Formula 1 šampionat tokom poslednjih par godina nije uspeo da proširi svoju popularnost zbog mnogih faktora od kojih su najbitniji problemi oko uvođenja novog hibridnog V6 motora, i dominacije Mercedesa koja je uklonila uzbuđenje praćenja ovog sporta. Ipak, sve to je krenulo da se menja na bolje ove godine kada je ovaj poznati sport najzad dobio novog vlasnika koji je krenuo agresivno da dovodi izmene koje bi učinile ovaj show zanimljivijim i kompetitivnijim. Dok se Liberty Media fokusirao na dovođenje reda na samoj stazi i promociji sporta na digitalnim formatima, developeri iz Codemasters-a uspeli su da usavrše svoju dobitnu formulu (no pun intended), čije temelje su postavili prošle godine, i isporuče možda i najbolju Formula 1 igru ikada napravljenu – igru koja promoviše brže, lepše i šire bolide koji jedva čekaju da budu voženi na agresivniji način u jednom od najboljih singleplayer modova koji se može naći u bilo kojoj simulaciji vožnje.

F1 2017 predstavlja evoluciju prethodnog Codemasters naslova, uspevši da sklopi kompletno znanje ovog tima u paket koji na veoma efektivan način promoviše jedan od najtežih motosporta na svetu i fanovima simulacija i igračima koji jednostavno žele da uskoče u svoj omiljeni bolid i provozaju se u preko 20 fantastično realizovanih staza bez puno muke. Prvo što ćete primetiti u igri je da je Codemasters uspeo da  dodatno poboljša stil prezentacije ovog sporta, sa još detaljnijim prikazima staza (omogućena je 21 staza sa ovogodišnjeg šampionata) koji kao da su izvučeni sa TV prenosa, segmenata u F1 prostorijama oko staze, i sa drastično više animacija i interakcija sa timom koji uzdižu nivo imerzije. Bilo da igrate dugačku kampanju (u kojoj po prvi put možete napraviti i ženskog avatara), kraći šampionat, time trial, online trku ili bilo koji od mnogobrojnih drugih modova, ne može se poreći da je Codemasters na odličan način uspeo da prenese na ekran atmosferu ovog sporta.

Sama vožnja na stazi ima najbolji miks realizma i arkadnog uživanja još od legendarne F1 2012, koju su mnogi igrači do sada smatrali najboljom F1 igrom koju je Codemasters napravio. Svaki bolid se ponaša realistično i ima osobine koje odgovaraju stvarnom stanju u ovoj sezoni Formule 1. Mercedesa je pravo uživanje za voziti, dok jeMcLarenom ima slabiji motor zbog kojeg će vas drugi bolidi veoma frustrirajuće obilaziti na svakom dužem pravcu (što je savršen trenutak da krenete da ponavljate raznorazne radio pozive koje je Fernando Alonso slao svom timu preko radija tokom ove i prethodnih sezona!). Fizika bolida je realistična i ne oprašta ako isključite raznorazna pomagala, a naravno najrealističniju vožnju ćete doživeti ako na PC ili konzolu nakačite volan sa force feedback-om koji ova igra odlično podržava. Vredi i spomenuti da se zbog promene pravila u ovogodišnjoj sezoni Formule 1 bolidi sada ponašaju dosta drukčije. Oni su duži, širi, imaju mnogo veće zadnje gume, jači „downforce“ i veći efekat prijanjanaj na asfalt, što im omogućava da budu dosta brži u krivinama. Svi ti efekti su veoma dobro preneseni na gamepad ili volan, omogućavajući vam da vozite F1 bolide brže nego ikada do sada.

Centralni deo ove igre je svakako njena velika i ambiciozna singleplayer kampanja koja vam omogućava da prođete kroz celu F1 sezonu, obraćajući pažnju ne samo na trke, već i na razvoj bolida između trka. Razvoj se vrši preko veoma upgrade sistema koji je detaljniji i veći od prošlogodišnje verzije, dajući vam opciju da tokom sessija za vežbanje, kvalifikacija i same trke sakupljate poene koji se mogu uložiti u četiri glavne kategorije vašeg bolida – motor, aerodinamiaka, šasija i izdržljivost. Naravno, u koje sekcije bolida ćete ulagati poene najviše zavisi od tima u kojem se nalazite – kod mercedesa i ferrarije ćete najverovatnije stavljati po malo poena u svaku stavku, dok ćete kod McLarena definitivno biti fokusirani na razvoj motora i njegove izdržljivosti. Ovaj sistem na odličan način promoviše duže zalaganje kod svake trke, dajući vam šansu ne samo da poboljšate vaš bolid, već i da se i pre svake trke dobro upoznate sa stazom i trenutnim stanjem vašeg bolida.

