Kao veliki fanovi Dark Souls serijala dobili smo priliku momentalno da zaronimo u prvi Dark Souls III DLC koji nam je stigao iz From Software-ove kuhinje, Ashes of Ariandel. Posle odličnog kraja glavne sigle player kampanje, heroj koga vodimo naleće na oronulog starca koji se moli pored oltara i priča tužnu priču o Ariandel-u i svetu bez plamena. Hladnoći koja je topla i umirujuća i slici koja mora biti do kraja naslikana jer bez toga i plamena svet neće preživeti.

Naravno kao i svi From Software-ovi DLC-ovi uvek postoji neka nova začkoljica koja je spremna da nam se obruši na glavu i da nam obuzme čula i aktivira sinapse koje će nam goreti dok pokušavamo da savladamo nove neprijatelje. U ovoj ekspanziji ih ima pristojno puno, izazovni su i dosta jezivi. Svet u slici u kome tražimo Ariandela je dosta drugačiji od sveta u DS3 jer je pretežno zimsko okruženje i osvežavajuće je u odnosu na tamnice, zamkove i močvare iz originalne igre. Sa time dolaze i neprijatelji koji su dosta masivniji, brojniji i bezobrazniji. No nemojte se bojati, preporučeni souls level je 70 za započinjanje ovog DLC-a ali svaki novi nagrindovani lvl je dobrodošao. Dodato je par novih oružja, jedan pošten armor set i pregršt lore-a koji nažalost nije dovoljno objašnjen. Okruženje je prelepo, endžin i ovde dolazi do izražaja i nadamo se da će ostali igrači uživati kao što smo i mi uživali. Nažalost tu se sve pozitivne karakteristike ovog DLC-a završavaju.

dark-souls-iii-ashes-of-ariandel-1

Što se tiče mana definitivno moramo zameriti postojanje samo dva boss-a. Od ta dva samo jedan je vredan tj možemo ga okititi titulom pravog Dark Souls boss-a. To nam je bilo baš razočaravajuće kao i orijentisanost igre više ka multiplayer-u nego ka single player sadržaju. Pitate se šta ovo znači? To znači da ljubitelji multiplayer segmenta u ovim igrama mogu da se raduju iz sveg glasa. Konačno je ubačena arena tako da se možete sa svojim prijateljima makljati do sutra i uživati u njihovom krkljanju dok ponosno aktivirate emote praise the sun! Kada pobedite zadnjeg boss-a dobijate medaljon koji vam otključava na bonfire-u opciju matchmaking-a i za neke prava zabava tek tada počinje.

Što se nas tiče From Software je mogao malo više truda da uloži u izradu ovog DLC-a pogotovo po pitanju PVE sadržaja tako da ako očekujete neke odgovore na pitanja iz lore-a nemojte se mnogo nadati. Ovde je multiplayer bio glavna stvar a singleplayer čisto pomoćna stvar koja će vas naterati da se pomučite da dođete do multiplayer-a jer From ne bi bio From a da vam ne ubaci barem neki klip u točkove. Mi smo ovaj DLC završili za oko tri sata što je bilo blago razočaravajuće. Odigrajte ga i malo ubijte vreme ali nemojte imati prevelika očekivanja. Do tada ćemo čekati popravni ispit From Software-a i nadamo se da će malo više da se potrude.