Iako su mnogi mislili da se sudska saga oko Microsoft-ove kupovine gaming giganta Activision lagano bliži kraju, Američka državna organizacija za nadgledanje konkurencije i prava potrošača FTC (Federal Trade Commission) je upravo pokrenula novu dramu. Naime, deo dokumenata o trenutnim i budućim planovima Xbox divizije koje je Microsoft dostavio ovoj ustanovi je danas iznenada slučajno završio u javnosti preko javnog FTP servera gde se čuvaju sudski spisi, bez cenzure veoma osetljivih biznis podataka.

Dok se u ovim podatcima nalazio i veliki broj internih email poruka koje je vođstvo Microsoft-a i Xbox divizije pisalo tokom prethodnih par godina (među kojima se izdvajaju utisci Xbox šef-a Phill Spencer-a posle premijere PS5 konzole, njegovi planovi o potencijalnoj kupovini Zenimax-a i Warner Bros. Interactive izdavača, kao i želje da jednoga dana kupi i veliki Nintendo!), najveću pažnju javnosti je danas izazvala interna prezentacija u kojoj su predstavljeni konkretni planovi Xbox divizije do 2030. godine. Evo najbitnijih novina iz tog dokumenta:

  • Xbox Series S i Xbox Series X konzole će dobiti redizajnirane modele tokom 2024. godine.
  • Ove “Slim” verzije konzola će zadržati iste performanse, uz ugrađenu podršku za bolju kućnu WiFi konektivnost, više USB portova, i podršku za Xbox Design Labs servis gde igrači sami mogu da odaberu boju kućišta konzole.
  • Novi Xbox Series X (kodno ime Brooklyn) će krajem 2024. godine doći u novoj okrugloj formi uz istu cenu od $499, sa povećanim SSD hard disk-om od 2TB ali nažalost bez prisustva čitača BD diskova. Novi Xbox Series S bi trebao stići u prodaju par meseci ranije.
  • Stari Xbox Series X će biti uklonjen iz prodaje kada mu isteknu stare zalihe, time stavivši na tačku na fizičku distribuciju disk igara na nove Xbox konzole.
  • Novi gamepad (kodno ime Sebile) u sebi donosi optimizovanu podršku za bežičnu komunikaciju, moderne “haptic” vibracione motore po uzoru na one iz DualSense gamepada, kao i opciju da se gamepad automatski upali čim ga korisnik pomeri iz stanja mirovanja.
  • Xbox ne planira izdavanje jače “Pro” konzole tokom trajanje ove generacije konzolnog hardvera koja će trajati do 2028. godine.
  • Rad na razvoju hardvera i softverske podrške za sledeću generaciju konzola je već počeo. Xbox trenutno razmatra da li da nastave opet sa dokazanim AMD hardverom (buduće Zen 6 CPU i Navi 5 GPU arhitekture) ili da potencijalno pređu na ARM CPU arhitekturu koja bi im omogućila više slobode u dizajniranju hardvera koji troši manje struje.
  • Veliki fokus softvera za buduću konzolu će biti iskorišćenje “hibridnih Cloud” rešenja za igre koje preuzimaju deo podataka, multiplayer okruženja ili bitnih processing efekata sa udaljenih Cloud servera. Jedini poznati primer ovakvog pristupa danas je Microsoft Flight Simulator igra koja uz pomoć online servera do igrača dostavlja detaljne mape cele planete Zemlje.
  • Xbox trenutno ne planira proizvodnju prenosne konzole koja podseća na Nintendo Switch ili Steam Deck.
  • Premijera redizajniranih Series S/X konzola je trebala biti prikazana na leto sledeće godine.

Xbox i PlayStation će za par meseci proslaviti treću godinu njihovih novih konzola na tržištu. Ali dok se PlayStation opet ponosi velikim brojkama prodaje koja skoro nadmašuje ranije rekorde, Xbox za sada nije uspeo da pronađe veliki uspeh sa novim Series konzolama koje po trenutnim predviđanjima analitičara drže isti nivo prodaje kao i stara Xbox One konzola. Sudeći po ovim procurelim informacijama iz Američkih sudova, i sam Xbox predviđa da će do kraja ove generacije upeti da prodaju malo ispod 60 miliona konzola, izjednačivši se sa prodajom njihove prošle konzole Xbox One.

Sa druge strane, PlayStation cilja da nadmaši veliki uspeh PS4 konzole (koja se prodala u malo iznad 120 miliona), što će delom uspeti da ostvare i sa izdavanjem (sa glasinama najavljenom) nove PlayStation 5 Pro konzole sa ojačanim gaming hardverom. Kao dodatni šlag na tortu, krajem sledeće godine se očekuje i naslednik Nintendo Switch konzole, koja će u nardnih par godina prodaje verovatno uspeti da nadmaši legendarni PlayStation 2 i postane najprodavanija konzola svih vremena.

 

NovostPredstavnik FTC-a je u intervjuu sa medijima potvrdio da je Microsoft-ov zaposleni odgovoran za slučajni upload poverljivih fajlova na javni FTP server.