Gejming i bežični miševi, nešto šta je do pre par godina bilo totalno nespojivo. Pre desetak godina, bilo je prosto nezamislivo da ćemo ikada dobiti bežične miševe istih performansi kao žični, jer ipak, problemi sa signalom, problemi sa udaljenošću, problemi sa preprekama između risivera i miša. Hiljadu varijabila koje mogu da unište zadovoljstvo igranja i prosto, to je bilo to, makar u mojoj glavi. Kako je vreme prolazilo, dobili smo Logitech G9 Pro miš, koji je dizajnom, tehnologijom kao i efikasnošću bukvalno zauzeo tron gaming miševa. Realno gledano, to je bio jedini miš koji valja a da je bežični i koji je najpre pouzdan, tako da pozicioniranje kao najbolji wireless gaming miš nije bilo toliko teško, uzevši u obzir konkurenciju koja nije radila apsolutno ništa povodom toga. Sve do pre godinu i nekoliko meseci, kada smo dobili Razer Viper Ultimate, miš koji je uspeo ne samo da prodrma G9 Pro tron, već ga verovatno i preuzme. 

Poslednju Viper liniju je Razer dizajnirao iz korena, kako sa tehničke strane tako i po pitanju izgleda i samog dizajna miša. Razer Viper se prvi pojavio na tržištu, i naravno oduševio apsolutno sve koji su ga probali, ali imao je jednu manu – imao je kabl. U doba G9 Pro, da Razer izbaci takvog miša, bilo je prosto poražavajuće, te samo nekoliko meseci nakon inicijalnog izbacivanja Razer Viper miša, dobili smo Ultimate verziju, koja ne samo da je bežična verzija već odličnog miša, već i nadograđena po mnogim stvarima, pa krenimo odatle.

Razer Viper Ultimate je težak samo 74 grama, ne zaboravimo da je to težina sa baterijom koju ima u sebi i koja drži do čak 70 sati konstantnog gaminga. To možda zvuči malo za neke, ali ovo je trenutno jedini miš sa ovakvim performansama koji može ovoliko da izdrži, ako bi mogli tako da se izrazimo. Pored toga tu je Focus+ 20.000DPI optički senzor. Sigurno ćete se složiti da je 20k DPI jednostavno overkill u svakom smislu, ali trenutno na tržištu je takmičenje ko ima bolju tehnologiju, mada sa te strane, G9 Pro i dalje pobeđuje u trku besmislenosti sa 25k DPI osetljivosti senzora.

 

Mada da se vratim na DPI v Sensitiviy diskusiju. Generalno gledano veći DPI bi značilo i glatko upravljanje mišem. Glatko nišanjenje, bez nekih preskakanja, jer DPI u prevodu znači Dots Per Inch, što je i nekako logično. Tako da u teoriji, što viši DPI a manji Sensitivity, glatkoća pokreta i nišanjenja u FPS igrama bi trebala da bude bolja. Sa druge strane veći DPI dovodi do veće osetljivosti nenamernih pokreta ruke, tako da ako trznete za milimetar vaš miš, možda ćete promašiti vašu metu, baš zbog te veće osetljivosti. To je tema o kojoj bi svi mogli da pričaju danima ili satima. Na ovom linku možete da vidite šta o tome misli Logitech-ov inženjer, gde praktično objašnjava kako optički senzor kod miševa funkcioniše: 

Pored toga, tu je Hyperspeed tehnologija i kako je sam Razer pozicionira, ona je 25% bolja od bilo koje druge tehnologije na tržištu, što i jeste donekle tačno. Po svim testovima koje smo uspeli da nađemo na netu, svaki wireless miš ima najveći polling rate (vreme osvežavanja signala u mišu sa risiverom u PC-u) od 980-992 milisekunde, što morate da priznate je poprilično impresivno. To znači da skoro svake milisekunde, konkurentni miševi osvežavaju pozicioniranje i šalju signal kompjuteru i time su toliko precizni. Stvar je u tome što Hyperspeed tehnologija ide korak dalje i polling rate na Viper Ultimate mišu se kreće u opsegu od 998-999. Iako u Razer Synapse programu, koji kontroliše sve funkcionalnosti i služi kao alat za kustomizaciju piše da je polling rate 1000, ovo je nešto najbliže toj brojci šta smo dobili, i šta je još uvek na snazi na tržištu. Nismo mogli da nađemo informacije za još neka merila, ali po svemu šta smo videli, pročitali, istestirali (do besmislenosti) Razer jeste u prednosti od bilo koje konkurencije na tržištu što se tiče wireless tehnologije koju poseduju.

Viper Ultimate u sebi sadrži optičke switcheve kao tastere, što znači da svakim klikom nije potreban bilo kakav dodir između mehaničkih komponenti unutar miša, već infracrveni senzor šalje signal kompjuteru koji obavlja ostatak posla. Po svemu šta smo videli i istražili, ova tehnologija je 3x brža od standardnih mehaničkih switcheva koje imamo u ostalim miševima. To praktično znači da od trenutka stiska, vaša akcija će biti obavljena tri puta brže nego na mehaničkom misu. Moramo uzeti u obzir da za standardne gejmere, da ne kažemo kežual, to će biti totalno nebitno, ali za pro gejmere, one kojima je bitno da li igra radi u 156 ili 159 frejmova po sekundi, ovo će biti nešto od čega će sigurno videti, nekako, neki benefit. Najbolja stvar kod optičkih switcheva koje Razer koristi je to što su istrajniji od mehaničkih i navodno je izdržljivost ograničena na 70 miliona klikova. Ne kažemo da će se na prvom kliku posle tih 70 miliona pokvariti, ali to je neki prosek. 

