Vrtoglav uspon popularnosti koji su Yakuza tj. Like a Dragon igre stekle u poslednje vreme je nešto što se pamti u igračkim krugovima. Počevši sa Yakuza 0 koji je bio svojevrsno iznenađenje na uspavanoj igračkoj sceni, ovaj serijal je dostigao neviđene visine sa konačnim priznanjem koje odavno zaslužuje. Kada su se kockice sklopile kako treba, zapad su poplavila izdanja koja su omogućila publici sa ove strane okeana da iskusi sjajne igre koje dolaze iz ovog studija. Sada je tu i Like a Dragon Ishin koji do sada nije bio lokalizovan za zapadno tržište. Na ovaj način ulazi bahato kao ronin u krčmu i pokazuje nam iz prve ruke kako je to bilo imati PlayStation 4 u Japanu 2014-te kada je ovo bio release naslov.

Nova godina i novo ruho su nešto što je svima trebalo a naročito ovoj igri koja je bila bukvalno zaključana iza zavese zemlje nadolazećeg sunca. Pošto znamo developera, možemo samo pretpostaviti da je ovo samo još jedan od naslova iz Yakuza serijala ali istina je malo drugačija. Like a Dragon Ishin je svojevrsni spin off koji je smešten u doba samurajskog Japana. Dok su nas u prethodnim igrama zaslepljivala svetla Kamuroča ovde nas ometaju meke senke lampiona u Tosi. Možda se cela igra čini strašno sličnom ostalima ali šmek perioda u kome se kampanja odvija na svojstven način udiše svežinu tada blago ustajalom serijalu.

Smeštena u kasni Edo period, kampanja prati mladog mačevaoca Sakamota Ryomu koji prolazi kroz transformaciju Japana započetu dolaskom zapadnjačkih doseljenika. Promene donose i agresiju i nesigurnost koja se oslikava u odnosima između karaktera. Prva stvar koju ćete primetiti je da Sakamoto Ryoma strašno liči na jednog od najvećih junaka japanskog podzemlja – Kazumu Kiryu-a. Čak je i zaplet sličan i oslikava se u povratku glavnog protagoniste u rodno mesto posle vremena provedenog u intenzivnim mačevalačkim treninzima. Dok trepne biva uvučen u političku zaveru koja pokušava da ustali sistem problematičnih klasa i da stavi narod Tose pod potpunu vlast. U ovoj borbi naš glavni junak nije sam i pomagaće mu njegov mentor i njegov najbolji prijatelj.

Iako se sam čin čini plemenitim, vremena su teška i atentatori su na svakom ćošku tako da i ova priča počinje sa osvetom i emotivnim bolom. Atentatom na njegovog mentora kreće teško putovanje koje će naterati Sakamota da ode u Kyo iliti Ishinovu verziju Kyota da tamo nađe ubicu svog mentora. Poznato je da samo jedan klan se bori nečasno i da vrši atentate a to je Shinsengumi. Možda će vam biti poznati iz prethodnih Yakuza igara ako ste dobro obratili pažnju. Zaista dobar pokušaj tie in-ovanja dva serijala. Posle godinu dana sa novim imenom Saito Hajime, Ryoma naleće na zaveru epskih proporcija koja se proteže preko celog ostrva i koja preti da destabilizuje ceo daleki istok. Naravno Saito je u centru svega toga a nama samo preostaje da uživamo u zapletu.

Veterani će kao i uvek biti žestoko zabavljeni sa svim mogućim iteracijama dobro poznatih likova. Možete samo zamisliti oduševljenje kada se poznate face pojave u ovom okruženju i koliko to može pružiti kreativne slobode. Dosta njih su doslovno likovi u ogledalu sa drugačijim aspiracijama. Dobra zabava je zagarantovana ako ste ih detaljno ispratili u prethodnim igrama. Nećemo zaboraviti ni likove iz Like a Dragona koji se pojavljuju skoro na samom početku kampanje. Zaista dobar štos i više puta mogu izmamiti osmehe interakcije između likova.

