Posle fenomenalne prezentacije prošle godine kada su se zvezde poklopile i tri dugo očekivana “kultna” gaming projekta dobila zeleno svetlo za početak svojih marketinških kampanja, mnogi su se pitali da li Sony uopše može da ikada ponovo napravi šou slične snage i kvaliteta. Znajući da moraju da prikažu nešto specijalno, Sony je sinoć u Los Angelesu na E3 2016 sajmu došao sa veoma nesvakidašnjim i retko viđenim planom – da svim trenutnim i budućim korisnicima PS4 konzole dokažu da je ova gaming platforma dom neverovatno velikog i širokog spektra ekskluzivnih igara. Tokom cele prezentacije nije bilo puno govornika (samo 2 šefa iz Playstation divizije), već su igre izlazile jedna za drugom i svojim realtime renderingom i direktnim gameplay-om same sebe promovisale. Iako sama prezentacija nija trajala mnogo duže od jednog sata, brzina kojom su stizale nove igre, svaka maltene impresivnija od prethodne su često dovodile do osećaja prezasićenosti i nemogućnosti da se totalno shvati da je ono što je prikazano na ekranu zaista renderovano na PS4 hardveru. No krenimo redom:

  • God of War – Tako je, legendarni Kratos će se uskoro vratiti na TV ekrane u video igri koja je smeštena ne samo mnogo godina posle apokaliptične završnice GoW 3 igre (gde je Kratos jedva preživeo uništenje Olimpa i grčkih bogova), već je smeštena u Vikinško okruženje i dolazi sa totalno izmenjenim sistemom upravljanja. Kamera je sada u stilu Resident Evil 4/The Last of Us igara, čineći kompletnu prezentaciju svežijom uz grafiku i akciju koje obaraju sa nogu.
  • Days Gone – Studio Bend (poznat po Syphon Filter franšizi i Uncharted Golden Abyss Vita igri) se najzad prebacio na PS4 i sprema nam akcionu RPG open world igru smeštenu u impresivno renderovano post-apokaliptično okruženje. Sa velikim fokusom na priču i likove, ova igra će takođe pokušati da na ekranu prikaže zombije koji najviše podsećaju na brze mostrume iz filma World War Z.
  • The Last Guardian – Dugo čekanje se najzad bliži kraju. U novom trejleru je prikazano da će treća igra Famida Uede izaći u prodaju 25. oktobra ove godine.
  • Horizon: Zero Dawn – Ova impresivna igra od studija koji nam je dao Killzone franšizu je na ovom E3-u dokazala da zaista ima odlično kreirano open world okruženje i gameplay sistem koji će se svideti svim ljubitelja akcije i blagog RPG-a.
  • Detroit: Become Human – Nova avantura David Cage-a neće imati samo jednog glavnog karaktera. Pored Kare koju smo videli prošle godine u Paris Games Week trejleru, puna igra će imati još nekoliko karaktera čije priče (prepune narativnih i gameplay grananja) će se pri kraju igre spojiti u centralnu priču, slično pristupu koji je imao odlični Heavy Rain sa PS3-a.

sony-e3-2016-plans-schedule

  • VR igre – Gde početi osim sa megatonom?! Iznenadno najavljeni Resident Evil 7 će izaći u prodaju već u januaru sledeće godine, menjajući svoj centralni gameplay po drugi put od kada je RE1 izašao u prodaju davne 1996. godine. Nova igra će imati first person izvođenje koje jako podseća na kultni P.T., a PSVR korisnici će je od početka do kraja moći odigrati u VR modu! Druge PSVR igre koje ćemo moći odigrati uskoro su Farpoint, Battlefront VR X-Wing Mission, Batman VR  koji pravi sam Rocksteady, VR sekcija unutar Final Fantasy XV igre, kao i horor igra Here They Lie. Sam PSVR hardver će izaći u prodaju 13. oktobra.
  • Crash Bandicoot se vraća, i to ne samo kao jedan od likova u novoj Skylanders igri već i u remaster paketu koji će vratiti u život prve tri Crash igre sa prve PlayStation konzole!
  • Call of Duty Infinite Warfare je dobio eksplozivni singleplayer demo u kojem je prikazano ratovanje u samom svemiru (letenje sa svemirskim brodovima i pešadijska akcija u bestežinskom stanju). Kao posebna poslastica, oni koji naruče PS4 verziju igru pre njene premijere moći će krenuti igrati remaster Modern Warfare-a čak 30 dana pre premijere Infinite Warfare-a.
  • Hideo Kojima je bio jedini gost ove E3 prezentacije, pozdravivši sve prisutne rečenicom “I’m back!” i prikazavši koncept video snimak koji najavljuje njegovu novu akcionu PS4 igru Death Stranding čiju glavnu ulogu igra holivudski glumac Norman Reedus.
  • Spiderman  – Jedno od najvećih iznenađenja E3-a je vest da ne samo Activision više nema prava na Spiderman igre, već da će nova Spiderman igra biti napravljena ekskluzivno samo za PS4 od strane proslavljenog studija Insomniac Games koji su nedavno oduševili igrače sa fenomenalnim Ratchet & Clank reboot-om. Kao posebna poslastica, ova Spiderman igra je direktno povezana sa trenutno mega-popularnim filmskim univerzumom Marvelovih filmova.

Sony je sa ovako gusto zapakovanom prezentacijom jasno potvrdio da je PlayStation 4 platforma vredna trenutne popularnosti, i da če ostati primarni sistem za video igre za preko 40 miliona igrača još dugo dugo godina. Sve prikazane igre su izgledale vanserijski lepo, a radile su na starom PS4 hardveru kojeg svi imamo, dajući svima do znanja da prelaz na čuveni PlayStation Neo ili PlayStation 4K neće predstavljati “obaveznu” kupovinu, makar ne dok ovakve igre ne dobiju ozbiljnu konkurenciju od strane drugih platformi.

 

Snimak kompletne konferencije