Na Games.con sajmu video igara i pop kulture EmuGlx je bio prisutan sa svojim štandom na kome je zahvaljujući brojnim kolekcionarima sa EmuForuma organizovana postavka retro hardware-a. Ako ste posetili BG Sajam prošlog vikenda imali ste priliku da u najboljem svetlu vidite neke od klasičnih retro igračkih sistema, naučite nešto novo o njima skeniranjem QR koda sa info kartica ili od naših veoma pričljivih promotera/kustosa. Ako ste ipak propustili sajam ili želite da naučite nešto više o stvarima koje ste videli… well read on!

Tema postavke za ovu priliku (da, biće ih još!) bila je Nintendo vs SEGA console war, sa svim sistemima ova dva japanska rivala od treće do šeste generacije. Sa Nintendo strane imali smo 8bit Nintendo Entertainment Sytem pozantiji kao NES, prvu Nintendovu popularnu kućnu konzolu iz 1985. godine. Više o NES-u možete pročitati u našem opisu sistema, a velike su šanse da ste neke od igara sa istog igrali na “SEGI sa buvljaka” odnosno Famiclone-u. Da, “tenkici”, “patkice” i “super mario” su zapravo NES igre, ko bi rekao? Pored konzole, na izložbi smo imali sve Super Mario nastavke na kertridžima za NES, kao i par malo ređih naslova kao što su zlatni Zelda II kertridž i RARE-ov Slalom. Tu je bio i Rob The Robot… da Nintendo je bio skroz progresivan u to vreme.

img_2049

Super Nintendo je bio izložen sa Super GameBoy adapterom i Zelda DX kertridžom u sjajnom stanju. Još jedan SNES bio je priključen na Sony Trinitron TV i na njemu su posetioci mogli da odigraju mnoge hitove sa ove 16bit konzole. Na polici iznad bio je tu i Američki SNES, dosta ređi za naše krajeve, sa Acclaimovim wireless turbo kontrolerom, yup wireless gamepad iz 90s. Tu je bio i custom arcade stick za SNES, kao i pravi dragulj – Mario Paint kertridž sa mišem, podlogom i originalnom kutijom. Nintendo 64 je bio izložen sa Yoshi’s Story kertridžom iz 1997. godine a naravno postavka ne bi bila kompletna bez Nintendove šeste generacije – GameCube-a.

Sa druge strane imali smo SEGA Master System II, NES konkurenta na 8bit bojnom polju tih 80ih godina. Sonic Chaos (port sa takođe izloženog GameGeara) i Chess igre su bile tu da ilustruju nedostatak naslova u odnosu na NES… i predosadni sveska-na-kockice dizajn.

img_2032

Glavna atrakcija SEGA dela postavke naravno bio je SEGA Mega Drive 2 megazord – konzola spojena sa Mega CD 2 dodatkom, 32X proširenjem, Sonic & Knuckles kertridžom u koji je zaboden prvi Sonic. Ovo je bio redak prizor i u 90s … jer su mnogi SEGA fanovi već uveliko i tada prešli na Saturn koji je takođe bio prisutan na našoj postavci u crnoj boji i u sjajnom stanju. Tu je bio i legendarni Dreamcast koji je obišao mnoge EmuGlx okupe sa početka veka. Svojim neuobičajenim dizajnom kontrolera privukao je pažnju mnogih mlađih posetilaca koji nisu mogli da veruju da je takva budževina nekada postojala.

Na bonus oddities polici izložili smo čak dva Philips CD-i sistema, kompaktni CD-i 450 kao i veoma retku portable verziju. Bio je tu i Panasonic 3DO sistem sa kome je eksluzivno započet Need for Speed serijal. Da, Panasonic i Philips su nekada pravili konzole! Tu je bio i prvi XBOX iz 2001. godine i dalje funkcionalan i neuništiv.


EmuGlx je danas moderan gaming medij, ali nikako ne zaboravljamo svoje korenove. Naša arhiva opisa retro sistema kao i opisa retro igara najveća je u regionu, a sa našom postavkom na sajmu uverili smo se da interesovanje za classic gaming igre i sadržaje i dalje postoji – tako da očekujte još originalnih retro sadržaja na sajtu a i, zašto da ne, još sličnih retro live postavki i eventova.