Git gud na steroidima!

Elden Ring je novi ljubimac našeg uveliko poznatog FromSoftware-a koji je odgovoran za duševni bol miliona igrača sa Dark Souls, Demon’s Souls , Bloodborne i Sekiro igrama. Za neupućene, u pitanju su naslovi koji su okrenuti staroj školi izazovnih igara. Ove igre zahtevaju muscle memory – nema autosave na svakih pet sekundi, nema easy mode, već ste primorani da se adaptirate i savladate sve prepreke ma koliko one teške bile. Jeftine zamke, zaskakanja neprijatelja, svaka Fromsoft igra očekuje da obraćate pažnju i ne srljate u svoju smrt kako ne bi videli legendarni “YOU DIED” ekran koji izaziva PTSD mnogim igračima. Od prvih trejlera popularnost navedene igre je probila granice svih iščekivanja fanova souls-like igara. Nakon dugogodišnjeg čekanja, Elden Ring je najzad ugledao svetlost dana i obasjao sve popularne konzole i PC.

FromSoftware je iskoristio popularnost Game of Thrones i za saradnju u Elden Ring izabrao George R.R. Martina kako bi se hype navedene igre podigao na viši nivo. Narative i tok priče je nadgledan od strane navedenog autora, tako da uz Hidetaka Miyazaki-a imate priču izgubljene duše u The Lands Between nad kojim vlada Kraljica Marika Večna. Naš protagonista je “Tarnished” što bi se moglo prevesti kao prosečni stanovnik zemlje trećeg sveta kao što je Srbija. Nit živ nit mrtav, izgubljen u vremenu i prostoru u borbi za život. Elden Ring je izvor moći koji kontroliše navedeni svet, ali se ta moć rasula u momentu kada je neobjašnjivo Elden Ring pukao. Naš dragi Tarnished ima za misiju da sakupi sve delove prstena i postane Lord of the R… ovaj, Elden Lord!

 

Igra započinje kao i svaka Souls-like igra, gde vaš dragi karakter nakon savladavanja osnova mehanike igre, dobija maestralni šamar od nekog bossa koji vas baca u stari svet i sprema vas za mnoštvo “You Died” natpisa.

Fromsoft je nakon Sekiro Shadows Die Twice imao ozbiljan problem i dilemu da li da se vrate starom stilu Dark Souls igara ili da nastave putem samuraja koji je poprilično preokrenuo čitavu mehaniku Souls igara. Pokušaj inkorporacije navedenih igara i mehanika rezultirao je sa open world-om, i drastično agilnim karakterom Elden Ringa koji po prvi put kao souls-like karakter ima pravi skok. Tehnički dobili ste Dark Souls sa skokom i šunjanjem Sekira.

Open world princip je dosta specifičan i može vam biti zbunjujuć na početku, tako da se spremite za neverovatnu avanturu. Želite da pratite main story? Place of Grace koji je novi Bonfire će vas uputiti ka pravcu napretka priče. Želite da istražujete pre završetka misije? Čekaju vas neverovatne lokacije razna iznenadjenja, bila ona prijatna (itemi i oružja) ili neprijatna (gde će vam se niotkuda pojaviti grupa čudovišta i dodati novu nijansu “You Died” ekrana) koja će vas držati prikovanim za ekran.

The Lands Between je izuzetno ogromno i prostrano mesto koje je unelo revoluciju u ovaj serijal po slobodi izbora i istraživanja. Nažalost jedan od velikih problema open worlda je i balans protivnika. Fromsoft nije želeo da radi scaling protivnika jer bi to neizbežno značilo da će u nekom trenutku igre bossovi ili obični protivnici postati skoro pa neuništivi, već su skoro pa obezvredili statistike koje se dobijaju levelovanjem vašeg karaktera. Postoji nešto izuzetno demorališuće kada levelujete karaktera i shvatite da vam je damage sa 100 skočio samo na 103 damage po udarcu dok bi razlika i starijim igrama bila itekako primetna. Samo iz ovog poteza vidi se uticaj Sekira na Elden Ring, pri čemu je levelovanje skoro pa izgubilo smisao što će uticati na starije soulsborne igrače.

