Capcom je jedna od najzaslužnijih kompanija za ogromnu popularnost koju su uživale skrolujuće borilačke igre krajem osamdesetih i tokom dobrog dela devedesetih godina. Posle Final Fight tabačine koju je publika zaista sjajno prihvatila, Capcom je nastavio da izdaje slične naslove za svoje CPS-1 i CPS-2 arkadne sisteme, a nema sumnje da je The Punisher jedna od najboljih među njima.

Iako važi za jednog od najpopularnijih strip junaka kompanije Marvel, Punisher je i dalje poprilično nepoznato ime na našim prostorima, tako da vredi pogledati kratak uvod koji će vam objasniti suštinu priče. Ona govori o Frenku Keslu (Frank Castle), vijetnamskom veteranu koji provodi mirne dane sa svojom porodicom u Njujorku. Sve se međutim menja kada na jednom izletu njegova žena i deca postaju žrtve mafije, a on jedini uspeva da preživi pokolj. Od toga dana Frenk je odlučio da se posveti borbi protiv zločina i traženju krivaca za ono što mu se desilo, ne birajući sredstva kojima će stići od cilja. Njegov jedini saborac u ovoj igri biće takođe učesnik vijentamskog rata, Nik Fjuri (Nick Fury) koji za razliku od Punishera nije sklon bezrezervnim, brutalnim metodama “ispitivanja” protivnika. Na samom zapletu se nećemo zadržavati, osim što treba istaći da posle svakog završenog nivoa sledi kratka animacija (najviše nalik NeoGeo hit pucačini Shock Troopers) koja odlično povezuje nivoe u jednu koherentnu celinu, što predstavlja više izuzetak nego pravilo kod ovakvog tipa igara.

Na kraju svakog nivoa čeka vas završni protivnik
Na kraju svakog nivoa čeka vas završni protivnik

U odnosu na konkurentske igre iz tog perioda, The Punisher naizgled ne donosi mnogo novina kada je izvođenje u pitanju. Standardno za igre kompanije Capcom postoje samo 2 tastera, što prilično ograničava broj udaraca koje možete izvesti, ali to i nije od velikog značaja obzirom da ćete većinu vremena vitlati raznoraznim hladnim i vatrenim oružjem kao što su bejzbol palice, viteška koplja, metalne cevi, sekire, automobilske gume, mitraljezi… Neverovatan arsenal je faktor po kojem se ovaj naslov najlakše upamti i što ga čini toliko zabavnim ostvarenjem. Šteta je što je izbor likova čisto kozmetičkog tipa (mada se priča razlikuje za nijansu u zavisnosti od toga koga ste odabrali) pa je tako potpuno svejedno koga ćete povesti u akciju.

Briljantna 2D grafika je nešto po čemu je Capcom oduvek bio poznat, ali se mora istaći da je sa Punisherom kompanija prevazišla samu sebe, kreiravši remek-delo koje najbolje koristi mogućnosti arkadnog CPS-1 sistema. U odnosu na Final Fight, pa čak i novije igre kao što su Caddilacs & Dinosaurs ili prelepi Warriors Of Fate, tehničke karakteristike su daleko bolje. Svi likovi su veoma detaljni, a brzina i glatkoća animacije (obratite pažnju na refleksiju svetlosti na likovima kada koriste vatreno oružje) će vas posebno oduševiti, jer tu od CPS-1 igara može da mu parira samo Megaman: The Power Battle. Dizajn svih nivoa je fenomenalan, pa će prolazak kroz svaki od njih (ulica, kanalizacija, šuma, apartman, bar…) biti jedinstveno iskustvo.

Punisher preferira da radi sam, ali ovoga puta ima društvo
Punisher preferira da radi sam, ali ovoga puta ima društvo

Zvučna komponenta ne odskače toliko mnogo, ali je ipak kvalitetno urađena. Zvučni efekti su više nego korektni, a muzika je gotovo neprimetna pored obilja akcije, pa je ne treba ni posebno komentarisati.

Iako je tipično arkadno ostvarenje koje ne nudi naročitu dužinu ili nelineranost, The Punisher je jedna od najboljih skrolujućih borilačkih igara koje su se ikada pojavile. Ljubitelji ovog tipa igara će je obožavati i prelaziti nebrojeno puta, ali ni ostali ne bi trebalo da je preskoče.

Grafika je zaista odlična - obratite pažnju na refleksiju svetlosti na Punisheru
Grafika je zaista odlična – obratite pažnju na refleksiju svetlosti na Punisheru

Ko je Punisher?
U uvodu ove igre možete saznati nekoliko bitnih informacija o Punisheru, a evo i još par detalja koji će vas bolje upoznati sa njim.

punisher
Frank Castle, odnosno Punisher je visok 183 cm, težak 90 kilograma. Nalik na Batmana, jedan je od retkih strip junaka iz produkcije dve najjače američke izdavačke kuće (DC Comics i Marvel) koji ne poseduje super moći. On je običan čovek čije su najvažnije sposobnosti velika veština, kako u borbi golim rukama, tako i sa vatrenim oružjem. Castle veruje da je za njega najbolje da radi sam, i da je on jedini koji zaista može da napravi razliku. Njegova jedina misija odavno nije samo da osveti svoju porodicu, već i da očisti svet od kriminala, što će raditi sve dok je živ. Iako je ispunjen mržnjom i sa kriminalcima se obračunava na najbrutalnije načine, Punisher je veoma disciplinovan – uvek sebi postavlja ciljeve, sakuplja informacije i pažljivo planira svoje akcije do poslednjeg detalja tako da ga ništa i niko ne može iznenaditi.

Grafika: 5.0 Nivoi i likovi su neverovatno dobro nacrtani, a animacija je super glatka. Najlepša CPS-1 igra i jedna od najlepših 2D skrolujućih borilačkih igara
Zvuk: 4.0 Zvuk je standardan i ne predstavlja važniji faktor kvaliteta ovog ostvarenja
Kontrole: 4.5 Svega 2 tastera za manipulaciju likovima su zaista malo, ali zahvaljući obilju oružja to se ne oseća u većoj meri
Zabavnost: 4.0 Zahvaljujući sjajnoj grafici i izvođenju, The Punisher se smatra jednom od najboljih borilačkih arkada u istoriji. Još samo da mu je dužina kao u Warriors of Fate…