Hideo Kojima nije posetio Gamescom u zadnjih 5 godina, ali ovaj put on je uspeo ne samo da ima odličan povratak u kojem je na veoma zanimljiv način promovisao svoju dugo očekivanu igru Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, već je uspeo i da napravi jedno od najvećih iznenađenja ovog sajma.

Prvo da kažemo par reči o MGS V. Danas u živom prenosu iz Kelna, Hideo Kojima je predstavio novi demo igre u kojem je dokazao da se svaka misija može preći na bezbroj načina. Misija koja je već bila prikazana na E3 2014 sajmu je ovaj put bila odigrana u noćnom okruženju, a pošto je misija bila okarakterisana kao “ponovno igranje misije”, AI igre je zapamtio kako je igrač igrao prošli put i angažovao je odbrambene snage koje se lakše mogu braniti od vaših omiljenih napada (ako previše koristite headshotove, vojnici će početi da nose šlemove). Ovaj demo je prikazao dosta novih taktičkih mogućnosti koje možete koristiti tokom šunjanja i bitaka (novi modovi korišćenja kutije za šunjanje su veoma zabavni), kao i totalno drugačiji pristup misijama tokom noćnih sekvenci.

Iako Kojima nije hteo da objavi datum kada će se igra pojaviti u prodaji, on je neočekivano potvrdio da će MGS V: Ground Zeroes i MGS V: The Phantom Pain izaći na PC servisu Steam! Ova odlična vest predstavlja prvi povratak MGS franšize na PC posle nezgrapnog porta Xbox verzije MGS 2 igre koja se pojavila daleke 2003. godine.

Ali ono po čemu će Hideo Kojima biti zapamćen ove godine na Gamescom sajmu nije njegov demo MGS V igre, već odlični marketinški potez koji je uspeo da nadmaši njegovu kriptičnu prošlogodišnju promociju Phantom Pain naslova, kada je hteo da uveri javnost da igru u stvari pravi nepoznati Norveški studio Moby Dick Games. Ove godine, Sony je bio direktno umešan u novi plan. Za vreme njihovog Gamescom press eventa koji smo opisali juče, oni su pustili i kratki trejler za horor igru „P.T.“ koju je navodno napravio „novi studio“, sa sve vešću da igrači PS4 konzole mogu odmah da skoknu na internet i skinu mali demo. Ono što niko nije očekivao je prisustvo neverovatno strašne atmosfere koja uspeva da preplaši skoro namrtvo i dugogodišnje ljubitelje horora. Koristeći odličnu grafiku, jednostavne kontrole, zanimljiv horor koncept i fantastično ozvučenje, Twitch i YouTube su veoma brzo počeli da budu napunjeni snimcima ljudi koji su preplašeni. A onda, posle nekoliko sati nagađanja i širenja glasina, stigla je potvrda. Demo „P.T.“ u stvari predstavlja teaser demo za novu Silent Hills igru na kojoj rade Hideo Kojima i holivudski velikan Guilermo Del Toro, koji godinama pravi dobre horor filmove i veoma maštovite filmske svetove!

Glavnog lika igre će glumiti Norman Reedus (poznat po kultnom filmu Boondock Saints i TV seriji The Walking Dead), a naravno igru će pokretati moćni Fox Engine koji je izgledao savršeno u ovom kratkom demou (pogotovo veoma realistično osvetljenje koje se non stop menjalo). Štaviše, Hideo Kojima je rekao da je jedna od najtežih stvari koju je morao da uradi sa ovim projektom bila činjenica da je morao da obori kvalitet grafike, jer je hteo da obmane javnost da je igru pravio mali indie tim.

Trenutak kada je javnost po prvi put saznala da Hideo Kojima pravi novu Silent Hill igru možete pogledati ispod.