Multiplejer je i dalje komplikovan (kao i uvek), procedure za zvanje saboraca su i dalje zbunjujuće, dok pvp radi bez problema. Imate opciju da invade-ujete svetove drugih igrača i zagorčate im život kao što je to bio slučaj u starim Souls igrama, tako da nemate ni jedan aspekt multiplejera koji izostaje. Možete da istražujete The Lands Between sa više saboraca i uživate u svim izazovima koje će vam igra bacati u lice. Mapa je raznovrsna sa mnoštvom interesantnih lokacija. Tokom istraživanja nailazićete na pregršt kampova, ruševina, drevnih mesta moći, čak i open world bosseva koji izgledaju spektakularno.

Raznovrsnost stilova borbe nije napustila ovu igru kao što je efikasno levelovanje karaktera uradilo, tako da vas čekaju razne vrste boraca koji koriste čistu snagu, dexterity, magiju ili mešano. Igra vam pušta maštu na volju. Naravno poznato je da su Dexterity karakteri kao i uvek imbalansirani iz nepoznatih razloga u svim japanskim igrama što je i ovde slučaj (insert “mali ali tehničar” fazon).  Oružja ima više od lokalnih kopija najpopularnijeg gaziranog pića na svetu, tako da od katane, preko čekića, do štapa za bacanje magija, čekaju vas slatke muke da se odlučite i izaberete adekvatan stil borbe.

Uticaj Sekira je i dalje neizbežan pa možete očekivati da neki od regularnih protivnika budu zapravo mini-boss sa povećom količinom health-a koji je lukavo sakriven u regularnu skalu običnih neprijatelja. Situacije “savladaj protivnika da bi dobio ključ koji otvara vrata na početku nivoa” će vam takodje zagorčavati život, dok će pronalaženje prečica biti agonija kao vožnja 50icom u špicu. Izazovi će vas čekati iza svakog ćoška pogotovo sa pitanjem “da li sam trebao ovde da skrenem” obzirom da skoro da ne postoji ni jedna smernica koja vam govori koja je vaša sledeća destinacija osim vaše slobodne volje.

Igra je na launchu imala ozbiljne probleme sa frejmrejtom, dok je PlayStation 5 verzija imala užasan bag koji je izazivao gašenje konzole i brisanje save-a, ali je Fromsoft dokazao da brinu o svojim fanovima i za manje od jedan dan patchovali probleme na novoj Sony konzoli.

Dalje objašnjavanje ovako zabavne igre je bespotrebno. Zmajevi, demoni, džinovi, duhovi, nedefinisane insektoidne kreature, kao i humanoidni protivnici vas čekaju da ukrstite oružja i testiraju vaše strpljenje i veštine, dok se budete gubili u prelepom dizajnu The Lands Between koji će vas očarati svaki put kada upalite konzolu. Starim igračima Dark Souls igara mogu samo reći da ih čeka pomalo neprijatno privikavanje na premali uticaj levelovanja, dok će se Sekiro igrači skoro pa osećati kao kod kuće (mada i njih čeka adaptacija). Tako da uzjašite svog spektralnog konja, i maestralno se bacite u osvajanje The Lands Between sa ciljem dobijanja titule Elden Lorda!

Elden Ring (PS5)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Tako da dragi Fromsoft fanovi, GIT GUD i vidimo se u ovoj neverovatnoj igri koja će vam ukrasti sate i sate života i pružiti neverovatnu zabavu.

Pros:
– Open World Dark Souls
– Fall damage je na nivou Sekira
– Igra izgleda božanstveno

Cons:
– Sekiro uticaj je skoro pa obezvredio levelovanje karaktera
– Bez istraživanja nećete mnogo napredovati
– Može biti frustrirajuća za nove igrače