Još pre nego što je počela da se bavi izdavanjem igara za kućne igračke sisteme, Sega je bila prisutna na automatima, na kojima se zadržala do današnjih dana. Dve godine nakon izlaska MODEL 1 sistema kojim je japanska kompanija zagazila u 3D vode, pojavio se daleko napredniji MODEL 2, koji je u trenutku pojavljivanja bio daleko najjača igračka platforma na svetu. Već prva generacija ovog sistema je koristila vrlo napredni Intelov 32-bitni RISC procesor na 25 megaherca (nikako ga ne treba upoređivati sa tadašnjim PC/Amiga procesorima od kojih je bio daleko brži), a ugrađena grafička kartica je imala neverovatne tehničke karakteristike, poput renderovanja do trista hiljada poligona u sekundi. Uz to, MODEL 2 je imao neke funkcije 3D akceleratora koje su postali deo konzola i PC sistema pola decenije kasnije. Rezolucija od 496×384 piksela, puna šesnaestobitna paleta boja i motion blur su ono što se najlakše primeti.

 Bez obzira visoku cenu, Sega Rally je brzo vraćao uloženi novac svojim vlasnicima
Bez obzira visoku cenu, Sega Rally je brzo vraćao uloženi novac svojim vlasnicima

Prva u nizu igara bila Daytona USA, objavljena 1993. godine. Bez obzira na to što se automat prodavao za čitavih 18,000 dolara, oni koji su mogli da ga priušte, napravili su sjajan posao. “Svemirske” tehničke karakteristike, multiplayer za 8 igrača i prilično realističan kontrolni sistem, učinili su ovo ostvarenje najprofitabilnijim u istoriji! Kasnije revizije osnovnog hardvera su uvele mogućnost povezivanja velikog broja automata, kvalitetniji zvuk i 24-bitnu paletu boja, što je dovelo do poboljšanja audio-vizuelnih karakteristika. Osim Daytona-e, za MODEL 2 je objavljeno zaista mnogo kvalitetnih igara kao što su recimo Dead or Alive, Manx TT Superbike, Sega Rally Championship, Virtua Cop 2, Virtua Fighter 2, Sega Touring Car Champioship, Last Bronx ili The House of the Dead. Mnogi od ovih naslova su portovani za Saturn, PC, PlayStation, Dreamcast, pa čak i PlayStation 2, ali po pravilu uz određene kompromise. Sistem je zvanično napušten 1998, a svoje mesto je ustupio nasledniku poznatom kao MODEL 3.

model2_collection_01

Za pola decenije aktuelnosti, MODEL 2 je ostavio dubok trag u istoriji video igara, jer je predstavljao fantastičan spoj sjajnog hardvera u službi kvalitetnog softvera koji je znao da ga iskoristi na pravi način.