Za većinu najbolja stvar će biti sigurno jednostavan i lep dizajn ovog miša, kao i to da ga mogu koristiti kako levoruke tako i desnoruke osobe. Miš uživa u svom ambidextrous dizajnom što znači baš to šta smo objasnili. U Razer Synapse aplikaciji možete podesiti da li ste levoruki ili desnoruki i time se miš prilagođava vašim potrebama. Jednostavan, lep, dizajn sa jednim svetlećim Razer znakom na delu gde ide vaša šaka, odaje utisak kvaliteta i te želje za biti najbolji u ovoj trci miševa, ali isto tako i u igrama koje korisnik igra.

Testirali smo miš u više naslova, kao što su Apex Legends, Call of Duty Warzone, Rainbow Six Siege, Counter Strike Global Offensive, Unreal Tournament, Valorant. Zanimljivo je da kao i kod drugih Razer Chroma proizvoda (proizvoda sa LED osvetljenjem) određene igre pružaju osvetljenje uređaju uod zavisnosti od situacije. Igre koje podržavaju tu tehnologiju možete videti na ovom linku

Dobra stvar u toku testiranja svih igara je to što miš radi besprekorno. Ni u jednom trenutku nismo imali nikakav problem u bilo kakvom smislu te reči. Sve je radilo kako treba, glatko i svako dugme se ponašalo onako kako smo ga isprogramirali, nebitno da li u podešavanjima same igre ili u opcijama u pratećem Razer Synapse programu. Loša stvar je što korišćenjem ovog miša smo shvatili koliko smo zarđali kada su kompetitivne igre u pitanju. Najveći “problem” iako to nije pravi problem je bila težina miša, tj njegova lakoća. Jednostavno nismo mogli da se naviknemo na to koliko miš jednostavno klizi, a sve to zahvaljujući novim mouse padovima koji se nalaze ispod miša. Nismo upoznati od čega su napravljeni, ali klizanje miša na normalnoj podlozi je totalno druga dimenzija u odnosu na bilo koji drugi miš koji smo testirali. Druga stvar je bila ta da jednostavno nismo osećali da držimo bilo šta u ruci dok se igramo, zbog te lakoće, te se često dešavalo da smo mahali mišem i udarali rukom o zid ili tastaturi, iako je taj prostor na našem stolu poprilično ogroman. Treća stvar je bilo navići se na proizvod koji toliko dobro radi i funkcioniše, ma koliko to tužno zvučalo. Navikavanje još uvek traje i verujemo da ćemo nekada moći da kažemo, okej nije miš kriv što smo poginuli sada nego ja ne umem da ga kontrolišem.

Najveće prednosti smo videli u igrama gde je bitna velika preciznost, a to su Rainbow Six Siege, gde se gleda svaki milimetar i pozicioniranje vaših neprijatelja. Counter Strike Global Offensive, igra koja nagrađuje strpljenje i takođe pozicioniranje u svakom trenutku, kao i Valorant, što je praktično kopija CSGO-a sa magijama. Svaka od ovih igara je imala korist od veće preciznosti, laganijeg klizanja miša po podlozi, lakoći samog miša, jer su ovo igre koje zahtevaju pažnju, strpljenje i dobre reflekse. Morate znati u svakom trenutku gde će nišan završiti na ekranu u odnosu na to gde i koliko povučete miša. Nakon navikavanja, samo ta jedna stvar nas je oborila sa nogu kada je u pitanju vrednost i korisnost ovog miša i koliko on može da vam poboljša performanse u igrama.

Ostale igre kao, Apex Legends, Unreal Tournament, Fortnite i još mnoge druge ne zahtevaju toliku preciznost i pažnju kao gorespomenute, jer u većini njih je akcija isuviše brza da bi gledali u koji pixel da nanišanite i iz kog drugog pixela ćete videti protivnikovo uvo koje možete smaknuti i rešiti partiju. 

Umalo da zaboravimo! Od prošle generacije konzola, određene igre na njima su ubacile podršku za korišćenje miša i tastature, kako na PS4 tako i na Xbox One konzoli. Sa izlaskom nove generacije, ta lista se polako širi, a Razer je sklopio ekskluzivni deal sa Microsoftom o zvaničnoj podršci njihovih proizvoda na Xbox konzolama. Imali smo prilike da povežemo Viper Ultimate u kombinaciji sa Blackwidow V3 Pro mehaničkom tastaturom i rezultati su fantastični. Nikakvo kašnjenje, nikakav lag, sve prosto radi savršeno. Na žalost, na Xbox konzolama još uvek nema podrška za Razer Synapse aplikaciju, tako da će LED osvetljenje na vašim uređajima biti po defaultu kao i to da nećete moći da promenite DPI podešavanja u toku igranja, ali osetljivost miša iz menija same igre je moguće kao i sve ostale peripetije kao i na PC-u. Imali smo prilike da igramo Deep Rock Galactic, Sims 4, Fornite, Ark Survival Evolved i prosto je fantastično da dobijate PC gaming iskustvo sa konzolom. Na ovom linku  možete videti za sada sve podržane igre za kombinaciju miša i tastature.

Dok nismo uzeli Viper Ultimate u rukama i testirali ga sami, mislili smo da je sve prazna priča. Stvar koja nas je naterala da krenemo u istraživanje i testiranje ovog miša je sve veća prisutnost na pro turnirima. Prvo smo videli reklame, a onda i kako pro igrači aktivno koriste ovaj miš. To je odmah značilo da sigurno nisu prazne priče, već pravi proizvod koji može da promeni poredak na tronu gaming miševa, što i jeste uradio. Za sada Razer Viper Ultimate je verovatno najbolji gaming miš na tržištu, uzevši u obzir sve prednosti i mane ostalih miševa.