Da li je ovo selo zlata vredno? Resident Evil serijal je planetarni hit o kome nije potrebno trošiti mnogo reči. Resident Evil 8 tj. Village je poslednje izdanje ovog serijala, i jedna od prvih igara koja je nesebično ponudila besplatan upgrade sa PlayStation 4 na PlayStation 5 verziju, obzirom na to koliki je haos bio pronaći navedenu konzolu na samom početku. Originalni Village je već star godinu ipo dana, a na kraju istog Capcom je ubacio jako zanimljivu dodatnu scenu u kojoj najavljuje da će ćerka protagoniste iz osnovne igre preuzeti glavnu ulogu i krenuti u avanture protiv Umbrella korporacije.

Osnovna igra je avantura sama za sebe, koja nudi pregršt opcija, gde se Ethan Winters u borbi da spase svoju kidnapovanu ćerku upućuje u selo u nepoznatoj regiji sveta koje vuče na prosečna rumunska sela iz srednjeg veka. Pre nego što počnete inicijalnu avanturu u Resident Evil Village, imate neke quality of life bonus iteme koji će vam olakšati igru u slučaju da vam easy opcija nije dovoljna. Takodje, ubačena je 3rd person kamera koja daje osećaj starih RE igara kao što su 4, 5 i 6, pa i skoriji rimejkovi. Takodje ukoliko ste sveže nastavili Ethan Winters avanturu iz RE7, nude vam se opcije da uključite filter kao iz RE7 za sve snimke koje pronadjete u igri ili da legendarne pisaće mašine pretvorite u Tape Recorder iz prethodnog dela igre.

Shadow of Rose je glavna stvar ovog izdanja igre, i predstavlja nastavak avanture Winters porodice, preciznije Ethan-ove ćerke Rose (koju je isti spašavao u osnovnom RE8). Dosta godina nakon kraja avanture sa Ethan Wintersom, Rose odlučuje da se reši moći koje je dobila od svog oca po svaku cenu. Jedini način da to uradi je da pronadje odredjeni kristal koji joj može oduzeti sve te moći i učiniti je normalnom osobom. Kristal se nalazi u delu kreature koja je izolovana iz sela gde je Ethan spašavao Rose, tako da vas nažalost čeka dosta lutanja po hodnicima mapa koje ste već uveliko prelazili u originalnom delu igre ali sa nekim sitnim izmenama.

Nova čudovišta, krhka Rose i dosta paranormalnih dešavanja, kloniranja i šta već ne čekaju našu protagonistkinju na ovom zadatku u borbi da bude jedna od “normalnih”. Neke od scena su definitivno vratile survival horor nazad u ovaj žanr tako da sa te strane ova dodatna igra je u nekim aspektima nadmašila samu sebe što je retkost u današnjoj industriji. Obzirom da je DLC trajanja od nekih 3-4h nećemo mnogo pričati pošto je priča povezana sa dosta spoilera iz glavne igre.

Moći koje ima Rose će doći itekako dobro u igri i dati malo drugačiji osećaj nego u prethodnim Resident Evil nastavcima što je jako dobro i pohvalno. Shadow of Rose DLC je generalno bio jako interesantan osim frapantno glupog i bespotrebno komplikovanog finalnog bossa koji će definitivno odvratiti ljude od završavanja ove epizode obzirom da je očigledno da je isti dizajniran za igranje na PC što je problem koji je i originalni RE Village imao.

Pored Shadow of Rose DLC tu su i naši dragi Mercenaries koji su skoro pa osnova svake RE igre. Imate ograničeno vreme, da ubijete što više mutacija i da budete što kreativniji i brži sa eliminisanjem njih. Dobijate poene sa kojima otključavate druge mape i takmičite se u leaderboards sa celim svetom.

Resident Evil Village Gold Edition (PlayStation 5)
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Kada se sve sabere, Resident Evil Village Gold Edition je izdanje koje možemo rado da preporučimo onima koji nisu ranije imali prilike da dožive osnovni Village, i da se nakon toga zaslade sa dodatnom epizodom, pošto sam DLC definitivno nije vredan uzimanja igre po punoj ceni.