Kada je Sony posle ovogodišnjeg E3 sajma odlučio da preskoči dolazak na Gamescom i Paris Games Week, definitivno smo mogli da očekujemo da će njihovo obraćanje javnosti na PlayStation Experience 2016 konvenciji biti krcato sa najavama novih igara. To se večeras totalno obistinilo!

Iako je šou trajao samo malo duže od sat vremena (najkraća PSX ceremonija otvarnja do sada), svaki minut je bio popunjen nečim zanimljivim. Počnimo sa najavama manjih naslova – Wipeout igre HD, Fury i 2048 će biti spojene u jednu Wipeout Omega kolekciju, a remastere će pored legendarnog Crash Bandicoot-a dobiti i Parapa the Rapper (čiji demo je postavljen na PSN već sada!), PataponLoco Roco. Capcom je obradovao fanove borilačkih igara sa predstavljanjem igre Marvel vs Capcom Infinite koja stiže u prodaju sledeće godine, a nove trejlere su dobile igre Ace Combat 7 , Horizon Zero Dawn, Resident Evil 7, Ni No Kuni II, NiOh, GT Sport i Gravity Rush 2 čiji vlasnici će moći besplatno odigrati DLC koji je fokusiran na leteću lepoticu Raven.

Što se tiče najave većih naslova, cela PlayStation nacija je dobila kolektivni drhtaj na EKG-u kada je šef internih studija za razvoj igara PlayStation-a najavio da Studio Japan sprema punokrvi nastavak za igru Knack. Da, igra koju su mnogi (pomalo neopravdano) izvikali da je bila nepotrebna na lansiranju PS4 konzole dobija naslednika koji je još više fokusiran na akcioni solo ili coop gameplay koji ne oprašta. Ali Knack 2 je samo zagrevanje za dve nove igre studija Naughty Dog koje su ugrabile svačiju pažnju. Fanovi Uncharted franšize će uskoro moći uživati u totalno novoj igri Uncharted: The Lost Legacy čiji će glavni lik biti Chloe Frazer, prevrtljiva avanturistkinja iz Uncharted 2 i Uncharted 3 igara. Tačna veličina i dužina kampanje ovog spinoff-a nije poznata, ali igrači neće morati imati kupljen Uncharted 4 da bi uživali u ovoj zaista prelepoj igri.

 

Ali ni to nije najveća igra ove konferencije! Na samom kraju je bio pušten trejler za ni manje ni više nego nastavak The Last of Us-a, igre koja je pre par godina oborila rekorde po broju osvojenih nagrada za “igru  godine” i koja je sa svojim gameplay sistemima, scenarijom, vizuelnim stilom i fantastičnim glumačkim performansama uspela da pomeri granice modernog gaminga. The Last of Us Part II je trenutno u veoma ranom stadijumu razvoja, ali nema sumnje da će Naughty Dog sa ovom igrom pokušati da naprave nešto još ambicioznije.

Sudeći po onome što je bilo prikazano na E3 20106 i PlayStation Experience 2016 konferencijama, PlayStation 4 će u narednim mesecima i godinama dobiti veoma širok spektar igara koje će zadovoljiti svaku vrstu igrača. Na svu sreću dok čekamo sve te igre ćemo ipak imati šta da igramo na našim Sony konzolama, počevši od dugo čekane igre The Last Guardian koja stiže u prodaju za samo par dana.