Kako je jedna korporacija uspela da zavlada celim gradom? Zašto stalno pada kiša? Da biste ovo otkrili, potrebno je da rešite slučajeve ubistva koristeći svoje detektivske sposobnosti. Ovde već ulazimo u glavne gameplay elemente.

U svakom poglavlju, vaš zadatak je da izvidite mesto zločina, da sakupite tragove i da na kraju uhvatite zločina i date mu prikladnu kaznu.
Prva novina u odnosu na Danganronpa serijal je što je cela igra u 3D-u. Da, više ne igrate iz prvog lica u običnom 3D lavirintu već imate ceo, prelepi prelepi, grad na raspolaganju. Ovo dosta doprinosi atmosferi igre jer ćete često posećivati stare lokacije i zapamtiti gde se šta desilo. Često ćete morati i da se udružite sa kolegama detektivima i pozajmite njihove super moći da biste rešili ove slučajeve. Naravno, pošto je ipak u pitanju Spike Chunsoft, u pitanju su vrlo kreativna i kompleksna ubistva i vrlo često ćete imati nekoliko žrtvi i više ubica.

A kad skupite dovoljno tragova, kako hvatate ubicu, e pa tu dolazimo do novog dela koji zamenjuje sudnice iz Danganronpa serijala: Misteriozni lavirint.

Toliko sam napaljena zbog ovih misterija! – Shinigami

Jedan od razloga zbog kojih sam toliko zavoleo Danganronpa serijal su karakteri. Svaki lik iz Danganronpa serijala je imao svoju specijalnu sposobnost i karakter i zbog toga sam uvek bio šokiran kada neko od njih počini ubistvo ili postane žrtva. Slično pravilo važi i za Master Detective Archives: Rain Code. Vaše kolege, detektivi, imaju svoje osobine i čudne navike (jedan detektiv se uvek sakriva ispod nekog nameštaja i čita knjigu). Doduše, sve su ovo Anime likovi i biće vam teško da se vežete za njih ako niste bar mali fan japanske kulture. Dijalozi koje likovi vode su pamtljivi, šašavi i skoro sve ima glasovnu glumu. Ovo znači da više ne morate da čitate dijaloge naglas (ili smo ovo samo radili moja supruga i ja?). Glasovna gluma je vrlo dobro urađena. Možete je igrati na orignalnom japanskom jeziku ali engleski dub uopšte nije loše urađen. Lip-sync, doduše, je katastrofa.

E sad, ako ste voleli Monokumu iz Danganronpa serijala, njega više nema, ali zato imate Shinigami, vašu ličnu boginju smrti. Po svemu sudeći, ona je nov Monokuma. Baš kao i podli medved, Shinigami voli da vas zadirkuje i ima svoj morbidni pogled na svet.

Svaki put kada selektujete nešto u svetu, ona će imati neki svoj komentar kojim će vas zadirkivati, baciti neku referencu ili kazati koliko je napaljena. Da, Shinigami uživa u činjenici što ima žensko telo (dok ste u lavirintu) i često će spominjati svoje grudi, nuditi vam se ili pričati o nečemu seksualnom. Uglavnom je dobra zabava, mada kontam da će neke igrače da iritira. Ukratko, iako nije Monokuma, Shinigami je sasvim adekvatna zamena za bezobraznog plišanog mecu.

Glavni karakter, s druge strane, je najdosadniji lik, baš kao i u drugim Danganronpa igrama. Bez obzira koliko puta mu Shinigami nudi da joj opipa grudi, on će svaki put biti iznenađen ili zaprepašćen. Tebra, nudi ti se celu igru, ako nećeš samo tako reci, što si zaprepašćen svaki put?

-Da li mogu samo da ti kažem odgovor?
-Ne, moraš da cupkaš na desnoj nozi i mašeš rukama ako hoćeš da te slušam!

