U radu Ghibli studija mogu se primetiti neke zakonitosti. Najizraženija je da izrada njihovih filmova traje godinama, zbog Mijazakijevog insistiranja na klasičnom crtanju i bojenju. Najnovije njegovo delo, osmo po redu za Ghibli, stvoreno je u ekspresnom roku, svega dve godine posle Spirited Away, valjda da iskoristi talas popularnosti dotiranog filma. I uspeo je, na Venecijanskom festivalu publika je oduševljeno prihvatila najnoviji Mijazakijev film a nominacija za Oskara je samo potvrdila da je i ovaj put Ghibli studio uspeo da uhvati magiju i smesti je na papir.

1Radnja Howl’s Moving Castle-a je bazirana na romanu engleske spisateljice Dajen Vin Džons i u osnovi je alegorija na samog Mijazakija koji se sa svojih šezdeset i pet oseća kao dečak. “Čitajući roman osetio sam veliku simpatiju za glavne junake”, – rekao je on u onom intervjuu Total Filmu koji sam masovno citirao opisujući Spirited Away. Svet Howl’s Moving Castle-a je najviše nalik na Britaniju pred Prvi svetski rat. Sofi je tinejdžerka koja radi u prodavnici šešira u omanjem gradu. Živi mirnim životom uz majku i stariju sestru, kad je stižu glasine o ratu koji počinje. Spletom okolnosti ona sreće Haula, lepog i hrabrog čarobnjaka koji joj pomaže da pobegne od vojnika koji su opseli grad. Baš to poznanstvo sa njim je uvaljuje u ozbiljne nevolje, budući da je u Haula zagledana i matora veštica u crnom koja nenadano posećuje Sofi i baca čin na nju. Sofi je sad zarobljena u telu oronule starice od devet banki, a ako i nađe Haula, ne može da mu ispriča o svom stanju jer joj se usta “zavare” kao Neu u onoj sceni ispitivanja. Kako bilo, Sofi napušta grad u kom je živela i odlazi da nađe sebi leka. Na putu sreće nemo strašilo koje je navodi do najluđeg vozila ikad sagrađenog- Haulovog pokretnog zamka. Zamak je zapravo građevina u stilu Salvadora Dalija, sa dimnjacima i kulama koji štrče na sve strane a pokreću ga četiri mehaničke noge nalik pilećim. Pri hodu se divlje klati pa odaje utisak građevine koja samo što se ne “raskrlješti” i koju samo neka sila drži na okupu. Ušavši na jedna od mnogih vrata, Sofi se uverava da je enterijer zamka mnogo veći predstavnik anarhije nego eksterijer. Prosto rečeno, zamislite momački stan kroz koji je prošao uragan i pobacao bombe i imaćete približnu predstavu.

6Zamak je nastanjen trojicom muških bića. Jedan od njih je dečak koji je Haulov šegrt i pomoćnik, drugi je Kalcifer, vatreni duh koji pokreće zamak a treći Haul lično. Mesto, znači, vapije za ženskom rukom, tako da je Sofin dolazak legao kao poručen. Ako izuzmemo opšti nered, zamak je čudesno mesto na kome se prostor pomalo krivi. Naime, iznad jednih vrata postoji kružnica izdeljena na četiri dela koji mogu biti obeleženi metalnim trouglom. U zavisnosti od toga koji je deo izabran vrata će voditi na drugo mesto. Tek tako, cing! i eto nas u gradu 500 km dalje. Ono što je problem je što Haul beži od vojne obaveze, budući da je prestravljen od užasa rata. Pošto je čarobnjak, obaveza mu je da se odazove Kraljevom pozivu, ali on kao da nema srce za patnje drugih. Rat je inače nastao zbog nestanka kraljevića susednog kraljevstva koji je zadnji put viđen u diplomatskoj poseti kralju “ove” zemlje. Sledi raspetljavanje iz situacije i razvoj romanse između Haula i Sofi.

Vrhunska i osobena grafika i animacija su trejdmark studija Ghibli. Srećom, to se ispoštovalo i ovde. Neverovatna konstrukcija zamka i animacija su toliko efektne da odaju utisak korišćenja CG-a. To je samo delimično tačno. Zamak jeste modeliran i animiran kompjuterski, ali je preko svakog frejma tog rada je nanošen crtež u ravni, pa zamak na četiri noge deluje neverovatno živo i tečno. A zašto samo četiri? “Pa, brže je animirati četiri nego šest nogu.” – lakonski je odgovorio veliki majstor. Dizajn građevina i vozila je inspirisan kasnim devetnaestim vekom u Evropi, a likovi su ipak detaljniji nego u ranijim Ghiblijevim delima, što i jeste neki prirodni redosled stvari. Varijetet raznih stvorenja i ovde dolazi do izražaja. Favoriti su ludo skakutavo Strašilo i kuče koje izgleda kao otirač sa glavom a zvuči kao da mu je nešto uginulo u grlu.

3Što se zvuka tiče, poznato je da Miramax, koji je distributer Ghiblijevih dela, ima puno obzira pri nasnimavanju glasova na engleskom jeziku. I ovde je učinjen izuzetan posao. Mladu Sofi glumi izvanredna Emili Mortimer, dok matoru Sofi glumi Džin Simons (ne gitarista KISS-a već glumica dvostruko nominovana za Oskara). Za pohvalu je i Haulov glas, malo ko osim Christian Bejla ume da tako efektno izrazi raspon osećanja od bezbrižne zanesenosti do očaja. Interpretacija je u ravni sa Mononoke, ali ne i bolja od nje.

5Kao i svako Ghiblijevo delo, i Howl’s Moving Castle sadrži veliki broj motiva. Najizraženiji od njih je pobuna protiv ratova svake vrste, a odmah iza njega i činjenica da starost ne može da umanji sjaj nečije duše. I sam Mijazaki je odličan primer za poslednju tvrdnju.

Romansa u neverovatnim uslovima je izgleda Ghiblijev “cup of tea”. Tako i ovo njihovo sveže delo uspeva da održi standarde koje su postavili njegovi slavni prethodnici. Iako je Sofi začarana, u zamku joj se ponekad vrati mladolikost, u zavisnosti od toga koliko je vesela. Haul sa druge strane menja boju kose u zavisnosti od raspoloženja, a kad je u većoj krizi postaje vrlo nezgodno pticoliko stvorenje. Jedini način da se kletva sa Sofi skine je da joj Haul pokloni svoje srce. To i ne bi bio problem, samo da ga ima kod sebe. Dalje neću da kvarim.

2Oni koji su već gledali sve od Ghiblija znaju već šta mogu da očekuju. Ne mislim da trošim reči i oduzimam vam vreme još dugo, pa ću samo da napomenem da je i pored svih ispunjenih očekivanja Howl’s Moving Castle ostao iznenađujuć i vrlo interesantan film. Uživajte u njemu.