Tek kada mi je ovaj opis dat u ruke shvatio sam da mi je posle sto i nešto opisa animea ovo prvi zapadnjački animirani film koji opisujem. Tako da budite nežni sa kritikama, ovo mi je jedan od poslednjih puta da nešto radim prvi put. Elem, jedna od najpopularnijih Dreamworks-ovih franšiza (mada ih nema previše) je dobila svoj treći nastavak. Neko je uporedio serijal sa starim Ratovima Zvezda, rekavši da je drugi deo Kung Fu Pande nešto poput Imperija Uzvraća Udarac, sa tamnijim tonovima, ozbiljnijom pričom i otkrivanjem oca glavnog junaka na kraju. Po toj logici dalo bi se očekivati da će se u ovom delu pojaviti neka iritantna krznena stvorenja, trka kroz šumu sekvoje i prženje oca glavnog lika munjama.

Da li će se to i desiti? Naravno da neće. Treći nastavci franšiza su obično veliki pad u kvalitetu i služe uglavnom kao prilika da se nauzimaju pare na osnovu već stečene slave iz prethodnih filmova. Na svu sreću, treći Pandoje se ne uklapa u to, već je možda i najbolji film u serijalu.

kp

Priča počinje u Svetu Duhova, gde je učitelj Ugvaj (poslednji put viđen kako se raspršuje u behar u prvom filmu) iznenada napadnut. Napadač je Kai, jak (tibetansko goveče ne pridev koji označava snagu) koji se borio sa brdom jakih protivnika i skupio im Ki u medaljon kojim želi da podigne natprirodnu armiju. Pobedivši Ugvaja, Kai skuplja dovoljno energije da pobegne iz Sveta Duhova u naš, i da se ustremi na borca kojem je prorečeno da će ga pobediti, Zmajevog Ratnika po imenu Po. Ne, nije Teletabis, ne daj bože. Nije ni Dameron.

677c81383cf839af7c11854363484c5d

Sam Po je rastrzan između svog usvojenog oca nudl majstora Pinga (koji je inače gusan) i svog biološkog ćaće Lija (kojeg glumi niko drugi do Bryan Cranston). Susrevši se sa još jednim predstavnikom svoje vrste, Po oseća jaku želju da bude među svojima. Budući da mora da ovlada svojim Čijem da bi savladao Kaia, Po odlazi sa ocem u tajno planinsko selo, gde su se sve pande sklonile posle masakra u drugom delu. Poovi saborci, Učitelj Šifu i Paklena Petorka (Majmun, Tigrica, Bogomoljac, Zmija i Ždral), ostaju da čuvaju Dolinu Mira od Kaievog napada. Kai ubrzo dolazi i raskrmači odbranu kao svinja masan džak, koristeći svoju armiju od žada i oružje nalik Kratosovim Ateninim sečivima. Na Pou je da dovrši svoj trening i vrati se kako bi stao na put moćnom osvajaču.

Illidane?
Illidane?

Najveća prednost ovog filma, kao i serijala uopšte je dobar balans između smešnog i mračnog. Kad god situacija postane previše crna, Po uvek izvede nešto što natera publiku na smeh. Gegovi postaju još smešniji kada Po shvata da su svi poroci koji su ga kočili u postizanju kung fu majstorstva ustvari prirodne osobine za pande, kao što su spavanje do podneva, potpuna nevoljnost za vežbanjem i unošenje sopstvene telesne težine hrane u organizam. Postoji i blaga romantična nota sa pomalo agresivnom Mei Mei (Kate Hudson), mada je i ta romansa uglavnom u službi komedije. Ko je šipovao Poa sa Tigricom, žao mi je, ovde ga je oslovila prijateljem. Nafuwana Mawa.

Kung-Fu-Panda-3-Movie-Review-Image-1

Balansirajući između ozbiljnog i smešnog, epskog i komičnog, Kung Fu Panda 3 nam donosi novu avanturu u bajkovitom svetu inspirisanom wuxia žanrom, u koji je dodata i zdrava doza geg komedije. Dodajmo na to i odličnu grafiku (3D je fenomenalan) i inspirisane performanse odlične ekipe glasovnih glumaca (bolje od 90% igranih filmova) i dobićemo sjajnu zabavu u bioskopima. Tako da učinite sebi uslugu i pogledajte Pandoja u najboljem mogućem svetlu.