Ciljevi koje morate ostvariti da bi ste dobili upgrade poene nisu samo bazirani na povećanju vaše brzine , već će vas igra lagano eduktovati kako da se naviknete na napredne taktike vožnje, kako da kontrolišete modove rada vašeg motora, kako da se snalazite sa istrošenim gumama, odradite pitstop-ove i slično. Samo jedan prolazak kroz celu kamapanju igre F1 20107 će vas sigurno definitivno učinizi boljim vozačem, i druge igre iz žanra simulacionih igara definitivno imaju šta da nauče od ovakvog pristupa edukacije vozača – tj, opcije da igrači nauče više o ubrzanju svoje vožnje, sportskom ponašanju, taktikama dobre vožnje preko in-game sistema koji aktivno nagrađuje igrača sa upgrade poenima.

Upgrade sistem nije jedini koji će vam odvlačiti pažnju tokom igranja F1 2017 kampanje. Svi bolidi imaju komponente motora i ogibljenja koje se troše i koje će krenuti da se lagano kvare tokom vožnje, a same staze takođe odlično reaguju na promene temperature i vlažnosti. Vredno je spomena da je pored promene vremenskih uslova, svaka staza se sada može voziti i u promenjenom dobu – ako ste ikad želeli da vozite F1 bolid u Monaku tokom noći, ili u Singapuru tokom dana, ova igra vam to omogućava! I još bolje, AI sistem igre je definitivno poboljšan u odnosu na prethodne godine.

 

Pored Single Race, Time Trial i Online modova, F1 2017 u sebi ima i novu Events sekciju koja vam omogućava da se isprobate u specifično odabranim scenarijima koji se mogu voziti samo jednom i gde će vaši rezultati biti upoređeni sa drugoim vozačima preko online leaderbord tabela. Pored detaljno realizovane 2017. sezone, ova igra naravno u sebi nudi veoma dobar spektar klasičnih F 1 bolida iz prethodnih 30 godina istorije ovog šampionata. U pitanju su 12 legandarnih bolida, među kojima izdavajamo odlični V12 Ferari iz 2002. godine sa kojim ćete moći da se podsetite najglasnijeg perioda Formule 1, a tu su naravno Sennin McLaren iz 1988. godine kao i Vettelov Red Bull iz 2010 koji mu je pomogao da ostvari četiri šampionata.

Od negativnih stavki, malo toga utiče na sam osećaj igranja. Sistem oštećenja bolida je mogao biti bolji, replay-ovi znaju da se dugo učitavaju, i naravno oni nisu ni blizu vizuelnog doživljaja kakav je prisutan u Gran Turismo Sport igri (što će teško bilo ko nadmašiti u skorije vreme).

F1 207 je odlično unapređenje u odnosu na solidni F1 2016 (i drastično bolja od razočaravajuće F1 2015!), i predstavlja jednu od retkih “sim-cade” igara koje zaista mogu da vas nauče kako da postanete bolji vozač i da budete nagrađeni za vaš uloženi trud.

Fantastična kampanja, odlična fizika vožnje, realističan AI, upgrade sistem i drama koja se prirodno stvara tokom svake F1 trke čine F1 2017 ne samo najboljom F1 igrom do sada, već i jednom od najbolje sklopljenih vožnji ikada u istoriji video igara.

F1 2017 (PS4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Codemasters je sa F1 2017 uspeo da unapredi svoju već odličnu igru iz prošle godine i sklopi “sim-cade” proizvod koji može instantno da zadovolji i početnike i dugogodišnje fanove F1 simulacija koji će se složiti da je ovo najbolja Formula 1 igra ikada napravljena.