Nezaobilazni momenti nostalgije i žal za vremenima provedenog detinjstva, kod nas “malo” starijih igrača budi se i posle najmanjeg pomena na junake crtanih filmova iz 80-tih i početka 90-tih godina. Skoro da nije bilo epizode u kojoj Tom ne pokušava da nadmudri Džerija raznoraznim sistemima zamki sastavljenih od maštovitih oblika skalamerija. A tek šta sve nije pokušao ludi kojot, ne bi li se dokopao glave ptice trkačice. Malo štapa i kanapa, dinamit, topovosko đule, opruga, sveća i uz malo domišljanosti nesretnog kojota, ipak nisu bili dovoljni da se situacija preokrene u njegovu korist. Kao rezultat delovanja skalamerija, obično je on izvlačio deblji kraj. Tako je bilo u crtanim filmovima a kompanija Electronic Arts  je pokušala da dotični pojam “skalamerija” iskoristi u jednoj kompjuterskoj igri. Najpre se sve svodilo samo na pokušaj, još davne 1984. godine na C64, sa verzijom koja ipak nije dočekala finalno izdanje. Ono što nije zaživelo na C64 ostvarilo se nekoliko godina kasnije, na PC DOS platformi pod okrivljem izdavačke kuće Sierra.

Radi se o logičkoj igri u kojoj je potrebno kreirati adekvatni mehanizam iskorišćavanjem dostupnih predmeta i tako završiti nivo odnosno zadatak. Zadaci mogu biti raznovrsni. Obično, određeni predmet je potrebno sprovesti iz jedne pozicije u neku drugu. Igrač na raspolaganju ima ograničeni broj upotrebljivih predmeta na desnoj strani ekrana. Predmeti mogu biti različite forme i namene – Balon, konopac, kavez sa mišem, makaze, bokserska rukavica, skakaonica, đule, točkić, majmun na biciklu, ogledalo, mačka, bateriska lampa… Primarni zadatak svakog nivoa je smislenim kombinacijma predmeta, omogućiti skalameriji da uspešno odradi mehaniku. Onako, kako zadatak nivoa zahteva. Početak nivoa, ima mogućnost pokretanja neke vrste preview mehanizma, koja igraču pruža jasnu sliku zadatka nivoa, odnosno koga mora da odradi kao zadati cilj, upotrebom predmeta.

tim04

Posle sklapanja sistema mehanizma igrač ga može startovati, ukoliko je siguran da je sve pravilno odradio i da će cela stvar da “pije vodu”. U slučaju da je ishod neuspešan, broj pokušaja je neograničen što postaje poželjno u nivoima kada zadaci postaju sve složeniji, do granice poprlične upotrebe moždanih vijuga. Pa tako sama fizika i gravitacija imaju uticaj na ishod rezultata mehanizma: recimo, skakaonica koja treba da odbaci košarkaršku loptu na drugu lokaciju, zahteva postavljanje na prigodnu lokaciju kako bi lopta težinski adekvatno odskočila. Balon koji treba da se pusti sa konopca, mora imati pravilnu putanju leta, da bi svojim fizičkim kontaktom aktivirao neki drugi predmet. Kako kasniji nivoi navode na sve veće razmišljanje, neretko će igrač biti u situaciji da ispolji određenu, pa reklo bi se i zavidnu kreativnost kao preduslov za pravilan ishod zadatka. Broj nivoa je poprilično velik, prvih 80 zadataka su naredne godine (1993) duplirani proširenom verzijom igre. Dostupnost šifri nakon svakog okončanog zadatka čine olakšicu usled nastupanja sve komplikovanijih nivoa.

Serijal je doživeo još par zanimljivih nastavaka u nadolazećim godinama, od kojih je poslednji zaživeo na Apple-ovom iPad sistemu. Ipak original je ostao u najlepšem sećanju, kao jedan od primera zlatnog doba PC DOS igara, koje su i danas dan zanimljive i igrive. Baš kao i The Incredible Machine!

Grafika: 4.5 Grafika koja zasigurno ne bi mogla da se dočara 1984. godine na C64, mogla je kasnije, na tadašnjim PC konfiguracijama. VGA grafika visoke rezolucije sa kojom su predmeti u igri predstavljeni krajnje pedantno, pregledno i precizno.
Zvuk: 4.0 Za puni užitak potrebna je bila neka od zvučnih kartica. Simpatični zvučni efekti a posebno muzika bili su na visini zadatka.
Kontrole: 5.0 Dovoljan je samo miš sa kojim se jednostavno zadaju komande.
Zabavnost: 5.0 The Incredible Machine je jedna od najboljih logičkih igara svih vremena. Neverovatno interesantna i zabavna igra. Ako kojim slučajem neko od mlađih igrača pročita ovaj tekst, eto mu prilike da isproba ovaj zarazni naslov iz daleke prošlosti koji je jako lepo ostario. Toplo preporučujem. Verujte meni, starom liscu!