Posle 10 godina od prvog Sonic naslova i nekoliko meseci od kako je Sega odustala od dalje proizvodnje Dreamcast sistema, i konzola uopšte, stigao nam je Sonic Adventure 2, nastavak originalne Sonic Adventure igre, izašle davne 1999. godine, u isto vreme kada je Dreamcast debitovao. Za razliku od klasičnih 2D Sonic naslova prvi Adventure je bio prava 3D avantura sa gomilom likova, nivoa i mini igara. Sonic Adventure 2 koristi isti recept, ali u daleko intenzivnijem izdanju. Ovoga puta igra je lišena svih elemenata koji nisu čista akcija. Izbačeni su Adventure Stages iz prvog dela, tako da nivoi idu jedan za drugim praćeni jedino skriptovanim animacijama koje služe za objašnjavanje priče koja je tu više reda radi. Priča je jednostavna i služi čisto da se opravdaju akcioni nivoi i malo podigne atmosfera sa spomenutim in-engine animacijama, naime doktor Ivo Robotnik saznaje da je njegov deda radio na tajnom projektu zvanom Shadow, koji on kasnije uspeva da realizuje u vidu crne zle verzije Sonika, lika po imenu Shadow The Hedgehog. Shadow krece u potragu za Chaos smaragdima (da, kao i uvek sve se vrti oko njih) i pravi haos za koji vojska kasnije optužuje Sonika, jer eto, liče… Tu počinje zaplet koji će se polu-predvidljivo odvijati do samog kraja.

1024x640Priču je moguće ispratiti na dva načina u zavisnosti od toga da li ćete izabrati Hero ili Dark stranu. Za razliku od originalnog Sonica Adventure naslova, gde je svaki lik imao svoj nezavisni scenario i nivoe, ovde su likovi podeljeni u dve spomenute grupe. Prvu (Hero) čine Sonic, Tales i Knuckles, a drugu – (Dark) Shadow, Dr.Robotnik i Rogue. Likovi će se smenjivati od nivoa do nivoa, što će zbog različitog stila svakog od njih, napraviti od izvođenja veoma interesantan miks. Na nivoima gde su Sonic i Shadow u glavnim ulogama, u klasičnom old-school stilu starih Sonic igara ćete jurcati ludačkim brzinama kroz napete nivoe nabijene akcijom i, za to vreme izludjujućim 3D efektima, sa maestralno regulisanom kamerom baš kao i u prethodnoj igri. Tales ovog puta neće trčati za Sonikom kao do sada vec će u svom avionu transormisanom u mech hodača krčiti sebi put kroz nivoe u stilu najintenzivnijih pučacina sa Gamma-102 robotom iz prvog dela. Njegov pandan je Dr.Robotnik koji će u svom robot hodaču prolaziti kroz slične nivoe. Knuckles je ostao Knuckles i opet traži po tri skrivena dela Master smaragda na svakom nivou, igra sa njim je nešto sporija i zahteva lagana istraživanja, osluškivanja radara i naravno kopanje. Sve to isto važi i za novog lika, Rogue – slepu mišicu, lovca na blago, koja je praktično ženska kopija Knuckles. U igri će svoje pojavljivanje imati i neki stariji likovi kao što su Amy ili Big, ali isključivo u animacijama ili kao NPC karakteri.

KnuxPored standardnih nivoa za sve likove Sonic Adventure 2 je pun i mini igara, kao što je recimo Kart Racing koji deluje kao potpuno nezavisna igra, na neki način preteča Sonic & All-Stars Racing naslova. Od drugih sporednih stvari tu je ponovo Chao svet, složeniji nego ranije. Između nivoa, ukoliko ste uspeli da pronađete chao ključ, ulazite u Chao svet, gde kao i u prvom delu gajite male Chao ljubimce, hranite ih i trenirate preko VMU kartice i na kraju vodite na trke i druge aktivnosti. Osim opuštanja izmedju nivoa, Chao aspekt igre nemaju nikakvog direktnog uticaja na kampanju i predstavlja opcioni element, iako postoji i čitava “nauka” vezana za njih i njihovu evoluciju koja ipak prevazilazi granice ovog opisa.

 

Grafika u Sonic Adventure 2 je te 2001. godine bila ispred svih do tada vidjenih 3D platformi sa konkurentskih mašina, a endžin nije na jeftin način pozajmljen iz prethodnog dela, već je rađen od početka. Uz dobru optimizaciju koju je SEGA maestalno odradila, igra izleda lepše i detaljnije od prethodnika, a brzina animacije je zakucana na 60 slika u sekundi! Sa tehničke strane definitivno crpi sve resurse Dreamcast konzole i predstavlja odjavu Sonic Tima sa ove legendarne mašine na najbolji mogući način.

Portovi i reizdanja
Već u decembru 2001. godine u Japanu za Nintendov GameCube izlazi malo doterana verzija pod imenom Sonic Adventure 2 Battle koji kasnije u 2002. godini stiže i u ostatak sveta. Battle je doneo drugačiji Chao garden, mogućnost povezivanja sa GBA i Sonic Advance igrama, kao i nesto proširen Battle multiplayer mod. Sonic Adventure 2 je izdat i za PS3 i Xbox360 konzole preko PSN, odnosno XBLA servisa tokom 2012. godine. U reizdanju iz 2012. godine dodata je i podrška za HD rezolucije i widescreen, a sadržaj koji je dodat u Battle verziji ponuđen je kao dodatni DLC paket. Krajem 2012. godine, Sonic Adventure 2 je preko Steam servisa napokon zvanično stigao i na PC.

Shadow

Grafika: 5.0 Najbolji Sonic, posle ovoga ide samo nizbrdo
Zvuk: 4.0 Klasični zvučni efekti, raznovrsna muzika uglavnom dobra, glasovi standarno užasni
Kontrole: 4.0 Nešto komplikovanije nego u prethodom delu, nema free look upravljanja kamerom
Zabavnost: 5.0 Brzina, dinamičnost, akcija… definicija zabave