Retko kada se desi da neka igra samostalno bude zaslužna za pravljenje novog žanra, što se definitvno desilo tokom 2009. godine kada su FROM Software i Sony u prodaju pustili kultnu igru Demon’s Souls. Po izlasku igre u Japanu, igra je bila dočekana “na nož” od strane novinara i igrača koji su očekivali laganu igru, ali kada je ovaj naslov krajem godine stigao na zapad, počele su 10/10 ocene, kao i nagrade za igru godine. Teška ali pravedna, strašna ali puna sreće posle pobede, ova igra je uspela da uzdigne žanr “roguelike” igara na totalno novi nivo, pokrećući lavinu kopija i uspešne Dak Souls/Bloodborne franšize na konzolama i PC-u.

Demon’s Souls je takođe imao inovacije u polju online igranja. Umesto samo jednostavnog coop-a ili PVP-a, igra je u sebi imala poseban način promocije lokacija gde su poginuli igrači, in-game poruka, i takozvane “tendencije” gameworld-a koje bi uticale na težinu borbi protiv protivnika.

Nažalost, serveri za sve online funkcije Demon’s Souls-a će biti ugašeni 28. februara 2018. godine u svim regionima (i Aziji i na zapadu). Igra će i dalje ostati igriva, ali isključivo u offline modu. Puno obrazloženje za gašenje servera možete pročitati na oficijelnom blogu Atlus-a.

Nadajmo se da je ovo samo privremen problem, i da ćemo uskoro dobiti mogućnost da zaigramo remaster ove legnedarne igre.