Neočekivana popularnost prve sezone epizodne igre Life is Strange donela nam je već spinoff Before the Storm a i dosta dodatnog posla za originalne autore iz Dontnod-a. Nedavno su objavili solidan akcioni RPG Vampyr a u pripremi je i skroz nova avantura Twin Mirror. Naravno, ono što najviše očekujemo od ovog, nekada manje poznatog studija je druga sezona Life is Strange-a. O njoj se i dalje skoro ništa konkretno ne zna iako je već zvanično najavljena i postavljena za preorder po digitalnim servisima.

U funkciji tizera, a možda čak i prequela za dugo očekivanu drugu sezonu, stigao nam je stand-alone besplatni mini naslov „The Awesome Adventures of Captain Spirit”. Ova veoma kratka priča prati devetogodišnjeg Chrisa koji živi u svom magičnom svetu superheroja. Praktično ceo “demo” predstavlja jednu subotu pre podne kada sa Chrisom možete da kreirate njegov superherojski alter ego i uz pomoć mašte pobegnete od realnosti nedavne smrti svoje majke i života sa ocem alkoholičarem nasilnikom. Chrisove igrarije po kući i dvorištu, crtanje bojicama i cela fascinacija superherojima mogu delovati veoma simpatično, nevino pa čak i nostalgično, dok se paralelno mnogo mračnija priča suptilno prožima u pozadini ove vrlo kratke epizode. Masnice na ruci za koje ga otac pita da li ih je neko u školi primetio ili prazna obećanja o odlasku po novogodišnju jelku samo da bi nastavio da se naliva alkoholom uz tekmu do onesvešćivanja, su sasvim dovoljni detalji zbog kojih će današnja senzitivna publika biti potrešena. Scena eksplicitnog nasilja u kući nema, tako da zaboravite Detroit scenario. Mada moglo je da sevne i par udaraca kaišem čisto da ne bude dileme i da vam nostalgija bude potpuna.

Časna reč sine, neću da pijem više (a ni manje!)

Chris će se pojaviti i u Life is Strange 2, koji će očigledno pratiti skroz drugu postavku likova. Da li smo imali priliku da igramo sa glavnim protagonistom nove sezone ili je u pitanju sporedni lik? Saznaćemo tek kada stigne i prva epizoda nastavka. Do tada, u ovom demou otkrili smo da se priča bez dileme odvija u istom univerzumu kao prvi Life is Strange. Potvrde za to su vešto skrivene ali su ih verni fanovi već iskopali. Neke su i pomalo jezive kao knjiga fotografija Mr. Jeffersona na polici.

 

Prelazak sa Unreal Endžina 3 na Unreal Endžin 4 (zaboravićemo izlet sa Unity-jem u Before the Storm-u) donosi znаčajno bolju grafiku, fluidniju animaciju i mnoga druga tehnička rešenja tako da sa te strane jedva čekamo da vidimo kako će nova sezona biti realizovana. Potez da se demo odradi kao zasebna mini epizoda i mogući prequel je sjajan. Awesome Adventures of Captain Spirit možete preuzeti potpuno besplatno na PSN, XBLA ili Steam servisu. Za jedno bazično prelaženje neće vam trebati ni pola sata i bez obzira šta radili kraj je uvek isti. Ipak, postoji mnogo skrivenog sadržaja i aktivnosti koje možete odraditi drugačije ako rešite da odigrate ovaj demo više puta.

Samo zapamtite – vaše finalne odluke preneće se u Life is Strange 2 za čiju prvu epizodu ćemo morati da sačekamo do 27. septembra.

The Awesome Adventures of Captain Spirit (PS4 Pro)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Sjajna priprema za drugu sezonu Life is Strange-a. Epizoda je kratka ali efektna, usput ne lep način demonstrira novi endžin i mehanike koje ćemo sresti u sledećoj sezoni.