Novi Ubisoft naslov, Child of Light, pripada žanru 2D RPG igara. Priča je jednostavna i lagana, bajka u kojoj se dobro bori protiv zla. Igra prati malu princezu Auroru i njene avanture, dok pokušava da spasi svog oca i kraljevstvo od mračnih stvorenja. Tokom igre, protagonista će sretati zanimljive likove, a oni će joj se pridružiti u njenoj misiji. Najvažniji od tih likova zove se Igniculus – u pitanju je mala plava vila, i biće od velike koristi tokom putovanja.

Vizuelno, igra je spektakularna. Grafika je ručno crtana, u nekim delovima i slikana, dok su efekti prelepi. Bićete oduvani izgledom šuma, pećina i ostalim lokacijama, sa neverovatnim brojem detalja i pažnje uložene u svaki kadar. Child of Light pozajmljuje endžin od Rayman igara, što se odmah i primeti. Atmosferi doprinosi i prijatna muzika. Soundtrack se sastoji od opuštajućih kompozicija, savršenim za lagano lebdenje i istraživanje bajkovitog sveta, dok napeta borbena muzika čini svaki okršaj sa neprijateljima nezaboravnim. Za napomenuti je da igra ne koristi glasove, osim pri naraciji, koja se i ne pojavljuje često. Sav razgovor u igri odvija se preko balončića, poput onih u stripovima, ili u standardnom obliku za ovaj žanr, u dnu ekrana. Dijalog je u potpunosti pisan u stihovima.

Child Of Light (4)

Pored borbi u klasičnom poteznom RPG stilu, igra je i platformska – tokom istraživanja, kontrolisaćete Auroru i njenog vernog pratioca, Igniculusa, po jednom analognom pečurkom. Na samom početku, junakinja dobija sposobnost leta, što vam daje slobodu da istražite svaki kutak mape. Njen pomoćnik može vam osvetliti mračan segment nivoa, otvoriti prolaz u prostoriju ili pomoći da rešite jednostavnu zagonetku. Naravno, svet je pun neprijatelja koji pokušavaju da vas zaustave. Prilikom kontakta sa nekim od njih, igra prelazi u poteznu borbu, tokom koje će se vaša dva lika suočiti sa, najčešće, tri negativca. Vremenska linija na dnu ekrana pokazaće vam kada koji karakter može delovati. Svaki lik kojeg sretnete tokom avanture poseduje jedinstvene sposobnosti i moći – miš Robert koristi strele, mladi patuljak Fin moćnu magiju, i tako dalje. Pored standardnog napredovanja, preko experience poena i nivoa, postoji i opcija ojačavanja likova kristalima. Možete kombinovati kristale različitih boja i sposobnosti, čime se dolazi do novih boja i efekata kristala, ili sparivati istobojne u jedan moćniji. Poput vaših likova, i neprijatelji imaju slabosti i otpornosti na određene elemente, dok neki poseduju i posebne osobine.

Child of Light ne bi trebalo da vam zada previše problema. Boss borbe su jedini izazovni deo igre – za trijumf nad njima, potrebno je menjati likove tokom borbe i skovati strategiju kojom ćete pretvoriti njihove nedostatke u vašu prednost. Pravilna upotreba resursa i planiranje unapred su takođe važni. Glavnu priču završićete za nekih 10 sati. Postoje i neobavezni sporedni zadaci i tamnice, koji vam mogu produžiti igru ukoliko to želite.

Child of Light (PS4)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Child of Light nema ambiciju da promeniti vaš pogled na video igre, niti da vas natera da razmišljate o njoj dugo nakon što je završite. Ipak, ovaj naslov je pravo osveženje na današnjem tržištu, prelepa, jednostavna i zanimljiva igra, koja će vas očarati svojim živopisnim svetom i likovima. Topla preporuka za sve ljubitelje RPG igara, mada će i oni neupućeni u žanr moći da uživaju u njoj.