Posle više od 4 godine otkako je na tržište stigla prva 28nm serija grafickih kartica (Radeon 79xx sa GCN v1 arhitekturom) i dosta odlaganja prelaska na novi proizvodni proces, najzad je stiglo vreme da se prebacimo na 14nm proces koji sa sobom donosi drastično povećanje performansi i smanjenje potrosnje struje. Nvidia je danas predstavila svoje prve dve graficke kartice iz nove serije  GeForce 10 sa kojima planiraju da odmah osvoje titulu najbržih sa veoma impresivnim hardverom.

“Slabiji” GeForce GTX 1070 je predstavljen kao naslednik legendarne GTX 970 graficke, ali sa performansama koje su jace i od mnogo skupljih 980Ti i Titan X grafickih! U sebi će imati 8GB GDDR5 memorije, potrošnju od samo oko 150W i cenu od 380 dolara (što presdstavlja trećinu cene Titan X-a!). Brži GeForce GTX 1080 u sebi ima dovoljno snage da ne samo bude naslednik GTX 980 graficke, vec može da isporuči veći framerate nego dve 980 graficke u SLI modu! Ova grafička će takođe imati 8 GB VRAM memorije, ali ona će biti sastavljena od bržih GDDR5X čipova. Potrošnja struje od samo 180W je takođe veoma dobra, omogućivši igračima koji imaju napajanja od 550W da lako koriste ovu grafičku u svojoj konfiguraicji.

Nvidija još uvek nije dozvolila nezavisnim sajtovima da provere ove tvrdnje, tako da za pravi uvid performanse ipak moramo sačekati još koji dan.

GTX 1070

GTX 1080 stiže u prodaju već krajem maja po ceni od $600, a GTX 1070 stiže 10. juna po preporučenoj ceni od $380. Cene za Evropsko tržište za sada nisu poznate. Zbog odličnih performansi, definitivno se može očekivati nestašica ovih grafičkih tokom leta tako da ako planirate da osvežite svoju konfiguraciju spremite se za moguća čekanja.

Što se “crvenog” kampa tiče, u istom periodu ovog leta će i AMD u prodaju pustiti svoju dugo čekanu seriju 14nm grafičkih zasnovanih na četvrtoj geneaciji GCN arhitekture koja će skoro sigurno ponuditi igračima odlične perfomsanse po povoljnim cenama. Sudeći po prvim nazakama, AMD će prvo predstaviti Polaris 10 seriju koja je zasnovana na fizički manjem čipu nego GTX 1070/1080. Zbog toga možemo očekivati performanse u rangu 1070 grafičke, ali znajući AMD oni će verovatno ponuditi niže cene i time uspešno se postaviti u segmentu grafičkih koje koštaju oko $300€. I AMD i Nvidija spremaju premijere svojih najvećih 14nm čipova (koji će koristiti brzu HBM memoriju umesto GDDR5) početkom sledeće godine.