Priče su bazirane na realnim istorijskim događajima iz Japana iz tog perioda. Kao vreme velikih političkih i socijalnih trvenja Edo period je pravo plodno tle za kvalitetne zaplete. Većina njih su imali ozbiljnu ulogu u formiranju moderne japanske države tako da su i ovde adekvatno prezentovani i predstavljaju dobru pokretačku narativnu kapislu. Kratko rečeno ima smisla što su tu i lepo su ih scenaristi uklopili da sve deluje uverljivo. Sam tempo odvijanja priče je dobar i naracija je jasna i dovoljno zamršena ali ne toliko da se ne može ispratiti. Za razliku od originalnih Yakuza igara ovde je kampanja malo linearnija i priča se može bolje ispratiti.

Borbeni model iz prethodnih igara se ponovo vratio tako da nema Like A Dragon turn by turn sistema nego je borba mačevima prilično dobra sa dosta komboa. Ovaj sistem se lako može naučiti ali je težak da se detaljno savlada. Komboi su dobro urađeni sa efektima koji pršte sa ekrana uz povremena štucanja naravno. Doduše to je ispravljeno u poslednjoj zakrpi pa možemo SEGI malo progledati kroz prste. Kombat sistem ima četiri stila a to su brawler, Gunman, Swordsman i Wild Dancer. U svakom od njih postoje prednosti i mane i zato ćete se truditi da koristite sva četiri modela borbe radi lakšeg savlađivanja protivnika. Progresija kroz kampanja je linearna i ima dosta milestone-ova gde ćete taman dobijati dovoljno EXP poena da se ne patite kada vam dođu jači protivnici. To znači da nije potrebno besomučno grindanje da bi se postigao powerhouse status. Pored svega toga imamo i Trooper Card sistem koji se može isključiti ako niste fan.

Najvažniji deo ovog ostvarenja tj. svet u kome se krećete je dovoljno dobar da može da stoji rame uz rame sa drugim igrama iz ove franšize. Ako ima fanova Baka Mitai-ja onda nećete ostati razočarani jer su đuskanje i karaoke ovde i ne planiraju da odu. Možda su karaoke malo neprimerene za ovaj setting ali Saito Hajime je svestran samuraj. Naravno ima i drugih glavolomki i distrakcija u kojima možete provesti sate i na kraju da skapirate da ništa niste uradili od kampanje. Počevši sa karaokama i gradnjom kuće pa sve do trke sa pilićima koja je toliko blesava da se savršeno uklapa u Yakuza igre. Samo još fali kradljivac donjeg veša i kompletno je sve.

Grafički nažalost Ishin nije vrhunac vizuelnog stvaralaštva Ryu Ga Gotoku studija. Pošto nije u pitanju orginalni Dragon Engine nego Unreal 4, postoje određeni problemi koji povremeno remete tok igre i udobnost ali ništa što može poremetiti imerziju u ovaj naslov. Takođe svetlo je malo slabije nego u Lost Judgementu što je velika šteta jer ova igra bi izgledala još bolje. Iskreno mislim da je mogla da se još malo kuva ispod SEGA sača dok se ne odradi sve kako treba ali mora se imati na umu da je ovo remaster i blagi rimejk naslova sa PS4.

Na kraju treba ovo preporučiti na sva zvona jer Like a Dragon Ishin je odličan spin off i dobro nas vraća u brzinu za nove naslove Yakuza tj. sada Like a Dragon serijala, koji predstoje.

Like a Dragon: Ishin! (2023)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Iako se delimično oslanja na Yakuza formulu, Ishin je dovoljno jak naslov da stoji samostalno i greota bi bilo da se ova priča ne nastavi. Ryu Ga Gotoku studio je definitivno nabasao na nešto i nadamo se da će se ovaj serijal uzdignuti u mainstream vode među ljubiteljima franšize.