Prvi dan E3 konvencije je uvek pravi mali praznik za gejmere. Sa kompanijom Sony koja tradicionalno održava poslednju konferenciju dana (nažalost u našoj vremenskoj zoni to uvek označava čekanje zore). Ove godine Sony je imao zadatak da igračima prikaže jasne razloge zašto moraju podići interesovanje za njihovu popularnu PlayStation 4 konzolu, što su i uspeli. Nažalost,  konferencija nije imala dobar tok i dosta vremena je bilo protraćeno na dugačke razgovore o multimedijalnim sposobnostima konzole, novim TV projektima koji će biti ekskluzivni deo PSN servisa (ponajviše ekranizacija popularnog stripa Powers) i govoru novog šefa SCEA, Šona Lejdena, koji je iz nekog razloga morao da opiše detalje PSN servisa, multiplayer mogućnosti, PS Share dugmeta i sličnih stvari.

destiny-ps4-andrew-houseAli i pored ovih propusta, prikazane igre su bile zadovoljavajuće, uz dosta očekivanih naslova i par veoma zanimljivih noviteta. Od multiplatform naslova veliku pažnju je dobio Destiny koji je pored solidnog trejlera dobio i 2 talasa beta testiranja koje će PS3 i PS4 korisnici moći prvi da isprobaju (početno Alfa testiranje igre Destiny kreće ovog četvrtka na PS4 konzoli, a mnogo veća i duža beta će otvoriti vrata tokom Jula) Metal Gear Solid V: The Phantom Pain je bio predstavljen sa odličnim in-game trejlerom, nextgen verzija Grand Theft Auto V potvrđeno izlazi krajem ove godine (savegame pozicije sa PS3 i Xbox 360 konzola mogu da se prenesu na PS4), a novi Batman: Arkham Knight je oduševio sve sa odličnim snimkom jedne od misija igre u kojoj Bruce Wayne ne koristi samo svoje tradicionalno letenje po prelepom Gothamu, već pokazuje i dosta toga šta Batmobile može da uradi. Ne treba zaboraviti ni Far Cry 4 demo koji je smešten u brdima Himalaja prepunim ne samo opasnih vojnika, već i agresivnih životinja. Zanimljiv bonus koji PS4 verzija ove igre nudi je mogućnost da igrač koji poseduje FC4 može da pozove bilo kog svog drugara da mu se produži u coop modu, čak iako taj drugar nije kupio tu igru!

Indie developeri su dobili dosta mesta na prezentaciji, a najveće pohvale su otišle indie naslovu No Man’s Sky (koji će premijerno biti izdat prvo na PS4 konzoli), Let It Die od Suda51 studija Grasshopper Manufacture, ABZU od studija koji je napravio legendarni Journey, igri Entwined koju je napravio novi Sonijev mini interni tim, Magica 2 igri za PS4 i Vitu i još mnogo njih. Jedno od najprijatnijih iznenađenja je doneo niko drugi nego Tim Shafer koji će biti odgovoran za pravljenje PS4/Vita remasterizovane verzije njegove legendarne avanture Grim Fandango!

White PS4
White power

Što se hardvera i online servisa tiče, svako ko želi da kupi potpuno belu verziju Playtation 4 konzole će to moći da uradi početkom septembra sa specijalnim Destiny bundle paketom. Vita TV takođe uskoro stiže u Ameriku i Evropu, sa početnom cenom od 99 dolara za bazični paket i 139 dolara za paket sa kontrolerom, memorijskom karticom i jednom Vita igrom. Playstation Now servis za striming video igara preko Internet infrastrukture kreće sa radom ovog leta u Americi. Ovaj početni open beta period će ponuditi više od 100 igara, a podržane platforme će u početku biti samo PS4, ali će veoma brzo pre kraja godine tu stići PS3, Vita, Bravia televizori i naravno Vita TV. Smanjenje cene PS3 konzole nije najavljeno.

Sto se tiče ekskluzivnih igara za Playstation 4, ove godine ćemo moći da se oprobamo samo u igrama DriveClub, The Last of Us Remastered koja stiže u julu, Infamous Second Son DLC paketu koji neće zahtevati prisustvo pune igre i Little Big Planet 3 igri koja je baš iznenada najavljena (podržavaće svih 8 miliona nivoa koji su korisnici napravili u LBP1 i LBP2 igri). Za sledeću godinu Sony je najavio samo Order 1886, koji je prikazan u veoma kratkom gameplay trejleru, Bloodborne od From Software tima (spiritualni nastavak odličnog Demon’s Souls naslova), Ratchet and Clank remaster kojeg Insomniac pravi za PS4, a vrhunac ponude će sigurno biti Uncharted 4: At Thief’s End koji je oborio sve prisutne na E3 sajmu sa nogu prikazavši neverovatne mogućnosti koje nudi novi engine.

Uncharted 4 real time?
Uncharted 4 real time!

Sve u svemu, Sony je imao mnogo toga da prikaže, ali sam tok prezentacije je bio dosta neravnomeran, pun uspona i padova kvaliteta i zanimljivosti. Jedno je sigurno, do kraja ove godine nas čeka velik talas multiplatform igara, a već sledeće godine stiže značajno veća lavina kvalitetnih naslova. Kako je krenulo, 2014. godina će biti upamćena kao godina u kojoj smo čekali da stigne 2015. godina, ali niko ne može poreći da prvi dan E3 sajma nije prošao sa gomilom najava dobrih igara koje ćemo uskoro moći da odigramo.