Nintendo je ove godine morao da pokaže svoja najjača oružja. Svi znamo da gube na popularnosti, da imaju problema sa prodajom Wii U konzole i da imaju finansijske gubitke. Mesecima se već priča o E3 prezentaciji, igrama koje će prikazati, kako će sve ispasti na kraju… Onda je došla najava da će format biti sličan onom od prošle godine (Digital Event i Live uključivanja sa Nintendovog štanda). Bili smo zabrinuti, očekivalo se možda i najgore od Nintenda, pogotovo zbog pozicije u kojoj se trenutno nalazi konkurencija.

A onda je krenuo Nintendo Digital Event. Prvo iznenađenje, mali skeč u kome ismevaju sami sebe. Da li je moguće, Nintendo je svestan pozicije u kojoj se nalazi? Onda još jedno iznenadjenje, vidimo izmontiranu bitku Ivate i Redžija u stilu Matrix filmova koja se prebacuje u Super Smash Bros bitku do uništenja. Kad smo mislili da iznenađenjima nema kraja, naš domaćin nije gospodin Iwata, vec Reggie i sve odmah poprima drugačiji ton.

amiibosPosle prikazivanja Mii interfejsa i mogućnosti korišćenja Nintendove NFC platforme u Super Smash Bros, prva igra koju su nam predstavili bila je Yoshi Wooly World, ranije poznat kao Yarn Yoshi. Igra izgleda kao spiritualni naslednik igre Kirby Epic Yarn, samo sa malo više zagonetki. Rečeno je i da će igra imati veće nivoe i biti fokusirana na istraživanje.Yoshi E3Posle Jošija još jedan zanimljiv karakter iz Mario univerzuma – Toad najzad dobija svoju igru. Spreman za lov na blago i u svom, sada već prepoznatljivom avanturističkom izdanju sa sve lampom na glavi i rancem na ledjima, Toad se kreće u prostoru sličnom onom iz mini igara u Super Mario 3D World naslovu.WiiU_CaptainToadSledi jos jedan mali skeč, pa najzad ono sto Nintendovi fanovi čekaju vec godinama. Zelda u HD izdanju na Wii U platformi, kako je od milošta zovemo Zelda U. Aonuma nam objašnjava kako je Zelda ranije bila nelinearna i otvorena i kako je izgubila taj element prelaskom u treću dimenziju. Sada, uz pomoć snage koju poseduje Wii U, Zelda opet može da se vrati svojim korenima. U tom trenutku nam pokazuje predivni pejzaž. Livada, a u daljini brda i planine. Aonuma nam kaže kako je moguće ići i posetiti te planine u daljini pa čak i dalje od toga. Na livadi konj i nešto sto liči na Linka. Kreće akcija. Veliko čudoviste koje izgleda kao Octorok iz prve igre napada jahača i njegovog konja. Posle predivne akcione sekvence, jahač (Link) skače sa konja i poteže luk i strelu. Grafika predivna, art stil podseća na Skyward Sword, fanovi na društvenim mrežama prezadovoljni.1920x1080Posle još jednog skeča, iznenađenje u vidu novog trejlera za igru Bayonetta 2 i najava da će i prva Bayonetta biti na istom disku. Dakle, Bayonetta dobija svoju Wii U verziju. Usledilo je malo razočarenje posle saznanja da će digitalna verzija igre dolaziti bez prvog dela, ali nikako pokvareno raspoloženje. Bayonetta će sada moći da obuče i kostime Samus iz Metroid naslova i Linka iz Zelda serijala. Izlazak igre najavljen je za Novembar ove godine. Hyrule Warriors dobija novi gameplay trejler, otkrivaju nam da će biti više igrivih karaktera. Otkrivaju i 2player mod. Zatim ide Kirbi igra koja je fokusirana na GamePad.

X dobija ime, Xenoblade Chronicles X. Novi trailer koji nam malo otkriva priču. U nastavku programa na Nintendo Treehouse @E3 live prikazan je gameplay u pola sata. Igra ima mogućnost kreiranja karaktera, priča se odvija na nepoznatoj planeti u dalekoj budućnosti, glavni neprijatelj su dve vanzemaljske rase koje su započele svoju epsku bitku iznad naše planete i u procesu je uništili. Odlična premisa za još jedan sjasni JRPG iz Monolith Soft razvojnog tima.Xenoblade_Chronicles_XMario Maker se ispostavio kao stvaran, sad će svako od nas biti u mogućnosti da napravi svoju Mario igru. Mogućnosti su neograničene ako se igri pristupi na pravilan način. Moguće je menjati stilove i igrati u stilu starog 8-bitnog Marija i novog New Super Mario Bros serijala. Svakako naslov vredan pažnje.mario makerZa kraj, Nintendo nam je ostavio možda i najveće iznenađenje. Multiplayer Shooter za Wii U. Naziv igre Splatoon. Cilj je pokriti što veću površinu bojama svog tima, a pritom i neutralisati protivničke igrače. Svež i inovativan pristup za arena stil multiplayer pucačine. Sve naravno izgleda u Nintendo stilu i kako su posle fanovi opisali igru, Nintendo je uspeo da napravi nešto što se prethodno smatralo nemogućim – nenasilan online multiplayer shooter.

Kad se sve sumira, jedna odlična prezentacija, ali ni ovo nije bilo sve. Miyamoto je predstavio svoje igre u TreeHouse Live @E3. Za sad su to dve mini igre, jedna sa džinovskim robotima, druga sa sigurnosnim kamerama. Najvažnije, Miyamoto radi na novom Star Fox naslovu koji je prikazan je u najranijoj formi.

Nintendo je ipak uspeo da iznenadi. Pokazao je da počinje da sluša svoju fanbazu, menja se i više ne izgleda kao tvrdoglavi slon koji će po svaku cenu ici van svih tokova i trendova. Kad se uzme u obzir i odličan Smash Bros turnir koji je oborio sve rekorde gledanosti za jedan live Internet event i to što će Nintendo još dva dana strimovati svoje igre uživo preko Nintendo TreeHouse servisa, dobija se jedno izuzetno jako prisustvo kompanije Nintendo na ovogodišnjem E3 sajmu i odlična podloga za oživljavanje Wii U konzole.