Trust je odavno napravio svoju GXT liniju za gejmere. Tu imamo standardne periferije kao što su miševi, tastature i slušalice, ali se sve više poklanja pažnja torbama za nošenje gejming opreme i računara. Ipak, ništa manje pažnje se ne poklanja i i mikrofonima za strimovanje, podcast i snimanje. Ljudi iz kompanije Trust se definitivno prilagođavaju trendovima u svetu. A trend je, i sami znate, snimaj-pričaj-igraj za svojih par minuta slav ili od toga napravi svoj posao.

Strimovanje je nekima posao i trude se da ga obavljaju na najbolji mogući način. Trust proizvodi opremu za taj posao i ne ide im loše.

Znate da sam ja veliki pristalica teorije da proizvođač koji se potrudi da ispoštuje kupca svojim pakovanjem neće u isto to pakovanje staviti proizvod koji je loš. U ovom slučaju, kapa dole na pakovanju. Oduševljena sam aluminijumskim koferčetom koje je namenjeno čuvanju mikrofona kada ga ne koristite. Imate osećaj kao da se u vašim rukama nalazi nešto izuzetno vredno i dragoceno. Unutrašnji deo je napravljen od penaste gume i polistirena i na taj način se proizvodi neće pomerati po kutiji već ćete ih čuvati na najbolji mogući način.

Trust GXT 252 Emita

Šta je prvo što žena gleda? Izgled naravno. Emita izgleda kao oni stari, moderni profesionalni mikrofoni koje smo gledali u filmovima. Nije u pitanju samo ideja da se izgleda profesionalno već je ovaj dizajn svojom težinom i zahvaljujući materijalima od kojih je izrađen, skoro otporan na sve vidove neželjenih vibracija. Ja bolje da vam ne spominjem koliko nekada mogu biti trapava kada radim live i krenem da mašem rukama. Još ukoliko nisam skinula nakit.. Žene!

Instalacija nekada može biti noćna mora. Znam da moj drug Dule kaže RTFM (read that fu*ki#g manul) ali me to iskreno smara. I znam da nisam jedina. U ovom slučaju je sve maksimalno pojednostavljeno. Windows ga prepoznaje. Mikrofon jednostavno staje u nosač a kabovi i utičnice su kao 1, 2 i 3… Anti-pop filter mi je favorit i nema šanse da ga pomeram. Ono što je dodatni plus je i sunđer za mikrofon koji je windproof. Ovo nije proizvod koji je namenjen korišćenju u spoljnim uslovima pa sam malo razbijala glavu pitanjem zbog čega je tu. Možda duva vetar u prostoriji? Možda za korišćenje u nekom sudiju pored bazena, na planini… Poenta je da su i na to mislili a od viška glava ne boli.

Kako sam već rekla, instalacija je jednostavna i traje baš kratko. Nije vam potreban neki specifičan softver jer ga Windows automatski prepoznaje i smešta u urešaje za snimanje kao rust USB uređaj. Kada ga uključite on zasvetli plavom bojom kako bi pokazao aktivaciju. Ono što je primećeno tokom testiranja je da se ovo svetlo ne vidi kada se koristi sunđer i to je mali minus.

Nedostatak namenskog softvera za lakše upravljanje jačinom snimanja i drugim opcijama kao što su uključenje i deaktivacija mikrofona, kao i činjenica da na samom uređaju nema neke vrste uključivanja/isključivanja ili neko dugme za uključenje koje direktno može koristiti, tera vas da direktno uđete u meni konfiguracije Windows uređaja ili u program za striming koji koristite kako bi bio onemogućen kad vam više ne treba.

Samo pakovanje i pogled na uputstvo vam odmah govore da je Emita napravljena sa idejom da bude postavljena tačno ispred korisnika jer ima klasično kardioidno područje za hvatanje koje poboljšava snimanje prednjeg i bočnog zvuka, ali potpuno ignoriše zadnji. Emita je zbog toga neupotrebljiva u situacijama kao što su intervjui u kojima su dve osobe/glasa okrenuti jedan prema drugom, snimanje odvojenih izvora zvuka ili da bude deo seta za konferencije. Jednostavno, nije dizajniran za ove funcije.

Trust GXT 252 Emita

Mikrofon je testiran dosta. Od onih najjednostavnijih opcija kada imamo Skype razgovor , Team meeting ili Discord razgovor. Bez razlike je zvuk odličan. Mnogo bolji nego što j slučaj kada koristimo normalne mikrofone koji dolaze na slušalicama. Ovo se naročito primećuje kada neko kao ja, kako sam već objasnila, mlatara rukama, pomera se na stolici, zvecka nakitom… Zvuk je bio prirodan i bez smetnji. Ne postoji razlika zvuka na početku i kraju rečenice. Prijatelji su probali mikrofon uz sviranje gitare i zvuk je bio savršeno čist i jasan. Stavljali smo i sklanjali pop filter da vidimo razliku i kada je u pitanju govor i kada se svira. B i P smo u rečenicama naglašavali i ponavljali bezbroj puta, odlično zvuči. Jedan metar je neka savršena udaljenost od mikrofona za najbolje rezultate.

Nedostatak dugmeta za isključivanje ili isključivanje je najveći nedostatak jer morate voditi računa o promenama ukoliko neko uđe dok snimate. Bilo bi dobro da postoji neki softver za konfigurisanje i upravljanje. Dok možda Trust ne uradi neki update svakako možete koristiti neke druge softvere.

Ukoliko volite da strimujete ili ste često učesnik u glasovnim četovima, ne volite mikrofone koji se nalaze na slušalicama i volite savršen dizajn, ovaj Trust proizvod je odličan izbor jer daje fenomenalan kvalitet snimka. Kompatibilan je sa PS4 konzolama. Definitivno najbollji izbor u ovom cenovnom rangu.


Proizvod nam je na testiranje ustupio Trust a možete ga naći u radnjama Games, Game Centar i Gigatron.

Finalni utisci

Nema nedoumica oko toga da je Emita mikrofon uređaj koji je napravljen da traje i ukoliko izuzmemo plastiku okruglog okvira koji drži središnji deo, na ostatak materijala od kojih je napravljena se ne žalimo. Imali smo na testu jedan od najboljih uređaja iz Trust ponude koji smo imali prilike da koristimo i testiramo.