Čudno je da sa velikim uspehom Souls serijala nije sledila i lavina klonova. Pre par godina Deck13 Interactive u sradnji sa CI games je pokušao sa igrom Lords of the Fallen, iako u suštini OK naslov, od prvog trenutka se osetio taj neki nedostatak magije koju je From Software uneo u Souls serijal. Ovog puta Ska Studios stupa na scenu sa Salt and Sanctuary, u sastavu od samo dva člana, preciznije, bračnog para. James (programer/kompozitor) i Michelle (dizajner/umetnik) Silva čine Ska Studios, relativno poznat dvojac, koji stoji iza par eksluzivnih XBLA igara (The Dishwasher serijal, Charlie Murder). Sada, po prvi put i na Playstation platformi, pokušali su da prenesu esenciju Souls igara u 2D okruženje.

Salt and Sanctuary je 2D akcioni rpg, masovno inspirisan Soulsborne serijalom. Pokrenućete igru, kreiraćete karaktera po želji i krenuti u brutalno tešku avanturu bez mape i ikakvog objašnjenja šta, gde i zašto, a jedino je dobra borbena mehanika tu da vas odbrani od kidišućeg neprijatelja.

Salt and Sanctuary (2)

Pri kreiranju lika prilično su standardni izbori (da ne kažemo prepisani od Fromsofta), a izbor klase se svodi na razliku u početnoj opremi i minimalnim odstupanjima pri atributima, te je respec jednostavan.

Za razliku od duša, ovde je so osnovna valuta u igri, koju ćete sakupljati ubijanjem neprijatelja i pronalaženjem vreća. So(uls) možete trošiti na podizanje atributa ili nadogradnju oružja/oklopa. Ukoliko poginete, sva so koju ste sakupili će ostati na mestu pogibije, a imate samo jednu šansu da je povratite. Zvuči poznato? #xexe

No ipak, postoji još jedna valuta, zlato, koje služi za kupovinu predmeta i sastojaka, kao i za korišćenje usluga misterioznog monaha koji uzima finu proviziju vaskrsavajući vas u obližnjem svetilištu.

Salt and Sanctuary (5)

Svetilište, drugi deo naziva igre ima veoma bitnu ulogu, a na ista ćete nailaziti tokom vašeg putešestvija. Postoji nekoliko svetih kuća (creed) kojima se možete pridružiti u bilo kom trenutku. U svetilištu žrtvujete idole čime prizivate trgovce u zavisnosti od toga koji su idoli žrtvovani (kovač, čarobnjak, prodavac…) i čije ćete usluge obilato koristiti.

Slani svet je ogroman, ispunjen tajnim prolazima, prečicama, zamkama i raznoraznim neprijateljima. Čitav paket je predstavljen prelepim 2d okruženjem sa animiranom pozadinom i odličnim efektima. Atmosfera ume biti puna spokoja, ali ume vas držati i na ivici sedišta usled tenzije izazvane slabom vidljivošću.

Salt and Sanctuary (1)

Svakako najimpresivniji deo igre je dobro prenešena souls borbena mehanika u 2d okruženje. Borba je teška, spora i zahteva strpljenje jer se svaki udarac oseti, a neprijatelji su nemilosrdni. Ipak, na raspolaganju vam je gomila oružja i opreme, te možete imati realnu šansu za preživljavanje boreći se stilom koji vam najviše odgovara. Svaki boss je masivan i zahteva čist taktički pristup.

So i Svetilište je fantastična igra, ako joj se išta može zameriti, to je nedostatak originalnosti. Ako ste igrali bilo koju Souls igru, znate šta da očekujete, ali koliko je to zaista loša stvar? Igra ima solidnu dužinu, i biće vam potrebno oko 20 sati za jedno prelaženje, nakon čega se dobija i New Game+ opcija. Salt and Sanctuary je trenutno dostupna na Playstation 4 sistemu, a uskoro ćemo dobiti i PC i Vita izdanja.