Microsoft je na ovaj E3 došao sa jasnom namerom da promeni stanje igračke industrije, bilo milom bilo silom. Igranje na Xbox platformi će uskoro postati dosta drugačije, ponajviše činjenicom da će mnoge igre (za početak samo 1st party naslovi koje pravi sam Microsoft) početi da podržavaju servise koje je popularizovao PlayStation pre par godina – crossbuy (digitalne igre koje će jednom kupljene na Xbox konzoli takođe raditi nativno i preko Windows 10 store-a) kao i crossplay (u kojem igrači sa Xbox, PC, Android i iOS platformi) mogu igrati igre zajedno online.

Ali pored ovih promena i noviteta koje će uskoro stići na Xbox Live (od kojih izdvajamo bolji način pronalaska partnera za online gaming i novu platformu za organizovanje online turnira), gaming na Xbox konzolama će se naviše promeniti dolaskom totalno nove moćne konzole pod kodnim nazivom “Scorpio” o kojoj smo već imali dosta glasina. Glasine su bile tačne, tako da će ova konzola posedovati čak 6 teraflopsa grafičke moći (što je dovoljno da se moderne igre poteraju u 4K rezoluciji sa maksimalnim detaljima u 30fps, 60fps je već teritorija sa kojom se čak i dosta moćniji GTX 1080 muči), veoma brz ram i poboljšani CPU. Scorpio će izaći u prodaju tek krajem 2017. godine i developeri će moći na njemu da prave ekskluzivne igre koje neće moći da rade na početnoj Xbox One platformi, što potencijalno može dovesti do problema sa korisnicima stare konzole koji i dalje nisu spremni da ulože značajne pare u novi igrački sistem. U međuvremenu, manja “slim” verzija trenutne Xbox One konzole sa imenom Xbox One S će stići u prodaju ovog avgusta po ceni od 300€.

[Ispravka – Microsoft je par dana posle E3-a potvrdio da Scorpio neće imati ekskluzivne igre. ]

Xbox One Slim Leak 2

Od igara Microsoft nije imao baš previše iznenađenja, ali količina naslova je sasvim bila dovoljna da fanovima Xbox brenda da itekako dovoljno materijala za dugo i kvalitetno igranje. Od 1st party igara smo dobili poglede na Gears of War 4, Forza Horizon 3, Recore, Scalebound, Sea of Thieves, State of Decay 2, Dead Rising 4 i Halo Wars 2 (sve ove igre će takođe izaći i na Windows 10 Store-u!). Multiplatform podrška je bila solidna sa novim trejlerima za Battlefield 1, The Division DLC, Witcher 3 kartičnu igru Gwent i Tekken 7.

Sada ne možemo tačno reći kako će igrači odreagovati na ubrzan izlazak nove generacije Xbox konzole i kako će proći ta tranzicija na novi hardver (koji će takođe biti potpuno spreman za VR!), ali u međuvremenu ljubitelji Xbox brenda mogu nastaviti da kupuju Xbox One igre znajući da će im se sve te kupovine automatski preneti i na novi hardver (ili PC ako igra to podržava) kada ga oni budu kupili u budućnosti.