Kada sakupite sve tragove, baš kao i u Danganronpa igrama, i dalje nećete imati dovoljno podataka da razotkrijete ko je ubica. Za to morate da otputujete u misteriozni lavirint. Baš zbog ovoga vam služi vaša saputnica, Shinigami.

Boginja smrti, koja dok istražujete grad, liči na plutajući ružičasti puding sa očima, se pretvara u atraktivnu Anime tetu kako bi vas vodila kroz misteriozni lavirint. A šta je zapravo ovaj lavirint? Sve tragove, podatke, laži, krivci i svedoci se pretvore u jedan lavirint kroz koji vi treba da prođete kako biste došli do istine.

Kako idete kroz ovaj lavirint (koji je zapravo samo ravna putanja uz par račvanja) vi dobijate prepreke u obliku sumlji, rupa u logici, onih koji žele da prikirju istinu i slično. I šta sad tu radite? Pa vadite mač, naravno. Da, sa svojim mačem istine, vi sečete lažne izjave i napadate činjenicama.

Drugim rečima, Spike Chunsoft je pretvorio najobičniju diskusiju u bukvalnu borbu sa mačevima. Da li izgleda kul? Pa, ono, nije loše. Da li je lakše od jednostavnog odgovaranja na pitanja? Pa i ne baš. Nemam ništa protiv da igre smišljaju kreativne načine ako doprinosi zabavi ali stvarno ume da dojadi da vi bukvalno izbegavate reči protivnika (tako što se bacate sa jedne strane na drugu) i onda sečete reči mačem. Dugo traje, nije teško a nije ni toliko zabavno.

Ali ne brinite, pošto je još više zakomplikovano. U pojedinim delovima lavirinta, potrebno je da napišete slovo-po-slovo odgovore na neka pitanja. Da li samo dobijete on-screen-keyboard i kucate? Naravno da ne, dobijete svoju seksi boginju smrti u buretu i vi treba da gađate slova na buretu i kad završite reč, boginja smrti će iskočiti iz bureta, u kupaćem kostimu, i čestitati vam u zavodničkoj pozi.

Nekada ćete dobiti niz pitanja na kojih morate brzo da odgovorite ali ni ovo nije toliko jednostavno jer morate da skačete po platformama, bunji jump-ujete ili vozite rudarksa kolica. Ništa ne može da bude jednostavno. I kao šlag na tortu, Shinigami se pred kraj svakog nivoa pretvori u džina koji juriša na zamak u kome se krije istina dok usput ruši zidove, izbegava stene i tako dalje.

Ne mogu da kažem da sam baš uživao u ovim lavirintima. Bukvalno su ista stvar kao sudnice u Danganronp-a igrama samo što je sada svako pitanje i odgovor neka mini-igra. A nisu sve mini-igre baš dobro urađene. Ako ništa, bar uvek imate nešto novo da radite ali mogli su malo i da smanje. One Detektivske XP poene možete da iskoristie da unapredite HP ( kako biste više puta mogli da pogrešite u ovim sekcija) ili da malko pojednostavite neke igre. Međutim, čak i bez ovoga, sve ove sekcije su vrlo jednostavne i vrlo je teško umreti.

 


Igru na test dobili smo od firme Nintendo preko distributera CD Media

Master Detective Archives: Rain Code (2023)
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Danganronpa serijal je možda završen ali Spike Chunsoft još uvek ima dosta ideja kako da nastavi svoju priču. Osim kreativnih ubistava i rešavanja misterije, Master Detective Archives nam nudi i ceo grad za istraživanje, lepu grafiku i priču koja je podjednako nova i poznata. Malo su preterali sa mini-igrama ali sam svakako uživao dok sam prolazio kroz ovu igru. Topla preporuka za sve ljubitelje vizuelnih novela, misterija ubistva i Anima.

PROS:
– Predivan grad za istraživanje
– Zanimljive misterije
– Simpatična boginja smrti

CONS:
– Previše mini igara
– Previše seksualnih nagoveštaja koji ni čemu ne vode
– Dosadan glavni protagonista