Ako većini naših čitalaca nije poznato, voleo bih da vas podsetim na jednu veoma interesantnu činjenicu. Iako smo Ubisoft vremenom tesno vezali za određene serijale poput Assassins Creed-a ili The Division-a, postojale su i igre koje nisu bile deo njihovog sada već standardnog „lager-a“. Dok se u mozgu kuvaju razne ideje, pokušaj upliva u druge žanrove u velikim kućama uvek predstavlja svojevrsnu avanturu koja po predviđanjima poslovnih analitičara može ili ne može biti lukrativna. Zbog takvog trenda nekada postoji osećaj gušenja kreativnosti igračke industrije i zato eksperimenti poput The Crew igara su uvek smatrani svojevrsnom kockom. Posle moram da naglasim „nedovoljno“ uspešnog prvog dela The Crew-a, Ubisoft se odvažio da napravi nastavak koji je imao strahovito velikih problema sa identitetom. Kako bi naše bake rekle „nit ovamo nit onamo“. Počveši sa cross country trkama u prvom delu do nekog formata koji podseća na kvizove sa modernih TV kanala u drugom, The Crew serijal je lutao pokušavši da nađe svoje mesto pod suncem ili da se skloni od kiše negativnih komentara veoma glasnih i nezadovoljnih fanova. Iako su te igre odlično „klizale“ i davale osećaj dobre arkadne trke, stalno je postojao osećaj da je tu moglo nešto više da se uradi. Mehanika vožnje je bila dobra, osećaj brzine takođe ali to se igra možda par dana i svaki novi event u igri je budio ekstremni deja-vu.

Neki bi rekli treća sreća, neki bi možda rekli i magareća ali Ubisoft se vraća na velika vrata sa svežim slojem farbe i bez broja u imenu. Neki su rekli da treba bataliti projekat ali Ubi je digao prst i rekao ne ne, mi ćemo se umiti, ispolirati i krenuti od nule. Franšiza definitivno je dobila malo na kvalitetu što se donekle počelo iznova.

Dok je u prethodnom naslovu bilo vozila da vam pamet stane i verovatno neka ni dan danas niste isprobali, ovde je akcenat stavljen na kamione, avione, automobile i čamce što možda predstavlja dobru odluku da se smanji scope igre i da se ljudi lakše naviknu na sve tipove vozila. Celokupan format će vam se možda učiniti veoma poznatim kada upalite igru po prvi put i reći ćete možda: „E pa ovo je nova Forza!“. Možda vam tako deluje ali je ovo dosta fokusiraniji naslov od konkurencije sa većim akcentom na trke i taj arkadni feel koji je dugo vremena nedostajao izdavaču kao što je Ubisoft koji obožava da igra na „sigurno“. Lokacija gde se festival odvija su Havaji koje do sada nismo imali prilike da konzumiramo u Forzi ali je ovde prljanje peskom, blatom i vulkanskom prašinom dosta utegnutije i donosi dobru količinu zabave.

Ako ste mislili da je tu kraj PREVARILI ste se. Ovde je samo početak jer pored lepe mape imaćete i pregršt vozila podeljenih u nekoliko klasa koje možete voziti u svakom momentu i uživati dok se sve linije zbog brzine ne stope u jednu. Počevši sa bolidima iz Formule i monster truckova, pa sve do muscle car-ova i motocikala ova igra će vas naterati da se izgubite na trenutak i da uživate u bojama i zvuku besnih mašina. Sve klase vozila ćete otključavati preko playlista koje su jasno označene na mapi i kada počnete sa jednom imaćete poriv da je završite. Prskanje blata i vlasi trave je obilato ali nemojte misliti da će vas oduvati. Sve je to donekle već viđeno ali je zaista fino osveženje videti u ovim toplim jesenjim danima havajske plaže i manje prašume. Ako niste ljubitelj otvorenog terena ima tu i nešto za fanove tjunerske scene. Dobićete priliku da vozite nasvirane verzije svima dobro poznatih automobila i driftovati do mile volje. Iako su neki drifting eventovi dosta komplikovani poželećete da ih završite i uživate u festivalu neonskih svetala na noćnoj stazi. Još samo fale Trueno i čuveni Eurobeat. Skoro da je tjunerska plejlista deo za sebe i drastično odskače od osnovne sa svom svojom noćnom estetikom i bojama. Podsetilo me je na neke stare dane i igre koje smo voleli.

Mešovite trke gde u realnom vremenu menjate vozilo su velika poslastica za ljubitelje nesvakidašnjih koncepata poput trkanja sa 4×4 džipom do momenta kada prelazite na asfalt i vrtoglavo jurite u bolidu i da vas na kraju sačeka motocikl i sve tu zabavom ispunjenih sedam minuta gde se morate u letu prilagođavati volanu i truditi se da ostvarite što bolji plasman. Da bi se dodatno začinio koktel čamci i avioni će vam upotpuniti doživljaj i pitaćete da li ima još nečega što su mogli da stave u igru. Nažalost nema ali ovo će pružiti solidan broj sati sasvim lepe zabave. I dalje je osećaj Horizon igara tu do granice da ćete pomisliti da igrate neki remaster i možda će se dići grabulje i motike sa transparentima da je u pitanju kopija ali nije. Ovo je dobar takmac već dobro ustaljenom serijalu „simkada“ koje smo imali prilike da igramo na originalnoj „Xkutiji“ ili na PC-ju.

Grafički ovaj naslov odrađuje sasvim dobro posao. Na svim jačim konfiguracijama dočekaće vas 4K i Ray Tracing u punom sjaju i fps-om koji ne pada. Takođe i na konzolama je dobro odrađena optimizacija tako da ništa neće moći da pokvari trkački doživljaj do određene granice.

Granica nažalost koja nije morala biti pređena su glasovni glumci koji se svojski trude da ispričaju tekst koji je pisan kao pokušaj slabog dodvoravanja mlađoj publici. Razumem da je potrebno ostvariti nekakav „vajb“ sa ciljnom grupom ali komentari i dijalozi su toliko generički da se stvara organski osećaj potrebe za opcijom da se sve to isključi i da imamo samo staru dobru muziku i trke. Realno ni NFS igre nisu imale neku glasovnu glumu a i glumci su bili sa dna bačve ali je sve to bilo nekako „campy“. Ovde je nažalost blago iritantno. Najviše pravi probleme u glavi AI koji za skoro svaki pokušaj šale postaje „captain obvious“ i kaže: „Of course I don’t know that – I’m a robot“. Ne treba cepidlačiti ali povremeno para uši taj monolog AI-ja koji remeti vožnju. Da imam takav auto iščupao bih sistem i bacio ga u more. Just me and the open road.

Muzička podloga je dosta dobra i numere su u skladu sa klasama automobila koje vozite. Ako ste ljubitelj muscle car-ova treštaće rok&roll dok su druge klase obogaćene elektro popom i house-om. Definitivno će zadovoljiti sve muzičke ukuse. Dok budete lomili grančice i orali pesak i blato moći ćete da pokažete drugima ko je king of the hill i pitaćete se opet na kraju DA LI JA IGRAM REMASTEROVANI STARI HORIZON ILI NE??? Ne igrate Horizon ali definitivno igrate najbolji deo Crew serijala.

The Crew Motorfest (2023) - PC
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

The Crew Motorfest je igra koja ima donekle lošu prošlost ali sa novim i svežim pristupom može da stekne svoj identitet i da se odvoji kao dovoljno kvalitetan naslov koji će vas držati zakucanim za ekran. U suštini dosta dobra renesansa kojoj fali polish do punog sjaja. Gospodo startujte svoje motore!