Novinar Tom Henderson je u poslednjih par godina dobio tačne i precizne informacije od svojih izvora koji su potvrdili dolazak novog hardvera iz PlayStation-a, uključujući InZone slušalice i monitore, premium DualSense Edge gamepad, kao i rane glasine o dolasku revizije PS5 konzole sa opcionim i zamenjivim BD čitačom diskova koji bi trebao doći u prodaju krajem ove godine.

Ovaj insajder je takođe bio javio da PlayStation uveliko radi na unapređenoj verziji PlayStation 5 konzole koja bi trebala dobiti svoju premijeru krajem sledeće godine, četiri godine posle dolaska PS5 platforme. Ova rana vest je sada dopunjena prvim detaljima o sastavu hardvera ove konzole. Sudeći po njegovim izvorima, PlayStation 5 Pro će u sebi imati dosta veći GPU modul, poboljšanu podršku za raytracing efekte, kao i bržu RAM memoriju koja će omogućiti bolje performanse u svim modovima rada.

Ovaj pristup hardveru uveliko podseća na onaj iz PS4 Pro konzole, koji je bio u potpunosti fokusiran samo na poboljšanje performansi rada običnih PS4 igara uz opcione poboljšane rendering modove (veće rezolucije, detaljnije teksture i efekte) koju dodaju sami developeri zabavnog softvera. Sony zvaničnici su javili da su bili veoma zadovoljni prodajom PS4 Pro konzole iako je ona predstavljala samo 20% ukupne prodaje u drugoj polovini PS4 generacije. Samo prisustvo jačeg harvera je zadovoljilo najveće igrače ove platforme (koji kupuju najviše igara), dalo je odličnu opciju novim kupcima koji žele najbolje gaming iskustvo, a skoro svako koje dokupio Pro konzolu je svoj stari hardver prosledio članu prodice koji je nastavio da kupuje nove igre ili DLC dodatke/pretplate.

PlayStation još uvek nije oficijelno potvrdio dolazak PlayStation 5 Pro konzole, ali tako nešto oni svakako neće uraditi još dugo vremena. Krajem 2016. godine PS4 Pro je bio najavljen svega mesec dana pre dolaska ovog hardvera u prodaju.