Transformersi, nezaobilazan deo kulture i odrastanja devedesetih. Od crtaća preko animiranih serija pa sve do Michael Bay filmova uvek su bili uz nas. Od samog nastanka su postali popularni u svim kulturama, i do dan danas ta popularnost je rasla. Do pre nekoliko godina nije postojala igra koja bi verno dočarala Transformers svet i koja je dovoljno dobra da opravda ime koje nosi. Sa novim filmovima reditelja Michael Bay-a došao nam je i novi talas obećavajućih Transformers igara. Pre par godina izašao je Transformers: War of Cybertron od strane High Moon Studios; nekoliko godina kasnije je isti razvojni tim napravio i nastavak Fall of Cybertron. Sam recept uspeha je bio fantastičan. Pucačina iz trećeg lica sa mogućnošću transformacije vašeg karaktera u toku samog igranja dok bombe i meci pršte oko vas je donelo nešto šta ni jedna Transformers igra nije uspela do tada – totalno uvlačenje u svet Transformersa.

Rise of the Dark Spark

Nekoliko godina posle Fall of Cybertron igre, dolazi nam igra pod nazivom Rise of the Dark Spark od novog razvojnog tima Edge of Reality. Igra služi kao nastavak aktuelnog filma Transformers: Age of Extinction ali i kao prethodnik Fall of Cybertron igre. Mada je igra smeštena u dobrom periodu dešavanja u ovom univerzumu, ipak nije uspela da predstavi i donese ono šta se od nje očekuje.

Rise of the Dark Spark

Iako igra koristi isti endžin (Unreal 3) i isto izvođenje kao i Fall/War of Cybertron igre u mnogo tome razlikuje od svojih prethodnika. Glavna odlika prethodnih igara je mogućnost transformisanja, brza akcija, fino sažvakana priča i to sve zapakovano u odličnom pakovanju. Edge of Reality nije uspeo da iskoristi ovaj recept niti da ga dovede do savršenstva, već je uzeo glavne odlike prethodnih igara i ne tako uverljivo ih preneo u Rise of the Dark Spark, usput unoseći nekoliko loših odluka zbog kojih se ova igra svrstava tek u prosek zabavnog softvera.

Prethodnici ovog naslova su imali odvojene kampanje u kojima su karakteri bili ili Autoboti ili Deseptikoni. Nakon završetka jedne mogli ste da započnete drugu, i to je bilo ono šta je na neki način krasilo prethodne igre – mogućnost izbora; da vidite priču i igrate sa stranom koju više volite – ili s obe strane. U ovoj igri je to iz nekog nepoznatog razloga izbačeno. Ne postoji jasna naznaka sa kojim karakterom igrate i za koju stranu ratujete u toku misija, jedino vaše poznavanje Transformers univerzuma će vam na to odgovoriti. Često nakon misije nećete shvatati ni za koga se borite niti u kom pravcu ide priča. Homogeni sistem biranja i tok misija je prebačen u haotično nabacivanje i skakanje sa jedne na drugu stranu bez jasnog objašnjenja.

Rise of the Dark Spark

Sama mehanika napucavanja je skoro ostala nepromenjena od prethodnika u serijalu. Rise of the Dark Spark nudi dvadeset oružja i zadovoljstvo je koristiti apsolutno svako od njih. U toku misija ćete skupljati poene i delove kojima ćete moći nadograditi vaše oružje; veći klip, bolja preciznost, veća destruktivna snaga. Vašim zaslugama u toku misija ćete otključavati kako nadograđivanja tako i dodatke za Transformers karaktera koga možete napraviti za Multiplayer okršaje. Iako dobijanje kutija u toku misija izgleda kao jednostavan sistem nagrađivanja, posle nekog vremena ni sami nećete pratiti šta ste otključali a šta ne, jer nekada u samom paketu ima previše nebitnih stvari i sam proces otpakovanja istog počinje da traje predugo. Pored napucavanja oružjem, tu je i transformisanje u toku misija. Ono šta je krasilo prethodne igre i šta je budilo jezu u nama odličnim sistemom i savršenim kontrolisanjem je možda najgora stavka ove igre. Samo transformisanje ne uliva nikakvo zadovoljstvo a za razliku od predhodnih igara gde ste u auto modu brži, jači, precizniji, ovde je sve obrnuto. Loše kontrole, sramotno napucavanje i loša vidljivost je ono šta vas bukvalno odbija da se prebacite u auto mod. Jednostavno, dinamika igre se dosta usporava i sama borba gubi svoju draž.

Rise of the Dark Spark

Rise of the Dark Spark koristi isti grafički endžin na svim platformama. Ipak, nivo detalja, detaljnost tekstura i veličina rezolucija se razlikuje od generacije platforma. Kao što smo svi pretpostavili, najbolje iskustvo ćete imati na PC platformi, ukoliko ste dobro opremljeni, pa onda slede PS4 i Xbox One, a tek onda PS3, WiiU i Xbox 360.

Transformers: Rise of the Dark Spark (PC)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni Utisci:

Zanimljivo je to da je igra ugledala svetlost dana i na Nintendo 3DS džepnoj konzoli gde je odradjena kao potezna strategija. Na kraju, nova Transformers igra je tik nešto iznad proseka. Za svakog ljubitelja ovo je i dalje poslastica; ne kao prethodne dve igre ali ipak zadovoljava kriterijume obožavaoca. Ali za one koji nisu upoznati sa franšizom ne vidimo razloga da u nju uskoče baš u ovom trenutku.